Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Εορδαίας Κατερίνα Ασπράγκαθου μιλάει για τα εκπαιδευτικά ζητήματα

6 Min Read

Η Aσπράγκαθου Κατερίνα είναι Νηπιαγωγός στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Άρδασσας. Τα τελευταία οκτώ έτη είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Εορδαίας και αιρετός του ΠΥΣΠΕ Ν.Κοζάνης.


Για ποιο λόγο κ. Ασπράγκαθου αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον Σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε.Εορδαίας , τι θέλατε να πετύχετε όταν ξεκινήσατε και τι πετύχατε μέχρι τώρα;

- Advertisement -

Ασχολήθηκα με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε Εορδαίας γιατί είχα ως στόχο να τη διεκδίκηση μιας καλύτερης καθημερινότητας για το συνάδελφο εκπαιδευτικό , για τις δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για το συνδυασμό συνδικαλισμού- πολιτισμού και επιστημοσύνης. Η υποχρεωτική φοίτηση στην προσχολική εκπαίδευση ήταν σημαντικός μου στόχος και η διατήρηση του Ολοήμερου Σχολείου  .Επίσης με ενδιέφερε ο Σύλλογος να είναι ανοικτός για όλη την τοπική κοινωνία , να   υπάρχει συμμετοχή σε δράσεις  με τη συμμετοχή συναδέλφων – πολιτών της πόλης εκτός του συνδικαλισμού .Σημαντική επιτυχία ήταν η υποχρεωτική φοίτηση της προσχολικής εκπαίδευσης , η δημιουργία επιμορφώσεων  για τους συναδέλφους με τον επιστημονικό φορέα ΙΠΕΜ-ΔΟΕ  , η δημιουργία ,πέρα από τις συνδικαλιστικές μας δράσεις,φιλανθρωπικών δράσεων με άλλους φορείς.

Στη διαδρομή των οκτώ χρόνων ως πρόεδρος τί έχει αλλάξει στη συμμετοχή των συναδέλφων στις συλλογικότητες.

Οι συνάδελφοι  συμμετέχουν στις ενημερώσεις , ενημερώνονται για τις διεκδικήσεις του κλάδου αλλά  θεωρούν πως πολλά αιτήματα δε θα αλλάξουν. Παρατηρείται πως οι συνάδελφοι με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας έχουν περισσότερο ενδιαφέρον και συμμετοχή από τους συναδέλφους που βρίσκονται στα 4-8 χρόνια προϋπηρεσίας.

Ο συνδικαλισμός των εκπαιδευτικών έχει φύλλο;

Σίγουρα οι περισσότεροι συνδικαλιστές είναι άνδρες αλλά  σε όλη τη διαδρομή συμμετέχουν αρκετές γυναίκες και σταδιακά αυξάνονται.

Ποιές δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην συνδικαλιστική σας πορεία; Ποιες είναι οι πρακτικές των κυβερνήσεων σχετικά με την παιδεία;

Δυσκολία υπήρχε όταν  σε αιτήματα που πρέπει να διεκδικηθούν πρέπει να πείσεις και τους συναδέλφους πως τα αιτήματά μας είναι κοινά και δεν έχουν πολιτική τοποθέτηση και χρώμα. Οι κυβερνήσεις έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα πως έχουν ως στόχο να αποφασίζουν  για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη βάση των εκπαιδευτικών που εκφράζεται μέσα από τις Ομοσπονδίες.

Πρέπει να γίνονται οι συνδικαλιστικές εκλογές ημέρα Σάββατο και για ποιό λόγο προτείνεται και θεσμοθετήθηκε στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο;

Από όσο έχω πληροφορηθεί οι εκλογές μέχρι το 2002 γινόταν Σάββατο. Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ορίστηκε η πρώτη Τετάρτη του Νοέμβρη να γίνονται οι υπηρεσιακές εκλογές .Θεωρώ πως πρέπει να γίνονται  στο εργασιακό μας πενθήμερο  Τετάρτη δηλ. Όπως ίσχυε. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο  θεσμοθετήθηκε γιατί θεωρώ πως θέλουν να υποβιβάσουν τη διαδικασία και το ρόλο του αιρετού .Είναι μια κρίσιμη χρονική περίοδος για όλους , οι υποψήφιοι δε θα μπορούσαν να κάνουν προεκλογικό αγώνα , όλοι έχουμε την αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας άρα θα έπρεπε να έχουν μια μικρή αναβολή

Θεωρείτε πως ο εκπαιδευτικός κλάδος θα ανταποκριθεί στις ηλεκτρονικές εκλογές του Σαββάτου;

Θεωρώ πως ο συνάδελφος δεν πρέπει να συμμετέχει στις ηλεκτρονικές εκλογές και δε θα συμμετέχει. Να ξεκαθαρίσουμε πως : φυσικά και οι εκπαιδευτικοί είναι μπροστά σ ότι αφορά τις δεξιότητες στην πληροφορική και αυτό το έχουν αποδείξει το προηγούμενο διάστημα με την σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση. Αντιδρούμε για τον τρόπο που επιβάλλεται όταν στον υπόλοιπο τομέα έχει γίνει παράταση λόγω της σημερινής κατάστασης .Επίσης αντιδρούμε για τα λάθος μηνύματα που θέλουν να περάσουν για τη μέρα διεξαγωγής των εκλογών. Όλοι οι συνάδελφοι συμμετείχαν με την προηγούμενη διαδικασία και αυτό μπορούν να το δουν από τους εκλογικούς καταλόγους της υπηρεσίας.Το έχουμε ξαναπεί δεν είμαστε φυγόπονοι και ούτε περιμένουμε μια μέρα αποχής από τα μαθήματα για να ασκήσουμε το εκλογικό δικαίωμα. Ήδη η πρόταση είχε γίνει να γίνει και απόγευμα Τετάρτης η ψηφοφορία.

Τι απαιτήσεις έχει ένας εκπαιδευτικός από το σύλλογό τους;

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν αιτήματα ως προς το ασφαλιστικό , συνταξιοδοτικό ,παροχές για την παιδεία και φυσικά τη στήριξή τους σε όποιο ζήτημα προκύπτει σε σχέση με τη διοίκηση.

Ποιός είναι ο ρόλος των σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας και ποια είναι η θέση των συλλόγων εκπαιδευτικών.

Οι σχολικές μονάδες και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί  Διευθυντές – Σύλλογοι Διδασκόντων κατάφεραν με την υπευθυνότητά τους , την επιμονή τους και την προσπάθεια τους να διατηρήσουν τις σχολικές μονάδες  ανοικτές . Ο Σύλλογος στηρίζει όλες τις μονάδες , διεκδικεί από τη σχολική επιτροπή δαπάνες για πρόσληψη καθαριστριών ,αγορά αντισηπτικών και βρίσκεται όλο το Δ.Σ  κοντά τους όταν χρειαστεί .

Ποια είναι η θέση του συλλόγου εκπαιδευτικών για την κανονική λειτουργία των Δημοτικών και νηπιαγωγείων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας;

Τα σχολεία  είναι καλό να λειτουργούν για όλους .Η μάσκα είναι κουραστική αλλά προφυλάσσει σύμφωνα με τους ειδικούς. Χρειάζεται όμως να κάνουν στα σχολεία ανά τακτικά χρονικά διαστήματα τεστ για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για να νιώθουμε όλοι με ασφάλεια.

Πως λειτούργησε η τηλεκπαίδευση στο προηγούμενο ολικό lockdown;

Η τηλεκπαίδευση στηρίχθηκε από τους εκπαιδευτικούς και από τις οικογένειες των μαθητών.

Πως μπορεί να επηρεάσει η εκπαίδευση την πορεία της κοινωνίας του αύριο;

Η εκπαίδευση του αύριο  μπορεί να επηρεάσει την κοινωνία του αύριο όταν δε συνδέεται μόνο με τη γνώση αλλά με την καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα οδηγήσει τους μαθητές στην κριτική σκέψη και στη δημιουργικότητα. Ενεργός πολίτης είναι ο κριτικά σκεπτόμενος πολίτης .Ευχαριστώ πολύ.

 Της Λαμπροπούλου Βάιας

Μοιραστείτε την είδηση