Επιτυχημένο το πρώτο φόρουμ διαλόγου με πρωταγωνιστές νέους της περιοχής
Ανοιχτό φόρουμ διαλόγου με τίτλο «Η Ματιά της Νεολαίας στην Δίκαιη Μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μαΐου στην Κοζάνη σε μια πρωτοβουλία που επεδίωξε να δώσει φωνή στους νέους της Δυτικής Μακεδονίας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δίκαιης Μετάβασης Ελλάδας, τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και τον Σύνδεσμο Νέων Καινοτόμων Επιχειρηματιών και Ερευνητών Δυτικής Μακεδονίας.
Η καινοτομία της εκδήλωσης ήταν ότι για πρώτη φορά οι τοποθετήσεις των νέων προηγήθηκαν των τοποθετήσεων των πολιτικών προσώπων, αντιστρέφοντας την παραδοσιακή δομή των δημόσιων συζητήσεων.

«Ήταν μια ζωντανή συζήτηση για τη Δίκαιη Μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία και τη νεολαία — από εκείνες που θα έπρεπε να γίνονται συχνότερα στην περιοχή —με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων από τον τόπο, αλλά και εκπροσώπων φορέων», δήλωσε ο Λευτέρης Ιωαννίδης, Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, που ήταν και ο κύριος διοργανωτή της εκδήλωσης.
Το φόρουμ έφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες και τις προτάσεις των νέων 18-35 ετών για το μέλλον της περιοχής τους εν μέσω της απολιγνιτοποίησης. «Η αμφισβήτηση, ο προβληματισμός, ακόμη και η οργή, πρέπει να έχουν τον χώρο τους για να εκφραστούν, ώστε να οδηγούν σε προτάσεις που πραγματικά βελτιώνουν τα πράγματα», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, επισημαίνοντας τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης των νέων.
«Όπως έχω πει πολλές φορές, η Μετάβαση δεν είναι απλώς η εφαρμογή ενός αναπτυξιακού πλάνου, αλλά ένας βαθύς κοινωνικός μετασχηματισμός, κατά τον οποίο επαναπροσδιορίζονται οι κοινωνικές σχέσεις και αναδεικνύονται νέες κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης. «Για να είναι επιτυχημένη, η Μετάβαση χρειάζεται συμμετοχή, διάλογο και αμφίδρομη επικοινωνία».
«Ελπίζω αυτή η πρωτοβουλία να αποτελέσει μόνο την αρχή για έναν πιο δομημένο και συνεχή διάλογο γύρω από όσα συμβαίνουν γύρω μας — και αλλάζουν με τεράστια ταχύτητα», κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παρόμοιων πρωτοβουλιών στο μέλλον.

«Η φωνή της νεολαίας στη Δίκαιη Μετάβαση ακούστηκε – και θα συνεχίσει να ακούγεται», τόνισε ο Βαγγέλης Νομικός, συντονιστής της εκδήλωσης. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, έθεσε το κεντρικό ερώτημα που απασχόλησε τη συζήτηση: «Υπάρχει κοινό όραμα για τη νεολαία στις περιοχές μετάβασης; Και αν ναι, αποτυπώνεται στις διαδικασίες διαβούλευσης;»
Ως αποτέλεσμα της συζήτησης, ο κ. Νομικός ανακοίνωσε την επιδίωξη για τη σύσταση Μόνιμης Επιτροπής Νεολαίας για τη Δίκαιη Μετάβαση, «η οποία θα συνομιλεί θεσμικά με την Περιφέρεια, διεκδικώντας πολιτική για τη νεολαία, από τη νεολαία, στις περιοχές που αλλάζουν μοντέλο ανάπτυξης».
«Το μέλλον μας ανήκει. Και δεν θα σχεδιαστεί ερήμην μας», ολοκλήρωσε.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φορέων.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης τόνισε τη σημασία του διαλόγου με τους νέους: «Μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω το συνολικό πλαίσιο πολιτικών και δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη Μετάβαση, να επικεντρωθώ στο κομμάτι των επενδύσεων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, και κυρίως, να τονίσω προς τα παιδιά ότι ως Περιφερειακή Αρχή και εγώ προσωπικά, είμαστε στη διάθεσή τους να ακούσουμε τις ιδέες, τις προτάσεις τους, να τις μετεξελίξουμε σε πρόγραμμα και πολιτικές, να ενισχύσουμε κάθε πρωτοβουλία τους που προσθέτει και δεν αφαιρεί».
Ο Περιφερειάρχης επισήμανε επίσης ότι «είναι θετικό για εμάς που έχουμε ως συνομιλητές νέους με ενεργή συμμετοχή, που πιστεύουν στις δυνάμεις τους, μένουν ή έχουν επιστρέψει στον τόπο τους»
Στόχος των διοργανωτών είναι αυτή η πρώτη συνάντηση να αποτελέσει το ξεκίνημα για τη δημιουργία ενός μόνιμου φόρουμ νεολαίας για τη Δίκαιη Μετάβαση, όπου οι νέοι θα συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών που τους αφορούν. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ τονίστηκε επίσης η ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων σε αυτόν τον διάλογο.