Η λεβάντα ανθίζει στην Κοζάνη – Η Ξηρολίμνη στο χάρτη καλλιέργειας λεβάντας και τσαγιού

3 Min Read

H Ξηρολίμνη Κοζάνης έχει μπει για τα καλά πλέον στον χάρτη της καλλιέργειας λεβάντας και τσαγιού της χώρας. Εκατοντάδες στρέμματα στον κάμπο της περιοχής παράγουν τόνους αρωματικών φυτών για πολλές χρήσεις.
Η εταιρεία Herbs & Oils είναι πλήρως καθετοποιημένη μιας και στις δραστηριότητές της έρχεται να προστεθεί πλέον και το φυτώριο τσαγιού και λεβάντας που τροφοδοτεί τους παραγωγούς της χώρας, αλλά και την ίδια την εταιρεία.
«Είμαστε στη διαδικασία που τα φυτά από το φυτώριο είναι έτοιμα να φυτευτούν στα χωράφια. Το φυτώριο της λεβάντας σε αντίθεση με του τσαγιού γίνεται με μοσχεύματα και όχι με σπόρο, κάτι που σημαίνει ότι επιλέγουμε τις πιο δυνατές φυτείες και στα τέλη του χειμώνα αρχές της άνοιξης τα τοποθετούμε στο φυτώριο. Μετά από 10 μήνες μπορεί να γίνει η φύτευσή τους στα χωράφια. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια τάση για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και τα πράγματα δείχνουν ότι υπάρχουν προοπτικές» λέει ο Νίκος Μαλίνης, ιδιοκτήτης της Herbs & Oils.
Το 2010 στην Ελλάδα υπήρχαν μόλις 800 στρέμματα λεβάντας και κανένα αποστακτήριο. Το 2017 τα στρέμματα λεβάντας στη χώρα αγγίζουν τις 10.000 και τα αποστακτήρια τα 5. Ένα από αυτά είναι της Herbs & Oils με το 99,9 της παραγωγής της να εξάγεται σε χώρες της Βόρειας Ευρώπη και στην Ταιβάν.
Ο πλούτος και η αξία των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών παράλληλα με τις ιδανικές συνθήκες που προσφέρει η περιοχή, όπως το υψηλό υψόμετρο, οι άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες και το γεγονός ότι πολλά από τα είδη αυτοφύονται, δημιούργησαν την ιδέα της ενασχόλησης με τέτοιου είδους καλλιέργειες.
“Η εποχή και το κρύο είναι επιθυμητά, δεδομένου ότι δεν επηρεάζεται το φυτό από χαμηλές θερμοκρασίες, αρκεί η ρίζα του να είναι καλά μέσα στο έδαφος» λέει η γεωπόνος Μάγδα Ανδρονικίδου.
Για την Ελλάδα, τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά είναι ξεχωριστής σημασίας. Η αυτοφυής χλωρίδα της είναι από τις πλουσιότερες της Μεσογείου και των Βαλκανίων και έχουν καταγραφεί πάνω από 6.000 είδη, από τα οποία τα 500-600 είναι αρωματικά φαρμακευτικά φυτά. Η Ελλάδα είναι η 3η σε βιοποικιλότητα χώρα στον πλανήτη και είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, διότι έχει ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, μπορούν να καλλιεργηθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, έχουν μικρές απαιτήσεις σε εισροές, παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε εχθρούς και ασθένειες, είναι ιδανικές καλλιέργειες για την εφαρμογή βιολογικών μεθόδων παραγωγής.
Σωκράτης Μουτίδης

 

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση