Την επανέκδοση του βιβλίου «Γυναικείες Ιστορίες» του δημοσιογράφου και λογοτέχνη Γ.Π. Μασσαβέτα, ενός ανθρώπου που επί σειρά ετών κοσμούσε με τα γραπτά του τις σελίδες του «Εθνικού Κήρυκα», παρουσίασε ο εκδοτικός οίκος Γαβριηλίδης, προχθές το βράδυ, στην δροσερή αυλή του νεοκλασικού του κτιρίου στο Μοναστηράκι. Το βιβλίο είχε πρωτοεκδοθεί το 2003 από τα Ελληνικά Γράμματα, που έκλεισαν, και επανεκδόθηκε από τον προαναφερθέντα εκδοτικό οίκο εμπλουτισμένο με τρία ακόμη κεφάλαια.
Ο συγγραφέας με χιούμορ σχολίασε την επανέκδοση και διάβασε δύο αποσπάσματα από τα καινούργια κεφάλαια που προστέθηκαν, και στη συνέχεια μίλησαν δύο άνθρωποι που τον αγαπούν και ως άνθρωπο και ως συγγραφέα. Κατ’ αρχήν, η λογοτέχνης Αλκυόνη Παπαδάκη, η οποία, μεταξύ άλλων, είπε για τον κ. Μασσαβέτα, ότι γνωρίστηκαν οι δυο τους όταν πρωτόπιασαν δουλειά στην «Αυγή» με μεγάλα όνειρα για το ελεύθερο ρεπορτάζ. Ανάμεσά τους υπήρχε μεγάλη συνεννόηση και συνεργασία, καθώς η εφημερίδα αυτή τότε ήταν ένας φιλόξενος χώρος που «μας βοηθούσε στα πρώτα μας βήματα».
Όπως είπε η κ. Παπαδάκη, μετά την μεταπολίτευση η ίδια στράφηκε στη λογοτεχνία, ενώ ο Μασσαβέτας και στη δημοσιογραφία και στη λογοτεχνία με την ίδια επιτυχία. Για το βιβλίο, είπε πως εντελώς αντικειμενικά είναι ένα στολίδι, επειδή είναι μεν αυτοβιογραφικό, αλλά το ξεχνά ο αναγνώστης επειδή τον συνεπαίρνει, τον ταξιδεύει, ενώ οι πρωταγωνιστές μιλούν σε πρώτο πρόσωπο.
«Ο Γιώργης είναι ένας φωτογράφος της ψυχής» είπε, ενώ η γραφή του δεν ανήκει στο είδος της λογοτεχνίας με τις υπερβολές, αλλά «χτυπά στο στόχο. Δεν γράφει, χαράσσει, απομονώνει την ουσία και την προτάσσει… Ξέρει πολύ καλά τις συμπεριφορές και τις σκέψεις των ανθρώπων… και γι’ αυτό η γραφή του είναι τόσο δική μας…».Τέλος επαίνεσαι το «μαύρο χιούμορ» στο βιβλίο που λειτουργεί εντελώς καθαρτικά.
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης, είπε ότι ο κ. Μασσαβέτας δεν ανήκει στο «σινάφι των δημοσιογράφων, αλλά στη γενιά αυτών που εμείς διαβάζαμε με δέος. Κι αν υπήρχαν αφίσες δημοσιογράφων, όπως των καλλιτεχνών, θα ήθελα μία δική του στο δωμάτιό μου»! Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης, αυτό το βιβλίο τον καθήλωσε για διάφορους λόγους:
Πρώτα για τις περιγραφές του, που σε κάνουν να θέλεις να ακούσεις το μπαγλαμαδάκι καθώς εμφανίζεται ο Πειραιάς σε ασπρόμαυρη εικόνα. Είναι σαν να ακούς την κοτούλα που έκλεψε μία μάνα για να κάνει κοτόσουπα. Άλλη διάσταση είναι η επικαιρότητα που παρουσιάζει, καθώς περιγράφονται όλα αυτά που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή της κατάσταση ή ίσως ότι θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα.
Άλλη διάσταση είναι η περιγραφή προσωπικών σχέσεων. Περιγράφονται παθογένειες και νευρώσεις της ελληνικής οικογένειας μέσα από τις προσωπικές σχέσεις του συγγραφέα. «Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται τόσο στην παραλία όσο και στην πολυθρόνα, Αλλά υπάρχουν και σελίδες που μπορεί διαβάζοντας να σε πάρει ο ύπνος με το βιβλίο στο στήθος σου…».
Απο το ρεπορτάζ του Εθνικού Κήρυκα (Άρης Παπαδόπουλος)