Η “πρόκληση” του “Green out of the Box” ταξιδεύει από σχολείο σε σχολείο

4 Min Read

Μια πρωτοβουλία του οργανισμού νεολαίας Go Alive

Ντεμπούτο έκανε στις 18 οκτωβρίου το νέο σχέδιο “Green out of the Box” υπό το συντονισμό του οργανισμού νεολαίας GO Alive στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου EUTeensS4Green. Αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία σχεδιάστηκε για να ενισχύσει το πάθος για τη βιωσιμότητα μεταξύ των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Κοζάνης και των εκπαιδευτικών τους, με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεξιοτήτων βιωσιμότητας “GreenComp”, ενθαρρύνοντας τους να αναλάβουν δράση. Το “Green out of the Box” πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του σε 10 σχολεία στην Π.Ε. της Κοζάνης, προσφέροντας ένα μοναδικό, διάρκειας δύο εβδομάδων, περιβαλλοντικό ταξίδι σε κάθε σχολική μονάδα.

- Advertisement -

Η αρχή έγινε με τους μαθητές της Γ’ τάξης του 6ο Γυμνασίου Κοζάνης, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με μεγάλο ενθουσιασμό και επιτυχία την πρώτη “πράσινη” πρόκληση δημιουργίας Καρτ Ποστάλ από ανακυκλωμένο χαρτί (που ανακύκλωσαν οι ίδιοι) στο οποίο εμφύτευσαν σπόρους λουλουδιών. Στη συνέχεια έδωσαν τη σκυτάλη και την επόμενη “πράσινη πρόκληση” στους μαθητές της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης στις 2 Νοεμβρίου, προκαλώντας τους να δημιουργήσουν πίνακες ανακοινώσεων και κάδρα από . . .  φθαρμένα ρούχα και υφάσματα!

Κατά τη διάρκεια της πρώτης δράσης του έργου, πραγματοποιήθηκαν 2 ξεχωριστές εκπαιδευτικές συνεδρίες μέσω της μη τυπικής μάθησης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από την ομάδα έργου της GO Alive. Πιο συγκεκριμένα, έγινε παρουσίαση του έργου και των στόχων του, καθώς και μια εισαγωγή στην έννοια των “πράσινων προκλήσεων” που κρύβει το κουτί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν στο παιχνίδι “Mission Impossible” όπου χωρίστηκαν σε ομάδες, με κάθε ομάδα να αναλαμβάνει ποικίλες εργασίες που σχετίζονται με περιβαλλοντικές προκλήσεις ενώ οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν το “GreenComp”. Οι εκπαιδευτικοί έμαθαν πώς το “Green Comp” θα ενσωματωθεί στο έργο τους επόμενους μήνες, διασφαλίζοντας μακροχρόνιο αντίκτυπο στην εκπαίδευση των μαθητών για την βιωσιμότητα.

Για να γίνει το έργο πιο απτό, οι εθελοντές της GO Alive κατασκεύασαν ένα “πράσινο” κουτί το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πρόκληση που μεταφέρει σε κάθε σχολείο. Οι μαθητές σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων καλούνται να βρουν μια λύση στην τρέχουσα “πράσινη” πρόκληση, εφαρμόζοντας τις γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά την εκπαιδευτική συνεδρία και παράλληλα να δημιουργήσουν μια νέα “πράσινη” πρόκληση που θα αναθέσουν στο επόμενο σχολείο.

Παράλληλα, η GO Alive, υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς και μαθητές παρέχοντας καθοδήγηση και εκπαιδευτικές συνεδρίες μέσου του “GreenComp” κατά τη διάρκεια κάθε συναρπαστικής πρόκλησης διάρκειας δύο εβδομάδων, προωθώντας την εκπαίδευση για τη βιωσιμότητα και τη δια βίου μάθηση,εξασφαλίζοντας έτσι μια διαρκή επίδραση στις μελλοντικές γενιές που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες κοινωνίες.

Μείνετε συντονισμένοι για ενημερώσεις σχετικά με το έργο «Green Out of the Box», καθώς το κουτί μας συνεχίζει να ταξιδεύει εμπνέοντας τη νεολαία της Κοζάνης να σκεφτεί “έξω από το κουτί” (think out of of the box) για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον!

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία μας και την πορεία του Κουτιού στη σελίδα του σχεδίου: https://goalive.eu/green-out-of-the-box/

Διαβάστε την εμπειρία των μαθητών του 6ου γυμνασίου Κοζάνης: https://blogs.sch.gr/6gymkoza/2023/10/22/to-green-out-of-the-box-sto-6o-gymnasio-kozanis-to-proto-koyti-ton-prokliseon-anoixe-sto-scholeio-mas/

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση