Η μεγάλη πρεμιέρα του ” Romeo + Ιουλιέτα” – Γεμάτη η Κεντρική Σκηνή του ΔηΠε Θεάτρου Κοζάνης για την παράσταση που..τολμά

2 Min Read

Ένας αλλιώτικος Romeo και μια διαφορετική Ιουλιέτα πρωταγωνίστησαν στη κεντρική σκηνή του ΔηΠε Θεάτρου Κοζάνης το βράδυ του Σαββάτου, στην πρεμιέρα της συμπαραγωγής του δικού μας θεάτρου με το Εθνικό Θέατρο της Κροατίας.

Η πιο δυνατή ερωτική ιστορία που αντέχει εκατοντάδες χρόνια τώρα, προσεγγίστηκε με μια διαφορετική, φρέσκια και νεανική ματιά από το σκηνοθέτη Λευτέρη Γιοβανίδη που τη χωροθέτησε στα ταραγμένα Βαλκάνια και της έδωσε έκφραση μέσα από τρεις γλώσσες, ελληνικά, κροάτικα και αγγλικά.

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης τολμάει να παίξει με τα στερεότυπα, αλλά και να προκαλέσει το κοινό να σκεφτεί, με όχημα την κλασική ιστορία αγάπης. Δεν φοβάται να μετατρέψει τη σκηνή σε λαϊκό ποπ πάρτι, όπου Μοντέγοι και Καπουλέτοι συναντιούνται, ούτε και να ανεβάσει στο βάθρο δύο σχεδόν γυμνά σώματα που ερωτοτροπούν σε απόλυτη αρμονία κινήσεων. Πατάει γερά πάνω στο σεξπηρικό κείμενο, για να παίξει με την έννοια της αμαρτίας, τη βία, την παρακμή και τον ενστικτώδη έρωτα.

Όλα αυτά συμβαίνουν με τη βοήθεια ενός πολυλειτουργικού σκηνικού που άλλοτε είναι δρόμος, άλλοτε κελί μοναχού, άλλοτε πεδίο μάχης κι άλλοτε το σημείο που δυο νέα παιδιά ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης.

Είναι φανερό, μέσα από τον εξαιρετικό φωτισμό της παράστασης, ότι η πρόσφατη ανακαίνιση της αίθουσας λύνει τα χέρια σκηνοθέτη και φωτιστή, ενώ χάρη στο κυκλόραμα επιτυγχάνεται μια διαφορετική ατμόσφαιρα.

Φέτος, το ΔηΠε Θέατρο Κοζάνης δίνει το «στίγμα» της ανανέωσης κι επιτρέπει στο θεατρόφιλο κοινό να βγει από την πεπατημένη του ρεπερτορίου και των συμβατικών σκηνοθετικών προσεγγίσεων, δοκιμάζοντας νέα όρια.

Από τους Κροάτες ηθοποιούς ξεχωρίζει ο επί σκηνής Μερκούτιο (Dominik Bajo), ενώ εξαιρετικός ως πατέρας Λαυρέντιος είναι ο Τάκης Μόσχος. Σταθερή αξία η Χρύσα Ρώπα, στο ρόλο της παραμάνας. Φρέσκια η Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη ως Ιουλιέτα και πειστική στο ρόλο της παρηκμασμένης Λαίδης Καπουλέτου η Πηνελόπη Μαρκοπούλου.

Μια ακόμα από τις καινοτομίες της φετινής σεζόν είναι και η διαφορετική ώρα έναρξης την Κυριακή, που είναι στις 7 το βράδυ.

Μοιραστείτε την είδηση