Η μόρφωση είναι ζήτημα ζωής, της Γιώτας Λαμπαδά

5 Min Read

Στις 8 Οκτώβρη κάνουμε κριτήριο την μόρφωση των παιδιών του λαού

Τα σχολεία μας μπορούν να λειτουργούν ως κυψέλες μάθησης, πολιτισμού, αθλητισμού και συλλογικής δραστηριότητας, με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας. Ανάμεσα σε αυτές τις ανάγκες και στη συνεχή απόκλιση από την πραγματικότητα του δημόσιου σχολείου, η Λαϊκή Συσπείρωση αποκαλύπτει και φέρνει στο προσκήνιο τις κυβερνητικές ευθύνες όλων όσων έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα.

- Advertisement -

Η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων – πιστές στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. – έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών του λαού, τόσο από άποψη υποδομών όσο και από άποψη περιεχομένου.

Ένοχες είναι διαχρονικά και οι δημοτικές αρχές του Δήμου Κοζάνης που στήριξαν και προώθησαν την πολιτική περάσματος πλευρών της λειτουργίας των σχολείων στο Δήμο, η οποία διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και συμβάλλει στην ένταση των ταξικών φραγμών, στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και στην υποβάθμιση των υποδομών.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στη σχολική στέγη που αποτελεί και αρμοδιότητα του Δήμου. Και στον Δήμο Κοζάνης υπάρχουν σχολικά κτίρια κακοσυντηρημένα και γερασμένα, με τάξεις που είναι χωρισμένες στα δύο με γυψοσανίδες, νηπιαγωγεία σε κοντέινερ (9ο και 14ο νηπιαγωγεία Κοζάνης), νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια πολυκατοικιών (όπως για παράδειγμα τα 7ο, 8ο και άλλα ), χωρίς παιδική χαρά και  όρους ασφάλειας. Πολλά είναι επίσης τα σχολεία χωρίς αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρίς γυμναστήριο και βιβλιοθήκη. Ολοήμερα σχολεία χωρίς τραπεζαρία. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους (αυλές), όπου επίσης υπάρχει κακοσυντήρηση, έλλειψη πράσινου.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στα ζητήματα που αφορούν τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, κυριαρχεί η αντίληψη τόσο σε κυβερνήσεις, όσο και σε τοπικές αρχές, ότι αυτά αποτελούν κόστος και δεν έχουν και πάρα πολύ όφελος. Για αυτό ακριβώς από τη μια διοχετεύονται εκατομμύρια επί εκατομμυρίων για μια σειρά επιχειρηματικές δραστηριότητες και δήθεν καινοτομίες -και γι’ αυτό ακριβώς ιδιωτικοί όμιλοι μπαίνουν στα σχολεία- ενώ από την άλλη, αντιμετωπίζουμε καθημερινά την παραπάνω κατάσταση στα σχολεία που στην πρώτη βροχή μπορεί και να πλημμυρίσουν, όπως έγινε με το 2ο νηπιαγωγείο.

Ακόμη όταν στη χώρα μας εκλύεται πάνω από το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, όταν η περιοχή μας έχει ζήσει τις συνέπειες του σεισμού του 1995, ποια είναι, αλήθεια, η αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων σχολείων; Μετά από παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης και την ερώτηση που έθεσε στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή, μετά από μήνες, απάντησαν πως το μόνο που προχώρησε ήταν η σύσταση μιας αρμόδιας επιτροπής το 2017, που όμως δε λειτούργησε ποτέ, αποκαλύπτοντας πως ουσιαστικά τα σχολεία είναι αθωράκιστα.

Άλλο ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα είναι η καθαριότητα των σχολείων. Εδώ η δημοτική αρχή του κ. Μαλούτα επέλεξε να προσλάβει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μόλις 106 καθαρίστριες και από αυτές οι 48 είναι πλήρους ωραρίου και οι υπόλοιπες 58 με 3ωρη ή 4ωρη απασχόληση. Ο καθένας, λοιπόν, καταλαβαίνει πως έτσι από την μία οι εργαζόμενες προσπαθούν να προλάβουν τον όγκο των σχολείων, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς τους, και από την άλλη δεν καλύπτεται η ανάγκη για καθαριότητα σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων.  

Στις 8 Οκτώβρη μπορούμε να το πάμε αλλιώς, με δυνατή Λαϊκή Συσπείρωση σε δήμο και περιφέρεια. Με περισσότερους  εκλεγμένους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης που μαζί με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς θα εναντιωθούν στην πολιτική που μετράει τα πάντα με βάση το κέρδος των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών. Για να δυναμώσει ο αγώνας για ένα σχολείο που θα μορφώνει ουσιαστικά όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, κόντρα στο σχολείο της υποχρηματοδότησης, της κατηγοριοποίησης και της υποβάθμισης.

Για να δυναμώσει η διεκδίκηση: για ανέγερση νέων σχολείων, χωρίς ΣΔΙΤ, για να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες επισκευές-ανακαινίσεις στο γερασμένο κτιριακό δυναμικό, για να προχωρήσει άμεσα ο προσεισμικός έλεγχος και οι μελέτες πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων. Αναβάθμιση των αύλειων χώρων με πράσινο, στέγαστρα, αθλητικούς χώρους. Αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στις σχολικές επιτροπές. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών. Με δημιουργία Λαϊκού Φροντιστηρίου με ευθύνη του Δήμου.

Στις 8 Οκτώβρη ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση, ρίχνουμε το κόκκινο γαρύφαλλο του αγώνα και της ελπίδας!

Γιώτα Λαμπαδά, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Κοζάνης με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Μοιραστείτε την είδηση