Η Ομάδα Ρομποτικής του Πανεπιστημίου επέτρεψε από την Γαλλία- Κατέκτησε την 25η θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής

3 Min Read

Από τις 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου η Ομάδα Hyperion Robotics του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Γαλλία. Η ομάδα αγωνίστηκε στο διαγωνισμό αυτό για δεύτερη φορά επάξια ανάμεσα σε μεγάλες ομάδες με εμπειρία και πόρους.
Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που ξεκίνησε το 1998 με πρωτότυπη και διαφορετική θεματολογία κάθε χρόνο. Το θέμα του φετινού Διαγωνισμού ήταν ο περιοδικός πίνακας. Σκοπός του παιχνιδιού ήταν η υλοποίηση συγκεκριμένων δοκιμασιών, όπως η ταξινόμηση των ατόμων στις θέσεις του περιοδικού πίνακα, η τοποθέτηση των ατόμων σε μία ζυγαριά, η απελευθέρωση ενός χρυσού ατόμου από ένα κεκλιμένο επίπεδο και η υλοποίηση ενός πειράματος.
Η ομάδα ξεκίνησε την προετοιμασία με εντατικούς ρυθμούς το Δεκέμβριο του 2018 και καθημερινά εργαζόταν πάνω στην κατασκευή και τον προγραμματισμό των δύο ρομπότ. Ο Ουρανός και η Γαία, που κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν οι γονείς του Υπερίωνα, έφερεαν εις πέρας τις δοκιμασίες του διαγωνισμού.«Επιστρέψαμε από τη Γαλλία, κουρασμένοι αλλά ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Γνωρίσαμε μέλη άλλων ομάδων, είδαμε άλλες κατασκευές και αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επόμενη προσπάθειά μας» λέει ο μηχανολόγος της ομάδας Γιώργος Φράγκος. «Είδαμε ρομπότ πολύ απλά σε λογική κατασκευής, όπως των Ταϊβανών που βγήκε μέσα στην πρώτη δεκάδα, αλλά και σύνθετα, όπως της Τυνησίας» αναφέρει ο Γιώργος.
«Είδαμε διαφορετικές στρατηγικές, έξυπνα προγράμματα, λογικές που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί, αλλά θα έπρεπε. Του χρόνου θα λάβουμε υπόψη διαφορετικά πράγματα» σημειώνει το μέλος της ομάδας, Ηλίας Σινιόσογλου.
Η Hyperion Robotics ανέβηκε δέκα θέσεις στην κατάταξη του διαγωνισμού σε σχέση με πέρυσι. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος , αλλά η ομάδα κατάφερε να κοιτάξει τους αντιπάλους στα μάτια και να κατακτήσει την 25η θέση στην τελική κατάταξη.
«Την πρώτη μέρα χρειάστηκε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στο ρομπότ, για να καταφέρει η ομάδα να περάσει τις τεχνικές δοκιμές. Τη δεύτερη χρειάστηκε να αλλάξουμε τη στρατηγική μας, γιατί είδαμε ότι δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τους προβλεπόμενους πόντους και την τρίτη καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τους πόντους, κερδίζοντας δύο ισπανικές ομάδες και κατακτώντας δύο νίκες» λέει ο αρχηγός της ομάδας Αντώνης Χατζησάββας.
Τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής είναι: Χατζησάββας Αντώνιος – Team Leader Φράγκος Γεώργιος – Construction Analysis and Design Σινιόσογλου Ηλίας – Software Engineer Ζαχαρής Γεώργιος – Software Engineer και ο επιβλέποντας καθηγητής τους Δρ. Μηνάς Δασυγένης.

Του Σωκράτη Μουτίδη

Μοιραστείτε την είδηση