Η λιτάνευση της Παναγίας Ζντανιώτισας συνοδεία 7 φιλαρμονικών. Γράφει η Φανή Φτάκα

3 Min Read

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιστορικής εικόνας της Παναγίας Ζντανιώτισας στους δρόμους της Κοζάνης συνοδεία για πρώτη φορά 7 φιλαρμονικών!
Μεγάλη η τιμή για την πόλη της Κοζάνης και την Παναγία, της οποίας η λιτάνευση της εικόνας κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά ξυπνάει μνήμες παλιές στους Κοζανίτες αναμοχλεύοντας στις παλιότερες κυρίως γενιές ιστορίες και παραδόσεις του εθίμου που ξεκίνησε στην πόλη στο τέλος του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα σε περίοδο μεγάλης ανομβρίας !
Γιατί αυτή η παλαιότατη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας της Παντάνασσας, κατ’ άλλους αγιογραφημένη δια χειρός Απόστολου και Ευαγγελιστή Λουκά , γνωστή στην περιοχή για τη χάρη της ακόμα από την εποχή του Χαρισίου
Μεγδάνη, ασημωμένη από τον Καλαρρύτη αργυροχρυσοχόο Θεοδωρο το 1755, θεωρούνταν
ανέκαθεν προστάτης των γεωργών και της γονιμότητας και βλάστησης της φύσης! Αυτός ήταν και ο λόγος που η παλιά γεωκτηνοτροφική κοινωνία της Κοζάνης την έφερνε κάθε χρόνο, μετά το Πάσχα, την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής , από το μοναστήρι του Ζιδανίου πέρα από το ποτάμι , επικαλούμενη τη χάρη και την ευλογία της για την καρποφορία των αγρών και την επέστρεφε στον τόπο της παραμονές της γιορτής της στις 8 Σεπτεμβρίου!
Φέτος η λιτάνευση της αργυροχρυσοκόσμητου εικόνας εκτός των άλλων έγινε συνοδεία επτά φιλαρμονικών , καλεσμένες και φιλοξενούμενες όλες, πλην της στρατιωτικής μπαντας, από την δική μας ιστορική φιλαρμονική Πανδώρα και τον αρχιμουσικό αυτής Νίκο Χρυσοχόοου !
Την λιτάνευση της εικόνας της Ελεούσας Παναγιας στους δρόμους της πόλης εκτός από την Πανδώρα μας τίμησαν με την παρουσία τους φέτος κι η φιλαρμονική Καρουσάδων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, η φιλαρμονική του Δήμου Τρικκαίων , οι γειτονικές φιλαρμονικές των Δήμων Εορδαίας, Βελβεντού και Γρεβενών και η Στρατιωτική μπάντα της Ταξιαρχίας της Κοζάνης !
Μάλιστα από τότε (2017) που καθιερώθηκε αυτή η τιμητική πομπή της εικόνας της Παναγιας προηγείται στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης κι ένα δίωρο καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλαρμονικών ! Μια μουσική συνάντηση κορυφής θα λέγαμε των φιλοξενούμενων φιλαρμονικών αλλά και της Πανδώρας μας που είναι ο οικοδεσπότης της όλης εκδήλωσης, στην οποία η κάθε μπάντα παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα της δουλειάς της!
Ευχαριστούμε ακόμη μια φορά τον αρχιμουσικό μας Νίκο Χρυσοχόο για τη μουσική αυτή φιλαρμονική πανδαισία που οργάνωσε στην
Αίθουσα Τέχνης και για την κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι 6 φιλοξενούμενες φιλαρμονικές , 7 μ’ αυτή της Στρατιωτικής μπάντας της Ταξιαρχίας Στρατού της Κοζάνης, κατα τη λιτάνευση της ιστορικής εικόνας της Παναγίας Ζντανιώτισας στην πόλη ! Ατμόσφαιρα, στην οποία τα πυροτεχνήματα έμοιαζαν με παράφωνες κροτίδες !

Φτάκα Φανή

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση