Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην γεμάτη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού

6 Min Read

Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στη κατάμεστη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού μίλησε απόψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας περιόδευσε από το πρωί στη Δυτική Μακεδονία. Αρχικά, βρέθηκε στα Γρεβενά όπου απάντησε στο Κέντρο Πολιτισμού σε ερωτήσεις πολιτών σχετικά με την αναστολή λειτουργίας πανεπιστημιακών τμημάτων, το φυσικό αέριο, τα εθνικά θέματα, αλλά και την ψήφο των απόδημων.
Το βράδυ από τη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην αναστολή λειτουργίας των 6 τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σημειώνοντας πως τα περασμένα χρόνια εξαπλώθηκε και δυνάμωσε, κάνοντας λόγο για απώλεια 3.500 φοιτητών με στόχο όπως είπε της κυβέρνησης να είναι η ενίσχυση των ιδιωτικών κολλεγίων.
Επίσης υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης του στο θέμα της ΔΕΗ.
«Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε και θα ξαναγυρίσουμε -όχι γιατί μας έλειψαν οι καρέκλες της εξουσίας γιατί έχουμε στερητικό σύνδρομο όπως είχαν κάποιοι- αλλά για να βάλουμε ένα λιθαράκι να πάει ο τόπος μας μπροστά. Ο στόχος αυτής της καμπάνιας είναι να συνεχίσουμε στο δύσκολο δρόμο, να πείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι οι πολίτες, αδιαμεσολάβητα. Να είμαστε ανοικτοί σε όλους και όλες όσους μας στήριξαν ανεξάρτητα από την καταγωγή που προέρχονται. Ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες το isyriza θα είναι μια πλατφόρμα όπου θα μπορεί κάποιος να ενημερώνεται, να ψηφίζει, να λέει τη γνώμη του».
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως:
«Μέσα σε 4 μήνες διαπιστώσαμε τα εξής:
Πόσο πολύ τους έλειπε η επαφή με την διακυβέρνηση και πόσο ήθελαν να καταλάβουν τις θέσεις και επειδή δεν έφταναν για όλους διπλασίασαν τους μετακλητούς και έφτιαξαν το επιτελικό κράτος, αύξησαν τους μισθούς τους και επειδή παρ’ ότι άριστοι δεν διέθεταν όλοι πτυχία – έφτιαξαν τους νόμους έτσι ώστε να μην απαιτούνται πτυχία.
Μάθαμε λοιπόν πόσο μεγάλα πυροτεχνήματα ήταν τα προεκλογικά τους λόγια όπως στην Συμφωνία των Πρεσπών που θα την τηρήσουν και θα την τιμήσουν καθώς και το προσφυγικό που τα έκαναν θάλασσα.
Σημαία προεκλογική ήταν η στήριξη της μεσαίας τάξης και το μόνο που έχουν κάνει είναι να διαθέτουν τον προϋπολογισμό και τους πόρους που εμείς εξασφαλίσαμε όχι για να διευκολύνουν την μεσαία τάξη αλλά στηρίζοντας τους λίγους. Όλος ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 και του 2020 πηγαίνει μονοδιάστατα στις επιχειρήσεις και όχι στη μεσαία τάξη που είχαμε εμείς υποστηρίξει.
Όταν μειώνεις 5 μονάδες την φορολογία τους κερδίζουν αυτοί που έχουν μια τεράστια κερδοφορία.
Αντι για ελαφρύνσεις είδαμε αυξήσεις στην μεσαία τάξη πρώτα απ’ όλα από την ΔΕΗ. 500 εκ. ευρώ θα χρεωθούν οι καταναλωτές, 15% αύξηση στα τιμολόγια και επιβάρυνση 100 ευρώ το χρονο για την μέση οικογένεια.
Το κυριότερο όμως είναι τα εργασιακά, όλα ξηλώθηκαν σε λίγους μήνες, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η υποχρεωτικότητα των συμβάσεων και όλα αυτά φάνηκαν στην ΕΡΓΑΝΗ που έχουμε αρνητικό ρεκόρ απολύσεων 18 ετίας».
O Aλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην εκδικητικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στους νέους ανθρώπους εξαιτίας των αλλαγών στην Παιδεία, την κατάργηση των σχολών. «Δεν μπορεί να δυσφημίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να κλείνουν σχολές.
Ο μέσος τηλεθεατής αν ακούσει τα κανάλια θα νομίζει ότι τα Πανεπιστήμια είναι κέντρα κατασκευής μολότοφ. Θέλουν να δημιουργήσουν πελατεία για ιδιωτικά συμφέροντα και στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτός είναι ο σκοπός τους».
O κ. Τσίπρας συνέχισε αναφερόμενος στο προσφυγικό τονίζοντας πως πως «με το 25% του πληθυσμού πρόσφυγες δεν μπορεί η χώρα να χαρακτηρίζεται από ακραίες φωνές για το προσφυγικό.
Αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα στα Πανεπιστήμια της χώρας ανέφερε πως «υπερασπίζομαστε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όχι το δικαίωμα στο μπάχαλο. Δεν χρειαζόταν να αλλάξει ο νόμος για το άσυλο, όπου υπάρχει παραβατικότητα μπορούσε η αστυνομία να παρέμβει και πριν την αλλαγή του. Οι εικόνες που είδαμε πρόσφατα με τους φοιτητές να ξυλοφορτώνονται, να τους ρίχνουν χημικά και να τους συλλαμβάνουν είναι από την δεκαετία του 1950 και του μετεμφυλιακού κράτους, όχι για την Ελλάδα του 2019». Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των ανθρώπων που διαμαρτύρονται υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας όμως ένα ερώτημα στην κυβέρνηση της Ν.Δ.
«Γιατί εξαντλούν την νομιμότητα απέναντι σε ανυπεράσπιστα παιδιά και όχι στους εγκληματίες του λευκού κολάρου, απέναντι σε αυτούς που λήστεψαν το δημόσιο ταμείο, στους τραπεζίτες που τους δίνουν σήμερα ασυλία και απέναντι στο διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό που θέλουν να το βγάλουν λάδι με την παραγραφή των αδικημάτων τους;»
Θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα όσα πραξικοπήματα και αν κάνουν στην Βουλή και για αυτό θέλουν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι είμαστε με τους μπαχαλάκηδες. Είναι προφανές ότι είμαστε με το δίκιο και τη Δημοκρατία.
«Γιατί δεν ψηφίζουν την ερμηνευτική δήλωση στο Σύνταγμα ότι η δωροδοκία υπουργών δεν υπόκειται στα καθήκοντα του υπουργού και άρα δεν μπορούν να παραγράφονται. Αυτοί δεν είναι μπαχαλάκηδες της ευταξίας και της νομιμότητας;»

Μοιραστείτε την είδηση