Στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματός του, το πρωϊνό της 12ης Φεβρουαρίου 2018, ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στο Σκοπιανό, εχαρακτήρισε τους συγκεντρωμένους στα συλαλλητήρια «ετερόκλητο όχλο».
Πρωτίστως, ατυχής – αν μη τι άλλο – ο χαρακτηρισμός, που αδικεί τόσο τον ίδιο, όσο και τους συγκεντρωμένους.
Προφανώς, οι εισηγητές του δεν ήταν σε θέση να κάμουν σωστή «ακτινογραφία» των συγκεντρωμένων, που ήσαν: Αγρότες, Εργάτες, Επαγγελματίες, Επιστήμονες, Ιερωμένοι, Απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, Νοικοκυρές, Οικογενειάρχες με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, Νέοι, Γέροι και Παιδιά, ακόμη Συνταξιούχοι όλων των τάξεων και κατηγοριών. Όλοι αυτοί ήσαν ο «ετερόκλητος όχλος» ή η πραγματική «ταυτότητα» των συγκεντρωμένων;
Αλλά, εάν ήταν «ετερόκλητος όχλος», θα έπρεπε να είχε αφήσει το «στίγμα» του, προκαλώντας καταστροφές, φθορές, ζημιές, συμπλοκές, συγκρούσεις, τραυματισμούς, θύματα, κάμνοντας κυριολεκτικά άνω – κάτω τον τόπο.
Αντίθετα, ήταν μία ειρηνική, αλλ’ αγωνιστική συγκέντρωση – χωρίς να ανοίξει ούτε ρουθούνι – η οποία έστειλε ηχηρό μήνυμα για το αδιαπραγμάτευτο του ονόματος Μακεδονία και για τις συνέπειες εις βάρος της Χώρας μας από μία ενδεχόμενη υποχώρηση στις ανιστόριτες και απαράδεκτες αξιώσεις των Σκοπιανών και των πατρώνων τους.
Αντί, λοιπόν, να γίνεται επιλογή ατυχών χαρακτηρισμών από τους ιθύνοντες, προτιμότερο είναι να προβάλλονται και υποστηρίζονται τα ακλόνητα «ατού» και η ιστορική αλήθεια για το όνομα Μακεδονία, το οποίο είναι ένας από τους ανεκτίμητους τίτλους της εθνικής μας κληρονομιάς, που δεν χαρίζεται, ούτε δωρίζεται σε άλλους.
Αυτό επισημαίνουν και υπογραμμίζουν καθημερινά ιστορικοί και ειδήμονες, οι οποίοι, προτρέπουν τους ιθύνοντες, που διαχειρίζονται το θέμα, να τονίσουν στους Σκοπιανούς ότι πρέπει να βγάλουν την λέξη «Μακεδονία» από το μυαλό τους.
Χαρακτηριστικό, εν προκειμένω, είναι και το άρθρο σε εφημερίδα, του ιστορικού στελέχους της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλη Γλέζου, ο οποίος, συντασσόμενος με την γραμμή του διεθνούς ακτινοβολίας Μουσικοσυνθέτου, Μίκη Θεοδωράκη, γράφει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«… Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους γείτονες. Ο κάθε λαός προσδιορίζεται από: α) την γλώσσα του, β) τα ήθη και τις κοινές παραδόσεις του, γ) τον τρόπο που θρησκεύεται, δ) την θέλησή του να αποκτήσει εθνική ανεξαρτησία, ε) την βούληση όλου του λαού και όχι ελαχίστων. Ένας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με την δική του ιστορία, όταν ετεροπροσδιορίζεται…». Και σε πεντακάθαρη προτροπή προς τους Σκοπιανούς, συνεχίζει: «… Βγάλτε, λοιπόν, απο τον νου σας τη λέξη «Μακεδονία» με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει, η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μία ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας, και όχι μέρος αυτού».
Άλλωστε, οι Σκοπιανοί – και οι πάτρωνές τους – είναι εκείνοι, οι οποίοι επείγονται να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιθυμούν να κλείσουν άμεσα το θέμα, με σοβαρές συνέπειες εις βάρος της Χώρας μας.
Δεν γίνεται όμως αποδεκτό, να ζητούν «και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο», όπως προσφυώς λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Πρέπει να αλλάξουν τις περί αλυτρωτισμού βλέψεις τους και το Σύνταγμά τους και από εκεί και πέρα να εισέλθυν στους διεθνείς Οργανισμούς, με όποιο όνομα θέλουν, πλην του της Μακεδονίας, το οποίο σφετερίζονται από ποιους; Από τους γνήσιους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, οι οποίοι στην μακραίωνα ιστορία τους – εδώ και 2.500 χρόνια – γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, ζουν στη Μακεδονία και εξακολουθούν να είναι οι γνήσιοι Μακεδόνες.
Κάθε άλλη σκέψη, πρόταση, «λύση», είναι «εκ του πονηρού» και εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα, τα οποία, όμως, δεν πρέπει να περάσουν.
Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, είναι αποφασισμένη να αποτρέψει ένα τέτοιο ιστορικό ολίσθημα, με δυσμενείς εις βάρος της Χώρας μας επιπτώσεις.
Για τον λόγο αυτόν, ζητά την διενέργεια δημοψηφίσματος, για να ξεκαθαρίσει το θέμα.
ΔΗΜ. ΚΛΕΙΔΗΣ