Η μεγάλη καινοτομία της Πανδώρας. Της Φάνης Φτάκα-Τσικριτζή

2 Min Read

Παρά την «ανομβρία» των προηγούμενων εβδομάδων, αυτό το  Σαββατοκύριακο «έβρεξε» πολλή μουσική! Συναυλίες ποικίλης μουσικής οργανώθηκαν στην Αίθουσα Τέχνης και στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Αυτή όμως που ξεχώρισε πραγματικά ήταν η πασχαλινή συναυλία της Πανδώρας την Κυριακή το απόγευμα στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Η Πανδώρα έκανε το άλμα και για πρώτη φορά στα 121 χρόνια ιστορίας της μπήκε σε ναό της πόλης μας για να παρουσιάσει μουσικό πρόγραμμα.

- Advertisement -

Ένα πρόγραμμα εξαιρετικό με πένθιμα κομμάτια και εμβατήρια μεγάλων Ευρωπαίων συνθετών (Chopin, Beethoven, Wagner, Jarre, αλλά και Ελλήνων Ανδρέου, Ντουβή, Παπαβασιλείου, Μπανιώτη κ.α.).

Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονταν ως παρτιτούρες στο ιστορικό της αρχείο, στα ράφια της δηλαδή, και είχαν πάρα πολλά χρόνια να βγουν ξανά στο προσκήνιο.

Χάρη στην πρωτοβουλία του αρχιμουσικού της Πανδώρας Νίκου Χρυσοχόου και την υπέρβαση της  τοπικής εκκλησίας είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε μια πανδαισία από σπάνια πένθιμα και θριαμβικά marche μαζί με άλλα υψηλής ποιότητας μουσικά κομμάτια διανθισμένα με σχόλια, εναρμονισμένα στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας και των παθών του Χριστού από τον καθηγητή Παναγιώτη Μπετσάκο.

Ένα μεγάλο μπράβο στα 63 μέλη της Πανδώρας και στο μαέστρο της για αυτή την μοναδική στα χρονικά συναυλία, αλλά και στην τοπική εκκλησία που παραχώρησε τον ναό. Είναι πλέον καιρός οι ναοί να ανοίξουν και να φιλοξενήσουν και άλλες συναυλίες κλασικής μουσικής, όπως εξάλλου εδώ και πολλά χρόνια συμβαίνει σε όλες τις εκκλησίες της Ευρώπης. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε. Το πρώτο βήμα έγινε με μεγάλη επιτυχία!

Η κ. Φάνη Φτάκα-Τσικριτζή είναι συνταξιούχα εκπαιδευτικός, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης.

Μοιραστείτε την είδηση