Η ορειβασία της Κυριακής με τον ΕΟΣ Κοζάνης

2 Min Read

Στον Γράμμο βρέθηκαν την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου οι ορειβάτες του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου της Κοζάνης. Πρόκειται για το Τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο 2520 μέτρα. Ο όγκος του βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων, το νοτιοδυτικό του νομού Καστοριάς και ένα τμήμα της νοτιοανατολικής Αλβανίας.
Ιστορικά, στον Γράμμο εκτυλίχτηκε κατά το 1948-49 η τελική και σκληρότερη φάση του Εμφυλίου πολέμου.
Η εκκίνηση έγινε από το χωριό Γράμος (ή Γράμμος), χτισμένο σε υψόμετρο 1.380 μέτρων στις πλαγιές του βουνού, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Παλαιοτέρα ο οικισμός είχε την βλάχικη ονομασία Γράμμο(υ)στα μέχρι το 1927.
Ξεκινώντας από το χωριό και μέσα από τις εκτεταμένες πλαγιές, κινούμενοι σε αλπικό πεδίο, κατευθυνθήκαμε ΝΑ, προς τη ράχη των συνόρων. Καταλήξαμε στην παγωμένη Δρακόλιμνη Γκιστόβα, στα 2350 μέτρα υψόμετρο. Βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα και είναι η ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα.
Με απόλυτο σύντροφο τον καιρό και ευχάριστη παρέα, καταφέραμε να κατακτήσουμε άλλο ένα στόχο μας. Τα βουνά της πατρίδας μας είναι υπέροχα! Οι ομορφιές και τα τοπία που μπορούμε να απολαύσουμε μοναδικά!
Επόμενος στόχος η Κορυφή Τσουκαρέλα (η ψηλότερη κορφή της οροσειράς Λάκμος ή Περιστέρι, στη νότια Πίνδο), την ερχόμενη Κυριακή 17 Φεβρουαρίου.
φωτο Αλ. Τσολάκης, Σάκης Γώγης και Νίκος Σταμκόπουλος
Αλέξανδρος Ι. Τσολάκης

Μοιραστείτε την είδηση