Για τη σύγκρουση ορθολογισμού ανορθολογισμού το δεύτερο βιβλίο του Τάσου Φούντογλου

3 Min Read

Το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Η ανοσία της αγέλης», που γράφτηκε με αφορμή την πανδημία, παρουσίασε ο Κοζανίτης νεφρολόγος γιατρός Τάσος Φούντογλου το απόγευμα της Τετάρτης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Η συγγραφή του βιβλίου, όπως τόνισε ο συγγραφέας, ήρθε από την ανάγκη του να εξηγήσει πράγματα της εποχής, μα κυρίως να αναδείξει τη σύγκρουση των δύο μεγάλων στρατοπέδων της εποχής, του ορθολογισμού και του ανορθολογισμού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα όρια είναι ρευστά. «Μέσα στο στρατόπεδο των ορθολογιστών κρύβονται πολύ ανορθολογισμοί, όπως και το αντίθετο» είπε χαρακτηριστικά.

Το βιβλίο, που περιστρέφεται γύρω από το δίπολο των πρωταγωνιστών (έναν γιατρό κι έναν διανομέα φαγητού), είχε ως αφορμή ένα προσωπικό περιστατικό και αφορά ζητήματα για τα οποία ο συγγραφέας ήθελε να πάρει μια δημόσια θέση. Να σημειωθεί ότι πρώτο βιβλίο του συγγραφέα με έντονα βιωματικές αναφορές γράφτηκε το 2019.

Σε μια «όαση ορθού λόγου» αναφέρθηκε, παρουσιάζοντας το βιβλίο, η ψυχολόγος Όλγα Πουταχίδου, ενώ ο έτερος παρουσιαστής, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χάρης Τσεβεκίδης είπε μεταξύ άλλων ότι “το γεγονός ότι το βιβλίο αυτό έγραψε ένας γιατρός αποδεικνύει ότι δεν είμαστε μονόχνωτοι, δεν ασχολούμαστε μόνο με την ασθένεια και τα συμπτώματα, αλλά και με τον άνθρωπο”. Για το βιβλίο μίλησε, επίσης, ο διοικητής του Μαμάτσειου Δημήτρης Σιόλιος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Στέλιος Φούντογλου.

Την οργάνωση είχαν οι εκδόσεις Πνοή, ενώ συνδιοργανώτρια ήταν η ομάδα «Κοζάνη: Μνήμες Αναμνήσεις και Εικόνες».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Σ’ εκείνα τα μπαλκονάκια της οδού Ανθέων 6, με τις πράσινες τέντες και τα ακατανόητα σύνορα από λεκιασμένο νάιλον, δυο αγόρια ξεκινούν τις ζωές τους πίσω από πανιά του Καραγκιόζη, κρατώντας φιγούρες από χοντρό χαρτόνι και σούστες στα χέρια τους, και ξεπροβοδίζοντας σπουργίτια με τσακισμένα ποδαράκια και λευκές ταινίες πάνω τους, μη λογαριάζοντας τα σύνορα που μπαίνουν ανάμεσά τους. Όταν τα αγόρια αυτά θα συναντηθούν ξανά ύστερα από χρόνια, η ζωή θα τους έχει βάλει τον έναν στο Σαράι και τον άλλον στην Παράγκα του Καραγκιόζη, και μια πανδημία θα τους κουνάει με τις σούστες της σαν φιγούρες από χοντρό χαρτόνι. Για να έρθει αυτό το ακατανόητο σύνορο της ζωής και να μπει ανάμεσά τους…

Μια ιστορία για παλιές φιλίες που καταλήγουν σε καινούριες έχθρες, για μεγάλες ιδέες που στάζουν δηλητήριο στα μυαλά μικρών ανθρώπων, για κομπάρσους και πρωταγωνιστές σε κατά φαντασίαν ρόλους, μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή σε μια αίθουσα μονάδας εντατικής θεραπείας και να τα γκρεμίσει όλα. Μια ιστορία για τις μεγάλες πλάνες αυτού του μικροκαμωμένου κόσμου όπου πεθαίνουν και γεννιούνται… χάριν της ανοσίας της αγέλης.

Μοιραστείτε την είδηση