Η παράσταση «με αμύγδαλα και μέλι» γλύκανε τα παιδιά της πόλης

3 Min Read

Γεμάτη ήταν επί τρεις μέρες η αίθουσα «Φίλιππος» από μικρούς και μεγάλους για την παράσταση «Με αμύγδαλα και μέλι» που ανέβασε η νεοσύστατη Θεατρική Σκηνή Κοζάνης. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα παιδιά έβγαιναν κατενθουσιασμένα μετά από μια σχεδόν δίωρη παράσταση και πλήρη εικόνων και συναισθημάτων που τους χάρισαν οι περιπέτειες του Σωκράτη του Ποντικού.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο λαϊκό παραμύθι «Ο ποντικός κι η θυγατέρα του» που διασκεύασε πολύ όμορφα ο Νίκος Κέφαλος και συγκινεί μέσα από τα απλά, αλλά τόσο διαχρονικά μηνύματά της μικρούς και μεγάλους. Η αυτογνωσία, η εξερεύνηση των ορίων, η φιλοδοξία, η προτεραιότητα στα υλικά αγαθά και η επικράτηση εν τέλει της σοφίας αποτελούν βασικά θέματα του μύθου, που χρησιμοποιεί ως όχημα για να ξεδιπλωθεί την ιστορία του ποντικού Σωκράτη (Πάνος Αρέτης) που ψάχνει να βρει το δυνατότερο πράγμα στον κόσμο για να το πάει στο βασιλιά (Θανάση Δήμου) που θα του δώσει ως αντάλλαγμα την κόρη του (Έλενα Καλλιανίδου) για γυναίκα.

Οι ηθοποιοί της παράστασης τραβούν την προσοχή, μέσα από την λάμψη που έχουν τα πρόσωπά τους και με όπλο τους τον απλουστευμένο λόγο και την επανάληψη των βασικών μηνυμάτων καθοδηγούν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης τα παιδιά που παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον, δείχνοντας καλύτερη συμπεριφορά από τους ενήλικες.

Οι συμβουλές του κυρίου και της κυρίας ποντικίνας (Αντώνης Μουράτογλου και Δώρα Λίτσιου), αλλά και οι δοκιμασίες που επιβάλλουν στον ποντικό η σκαντζοχοιρίνα (Αργυρώ Καπακιάρη), η χελώνα (Αθηνά Σταυριανουδάκη), η αλεπού (Βιβή Πλιάκη) και η αρκούδα (Αγγέλα Δήμου) τον κάνουν πιο δυνατό, ακόμα πιο σοφό και έξυπνο, ώστε μετά από μια περιπλάνηση στον Ήλιο (Αντώνης Μουράτογλου), το Φεγγάρι (Εύη Κατσίκα), τον Αέρα (Ανανίας Τατιγιάννης) και το Σπίτι (Νίκος Κέφαλος) να επιστρέψει θριαμβευτής, αν και γυμνός, στο βασιλιά στην εκπνοή του χρόνου.

Φρέσκιες και γλυκύτατες ως χορός οι Ευτυχία Αποστολίδου, Στέλλα Ζήκου, Ιωάννα Βαφειάδου, και Αναστασία Θεοδωρίδου.

Κι επειδή μια καλή δουλειά που βγαίνει μπροστά διαθέτει ισχυρό επιτελείο στα παρασκήνια, αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα όσων έδωσαν το μεράκι τους για τα σκηνικά, τον ήχο, το φωτισμό και τις φωτογραφίες.

Κατασκευή σκηνικών: Τάκης Συνδουκάς

Ζωγραφική σκηνικών: Κώστας Γαζέπης, Θανάσης Δήμου, Πάνος Αρέτης, Νίκος Κέφαλος

Ειδικές κατασκευές φροντιστηρίου: Φωτεινή Σιόλα, Ευγενία Καραπάτσιου

Ηχογράφηση: Κώστας Κωτούλας, Φώτης Γκαγκαβέλης

Επιμέλεια Ήχων: Στέλιος Λαβαντσιώτης

Χειριστής ήχου: Κώστας Γαζέπης

Χειριστής Φωτισμού: Άρης Χαραλαμπίδης

Φροντιστήριο: Μαρία Γκουζιώτη

Φωτογραφίες: Χρίστος Μεταξάς, Αθηνά Σταυριανουδάκη

Δημόσιες Σχέσεις: Χριστίνα Παλέντζα

Γραμματεία: Έλενα Αναγνώστου

Οι φωτογραφίες είναι από την Θεατρική Σκηνή Κοζάνης

Μοιραστείτε την είδηση