Η ώρα των αποφάσεων για τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ

2 Min Read

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ θα συζητηθεί την Πέμπτη το ζήτημα της αναπροσαρμογής των τιμολογίων τηλεθέρμανσης και ύδρευσης. Ένα πραγματικά «καυτό» ζήτημα καθώς όπως φαίνεται οδηγούμαστε σε σημαντικές αυξήσεις.

Εισήγηση για αύξηση 42,53% στην τηλεθέρμανση

Αναφορικά με την τηλεθέρμανση, η τιμή της οποίας είναι σταθερή από το 2009 στα 43,50 €/MWhth η πρόταση της υπηρεσίας είναι να υπάρχει  αύξηση κατά 42,53 %  στα 62,00 € . Η αύξηση αυτή αιτιολογείται σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας  με βάση το αυξημένο ενεργειακό κόστος της τηλεθέρμανσης που προκύπτει από την  αύξηση του κόστους προμήθειας της θερμικής ενέργειας, την αύξηση του κόστους προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας, την αύξηση του κόστους προμήθειας και χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης και επιπρόσθετα την  ένταξη της τηλεθέρμανσης στο Ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης και εμπορίας Δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 2013, που  επέφερε σημαντική πρόσθετη δαπάνη – διαρκώς αυξανόμενη –  για την διασφάλιση δικαιωμάτων εκπομπών  που αφορούν τόσο την παραγόμενη στο λεβητοστάσιο αιχμής / εφεδρείας θερμικής ενέργειας όσο και για την αγοραζόμενη από την ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αν τελικά γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη αύξηση η τιμή της τηλεθέρμανσης θα διαμορφωθεί στο  49,12%   έκπτωση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Καταργείται το 80%  στο νερό- Αύξηση στο τιμολόγιο

Αναπροσαρμογή προτείνει η υπηρεσία και για το τιμολόγιο του νερού. Συγκεκριμένα προτείνεται η κατάργηση του ειδικού  τέλους του  80%  και αύξηση στην τιμή του τιμολογίου, όπου μεσοσταθμικά θα οδηγήσει σε  αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές της πόλης της Κοζάνης σε 6,79% και για τα τοπικά Διαμερίσματα σε 10,11%.

Δύσκολη εξίσωση

Το αν τελικά θα γίνουν αποδεκτές οι αυξήσεις και σε τι βαθμό θα το μάθουμε μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, που καλείται να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» καθώς πρέπει να διαχειριστεί την δύσκολη εξίσωση της βιωσιμότητας της επιχείρησης από τη μία αλλά και των φυσιολογικών αντιδράσεων που θα υπάρξουν.

Γιάννης Κωσταρέλλας

 

 

Μοιραστείτε την είδηση