Η παλέτα των χρωμάτων της Κοζάνης μέσα από τα μάτια φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

7 Min Read

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου η έκθεση του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Του Σωκράτη Μουτίδη ([email protected])

Λέγονται «Κοζάιν», είναι από διαφορετικά μέρη της χώρας και αγάπησαν την Κοζάνη μέσα από το μάθημα «Σχεδίαση/Οργάνωση Εκθέσεων και Εσωτερική Διακόσμηση» στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το μάθημα, με διδάσκουσα την Κωνστάνζα Χαδιώ, διδάχθηκε για πρώτη φορά στο έβδομο εξάμηνο και έγινε η αφορμή να «συνδέσει» τους 52 φοιτητές και φοιτήτριες με τις ομορφιές της ΠΕ Κοζάνης, σχηματίζοντας μια «παλέτα» διαφορετικών χρωμάτων.

Αντικείμενο του μαθήματος είναι πως μπορεί να «στηθεί» μια έκθεση, με τους φοιτητές να προετοιμάζουν όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που θα την καταστήσουν πετυχημένη. Φωτισμός, μέτρηση αποστάσεων εκθεμάτων, είδος εκθεμάτων, στήσιμο αυτών στο χώρο, χορηγίες, εύρεση χώρου και γενικά όλες οι λεπτομέρειες της προετοιμασίας μιας έκθεσης, συζητήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου με τους φοιτητές και φοιτήτριες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους.

Τέσσερα από τα 52 μέλη της οργανωτικής ομάδας της έκθεσης

Η ομάδα «Κοζάιν» είναι αυτή που ανέλαβε να διοργανώσει μια έκθεση αφιερωμένη στη φύση της ΠΕ Κοζάνης, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στο χώρο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ. Η έκθεση αποτελείται από περίπου 30 έργα της ομάδας που βασίστηκαν σε χρώματα σημείων που αναδεικνύουν την ταυτότητα της περιοχής όπως τον κρόκο Κοζάνης, τα Μπουχάρια, τον λιγνίτη, τα μάρμαρα κ.α.

Η Κωνστάντζα Χαδιώ, ΕΔΙΠ στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

«Η έκθεση σκοπεύει στο να χρησιμοποιήσουν οι φοιτητές τις γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος και να τις εφαρμόσουν σχεδιάζοντας και οργανώνοντας μια δική τους έκθεση. Επίσης, σκοπός είναι οι φοιτητές μέσα από το εφαρμοσμένο παράδειγμα της έκθεσης να μάθουν  να συνεργάζονται και να λειτουργούν σε μικρές και μεγάλες ομάδες για να φέρουν εις πέρας έναν κοινό στόχο, ενώ παράλληλα να μάθουν να διαχειρίζονται την εξωστρέφεια και να αποκομίζουν την εμπειρία της προσωπικής έκθεσης. Αντιλαμβάνονται έτσι τα οφέλη της συνεργασίας και της ομαδικότητας, ενώ παράλληλα καλλιεργούν δεξιότητες όπως οργάνωση και μεθοδικότητα» είπε μιλώντας στον «Χ» η Κωνστάντζα Χαδιώ, Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

Η Θύμη Αφροδίτη Ιωάννα, είναι από την Κέρκυρα και βρίσκεται στο 4ο έτος σπουδών. Μέσα από την προετοιμασία της έκθεσης, είδε μια…

Η Θύμη Αφροδίτη Ιωάννα, φοιτήτρια από την Κέρκυρα

άλλη Κοζάνη από αυτή που διάβαζε και άκουγε σε συζητήσεις. «Θέλαμε να εντάξουμε στα έργα μας χρώματα που προέρχονται από τη φύση της Κοζάνης. Για παράδειγμα πως είναι να συνδυάζεις το χρώμα του ροδάκινου βελβεντού ή του μαρμάρου Τρανοβάλτου με εκθέματα που έχουν να κάνουν με γραφιστική προσέγγιση, φωτογραφία ή animation. Το αποτέλεσμα αυτών είναι η έκθεση που θα γίνει την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου στη ΖΕΠ»

Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε 5 ομάδες για να οργανωθούν και να μοιράσουν αρμοδιότητες. Η ομάδα Α ανέλαβε να αναζητήσει χορηγούς για να διεκπεραιωθεί η έκθεση, η ομάδα Β ανέλαβε τον σχεδιασμό, η ομάδα Γ την επικοινωνία και την προβολή μέσω των social media, η ομάδα Δ ανέλαβε τον σχεδιασμό των λογοτύπων της έκθεσης και της αφίσας της και η ομάδα Ε την δημιουργία των εκθεμάτων σύμφωνα με τη θεματικές ενότητες.

Η Νίνα Σαακιάν, φοιτήτρια από την Κομοτηνή

«Θέλουμε να δείξουμε πως βλέπουμε την Κοζάνη από τα δικά μας μάτια. Προσπαθήσαμε να δώσουμε και μια οπτική ταυτότητα στο όλο εγχείρημα που εμπνεύστηκε από αυτά που είδαμε από ιδιωτικές ομαδικές επισκέψεις σε διάφορα μέρη του νομού. Η ομαδική δουλειά όμως ήταν ο καθοριστικός λόγος που φτάσαμε εδώ γιατί το ένα έφερε το άλλο και η μια γνώμη έγινε κίνητρο για να υλοποιηθεί μια άλλη άποψη και ενωθήκαμε για έναν κοινό σκοπό με μεθοδικότητα» είπε η Νίνα Σαακιάν, φοιτήτρια από την Κομοτηνή.

«Η παλέτα της Κοζάνης» συστήνει στους επισκέπτες της, τον κόσμο των φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Τα χρώματα της πόλης γίνονται πηγή έμπνευσης για τα έργα των φοιτητών, τα οποία με την σειρά τους εμπνέουν τους επισκέπτες. Οι φοιτητές χρησιμοποιούν τις γνώσεις που αποκόμισαν από το τμήμα τους και έρχονται  για να χαρίσουν μια ξεχωριστή εμπειρία.

Το σύνολο των εκθεμάτων είναι έργα των μελών της ομάδας «Κοζάιν». Οι θεματικές των έργων είναι η γραφιστική, η φωτογραφία, η ανάπτυξη προϊόντων, οι κατασκευές και τα διαδραστικά έργα. Πηλός, μάρμαρο, μπετό, φελιζόλ, χαρτόνι, μακετόχαρτα, ξύλο και κερί. Αυτά είναι τα υλικά που συνδύασαν οι φοιτητές με την χρήση διάφορων τεχνοτροπιών για να φτιάξουν ξεχωριστά έργα. Εκτός από τις κατασκευές που δημιουργήθηκαν, κάποια εκθέματα παρουσιάζονται μέσω πόστερ και κάποια προβάλλονται σε προτζέκτορα.

«Στη συζήτηση για το πως θα ονομάσουμε την έκθεση μου έκανε εντύπωση πως όλοι μας αναφέραμε στοιχεία της περιοχής, όπως ο λιγνίτης,

Η Ιωάνα Ρούσι φοιτήτρια από τη Θεσσαλονίκη

ο κρόκος, το χιόνι, το μάρμαρο κ.α. τα οποία έχουν ένα κοινό, το χρώμα. Αυτός είναι συνδετικός κρίκος των πάντων, το χρώμα που δίνει ζωή και η φύση που είναι το πιο αισιόδοξο πράγμα τον κόσμο. Συνεπώς αυτή η έκθεση αποτελεί την παλέτα των χρωμάτων της Κοζάνης όπως την βλέπουμε εμείς και ζωγραφίζουμε με αυτόν τον τρόπο μια διαφορετική εικόνα της πόλης και της περιοχής» είπε η Ιωάνα Ρούσι από τη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 10 το πρωί της Τετάρτης έως τις 8 το βράδυ της ίδιας μέρας. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απευθύνουν ευρύ κάλεσμα στην κοινωνία της περιοχής να βρεθούν στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου στο νέο κάμπους στη ΖΕΠ και να ανταλλάξουν απόψεις στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του τμήματος.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση