Τι αναφέρει ο ΕΟΣ σε ανακοίνωσή του
Η ορειβασία της Κυριακής 2 Οκτωβρίου του ΕΟΣ Κοζάνης, κατέληξε σε… διάσωση ενός Τυνήσιου ορειβάτη, ο οποίος εντοπίστηκε χαμένος μέσα στο βουνό σε υψόμετρο 2.500 μέτρα. Ο 35χρονος ορειβάτης περιφέρονταν για δυο 24ωρα στην περιοχή μεταξύ του στρατοπέδου ΚΕΟΑΧ και τα Πριόνια Λιτοχώρου, όταν και τα μέλη του ΕΟΣ κατά την επιστροφή τους, είδαν τον Τυνήσιο και του προσέφεραν βοήθεια.
Οι ορειβάτες του ΕΟΣ κατά την διάρκεια της διαδρομής «Βρυσοπούλες – Καλόγερος – Λιβαδάκι – Πριόνια Λιτοχώρου» συνολικής διάρκειας 21 χιλιομέτρων, στο 8ο χιλιόμετρο και στην θέση «Γκόλιας», συνάντησαν τον χαμένο Τυνήσιο. Σύμφωνα με τον έμπειρο ορειβάτη του ΕΟΣ Κρίτωνα Ζαγκανίκα, ο 35χρονος φορούσε πέδιλα, δεν διέθετε ορειβατικό εξοπλισμό και έδειχνε ταλαιπωρημένος.
«Από την πρώτη συνομιλία μαζί του, προέκυψε ότι ήταν στο βουνό χαμένος για δύο μέρες, χωρίς νερό και φαγητό και πέρασε τη νύχτα έξω, με βροχή. Δεν ήξερε πού βρισκόταν ούτε μπόρεσε να μας εξηγήσει από πού ερχόταν και πού ήθελε να πάει. Του δώσαμε νερό με ηλεκτρολύτες, λίγο φαγητό (μια μπάρα δημητριακών) και με επίμονη προσπάθεια τον πείσαμε να μας ακολουθήσει για να τον οδηγήσουμε σε ασφαλές σημείο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΣ Κοζάνης.
Τα μέλη του ΕΟΣ Κοζάνης κάλεσαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης (112) και ανέφεραν το περιστατικό έχοντας συνεχή επικοινωνία με τις αρχές. Ο Τυνήσιος, παρά την ταλαιπωρία του, ήταν σε καλή φυσική κατάσταση και ακολούθησε την ομάδα του ΕΟΣ μέχρι τη θέση «Ρέμα Μελιτζάνη», τρία χιλιόμετρα πριν τα Πριόνια Λιτοχώρου, όπου και τους περίμενε το ΕΚΑΒ με ομάδα της πυροσβεστικής, οι οποίοι και τον παρέλαβαν και τον μετέφεραν στο Λιτόχωρο για την παροχή πρώτων βοηθειών, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του.
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση το γεγονός είχε αίσιο τέλος. Όμως μια σειρά από λάθη έβαλαν τη ζωή του σε κίνδυνο. Τα ίδια λάθη σε άλλες περιπτώσεις, δυστυχώς δεν είχαν την ίδια κατάληξη» επισημαίνει ο ΕΟΣ Κοζάνης, ο οποίος καλεί όλους όσους ορειβατούν να μην ξεχνούν μια σειρά συμβουλών – κανόνων που πρέπει να τηρούνται.
Οι συμβουλές του ΕΟΣ Κοζάνης
- Πρώτη και βασική παράμετρος είναι ο βαθμός δυσκολίας στις ορεινές αναβάσεις. Πρέπει με αυτογνωσία να κρίνουμε αν μια διαδρομή έχουμε την δυνατότητα να την ακολουθήσουμε ή όχι.
- Ακολούθως πρέπει να ελέγξουμε τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της πορείας. Για τον λόγο αυτό παρακολουθούμε τις καιρικές προγνώσεις των τελευταίων ημερών. Συνυπολογίζοντας προφανώς την εποχή, τις συνθήκες του εδάφους αλλά και την ώρα που νυχτώνει οπωσδήποτε!
- Προετοιμάζουμε λοιπόν το σακίδιο και τον ρουχισμό μας από την προηγούμενη μέρα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. Έτσι φροντίζουμε ώστε να έχουμε τα απαραίτητα, αποφεύγουμε ελλείψεις και δεν κουβαλάμε άχρηστα υλικά στην πλάτη.
- Σημαντικό είναι να διατηρήσουμε ενυδατωμένο τον οργανισμό πίνοντας υγρά από την προηγούμενη μέρα. Φροντίζουμε να κάνουμε ξεκούραστο ύπνο και πριν την πορεία κάνουμε καλό πρωινό, τρώγοντας κάτι ελαφρύ αλλά πλούσιο σε θερμίδες.
- Αποφεύγουμε να ξεκινήσουμε για μια διαδρομή αν αισθανόμαστε αδιάθετοι. Και φυσικά δεν καταναλώνουμε αλκοολούχα ποτά.
- Ποτέ δεν πρέπει να ανεβαίνουμε μόνοι και ειδικά χωρίς απαραίτητο εξοπλισμό επικοινωνίας.
- Χάρτες, πυξίδα και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα όπως GPS και ασυρμάτους πρέπει να γνωρίζουμε να τα χρησιμοποιούμε καλά ώστε να κινούμαστε με ασφάλεια και κάποια σιγουριά, σε γνώριμα ή λιγότερο γνώριμα μονοπάτια. Πρέπει να λάβουμε υπ όψιν πως τα κινητά μας τηλέφωνα δεν λαμβάνουν σήμα παντού στην εξοχή.
- Καλό είναι να δηλώνουμε από νωρίς την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσουμε, στο οικογενειακό μας περιβάλλον αλλά και σε φορείς της περιοχής. Και φυσικά ακολουθούμε την πορεία αυτή χωρίς αλλαγές, εκτός απροόπτου.
Τα βασικά υλικά που καλύπτουν συνήθως έναν ορειβάτη είναι τα εξής:
Απαραίτητα υλικά:
- Ορειβατικό σακίδιο πλάτης
- Φακός κεφαλής (βρίσκεται πάντα στο σακίδιο και με δεύτερες μπαταρίες)
- Ατομικό φαρμακείο με βασικό περιεχόμενο
- Σφυρίχτρα , σουγιάς και αναπτήρας
- Γυαλιά ηλίου
- Αντηλιακή κρέμα
Ρουχισμός:
(ειδικός ρουχισμός – εξοπλισμός απαιτείται εάν πρόκειται για χειμερινό βουνό)
- Παπούτσια πεζοπορίας (προτιμάμε παπούτσι που να κρατάει τον αστράγαλο)
- Μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο : χειμώνα και καλοκαίρι)
- Θερμοεσώρουχα
- Κάλτσες μάλλινες ή ισοθερμικές
- Παντελόνι αντοχής – αδιάβροχο
- Πουλόβερ μάλλινο ή fleece
- Σκούφος, γάντια, καπέλο
- Γκέτες
- Μπατόν
- Πιολέ, κραμπόν (αναλόγως με τις συνθήκες)
Ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες είναι πάντα χρήσιμο όπως και μια μπλούζα η παντελόνι κυρίως όταν πρόκειται για μεγάλες αναβάσεις τα οποία μπορούμε να αφήσουμε στο αμάξι η στο καταφύγιο για να τα έχουμε στην επιστροφή.
Προτεινόμενα τρόφιμα:
(φαγητό και νερό ανάλογα με τις ώρες πορείας)
Προτιμάμε πάντα τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες
- Σταφίδες, σοκολάτες, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα
- Ελαφριά φαγητά όπως τοστ, σάντουιτς
- Νερό
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr