Η μετάβαση της περιοχής μέσα από τα μάτια ενός Κοζανίτη φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

2 Min Read

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, φοιτητής στο Πολυτεχνείου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κοζάνη, μίλησε  στο «Βήμα»  για το μέλλον της περιοχής . Ο πατέρας του Γιάννη είναι εργαζομένος στη ΔΕΗ και  ο ίδιος είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πλέον διδακτορικός φοιτητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ο Γιάννης εξήγησε  στο πως πριν χρόνια οι απόφοιτοι της ειδικότητάς του απορροφούνταν εύκολα στην αγορά εργασίας της ευρύτερης περιοχής με καλούς μισθούς και καλή εξέλιξη. Σήμερα τίποτε δεν είναι το ίδιο. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν δραματικά, οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και το εργασιακό μέλλον αβέβαιο.

- Advertisement -

Περάσαμε στην εποχή της απολιγνιτοποίησης, της πράσινης ενέργειας και των νέων μορφών παραγωγής της. Η Ευρώπη θα είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. «Αυτό σίγουρα είναι καλό και το επικροτώ» σημειώνει ο ίδιος, αλλά η δίκαιη μετάβαση και τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, η σωστή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι κάποιοι σοβαροί προβληματισμοί που θέτει.

Πάντως, κάτοικοι της περιοχής ζητούν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να αποτελέσει εστία ανάπτυξης και πρωτοπορίας για την περιοχή και να εξασφαλιστεί η επόμενη ημέρα στη μετάβαση αυτή χωρίς απώλειες αλλά με επιτυχία. Το ίδιο ελπίζουμε και ευχόμαστε εμείς η νέα γενιά.Να είναι η Κοζάνη, η πόλη μας, πρωτοπόρος της πράσινης ενέργειας, της ανάπτυξης, των νέων θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια της βελτίωσης της ζωής όλων!

ΒΗΜΑ

Μοιραστείτε την είδηση