Η πρόταση Παπαθανάση για την Ακρινή στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης- Δεν υπάρχει πια σενάριο μετεγκατάστασης, λέει ο Δήμαρχος Κοζάνης

3 Min Read
Άποψη του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου από την Ακρινή. Φωτογραφία: Σωκράτης Μουτίδης

Για την εναλλακτική, της μετεγκατάστασης, πρόταση της Κυβέρνησης για την Ακρινή, ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο κ. Μαλούτας ενημέρωσε το σώμα για το τι συζητήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Κοζάνη, τονίζοντας μάλιστα πως δεν τίθεται πλέον το σενάριο της μετεγκατάστασης αλλά μόνο η πρόταση της Κυβέρνησης.

«Η μετέγκατασταση ορίστηκε με νόμο το 2011 και μέσα σε μια δεκαετία έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Εφόσον αυτό δεν έγινε στο τραπέζι σήμερα δεν υφίσταται κανένα ζήτημα για μετεγκατάσταση και όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες του εμπαιγμού που έχουν υποστεί οι κάτοικοι από το 2013 και μετά. Η θέση της Κυβέρνησης σήμερα είναι η πρόταση Παπαθανάση με τις βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κοζάνης.

Όπως έγραψε αναλυτικά ο «Χρόνος» στο φύλλο της 5ης Μαρτίου, η εναλλακτική της μετεγκατάστασης πρόταση περιλαμβάνει τα εξής:

  • Κατασκευή και απόδοση στου κατοίκους φωτοβολταϊκού ισχύος 20 Μεγαβάτ
  • Κατασκευή υποδομών και αναβάθμιση του χωριού
  • Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κατοικιών της Ακρινής μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ
  • Εγκατάσταση στις στέγες των σπιτιών φωτοβολταϊκού έως 6 Κιλοβάτ για τις ενεργειακές ανάγκες
  • Κατάρτιση των κατοίκων σε νέες δεξιότητες
  • Δημιουργία κέντρου επιχειρηματικότητας
  • Δημιουργία επιχειρηματικής ζώνης νέων τεχνολογιών σε κοντινή από τον οικισμό απόσταση.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης κατά την ενημέρωσή του, τόνισε πως υπάρχουν σημεία που χρειάζονται διευκρινήσεις, συμπληρώσεις και καθορισμό χρονοδιαγράμματος καθώς και ένα ξεκαθάρισμα για το ποιος θα κάνει τι. «Η ΔΕΥΑΚ ήδη έχει έτοιμο φάκελο έργου με μελέτες για τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης» πρόσθεσε ο κ. Μαλούτας.

Από την μεριά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χάρης Κουζιάκης, τόνισε πως από την στιγμή που αποκαλείται «εναλλακτική» η πρόταση σημαίνει πως το σενάριο της μετεγκατάστασης εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. «Ο κ. Παπαθανάσης πέταξε το μπαλάκι στον Δήμαρχο και στον Περιφερειάρχη για να προχωρήσουν τις διαδικασίες και να προετοιμάσουν το χωριό που θα πάρει και την τελική απόφαση. Υπάρχουν πάρα πολλές ασάφειες στην πρόταση και θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχει ένας οδικός χάρτης» είπε ο κ. Κουζιάκης.

«Τα λεγόμενα του υπουργού δίνουν απάντηση σε αυτά που λέγαμε τόσα χρόνια για την μετεγκατάσταση Ακρινής γιατί δεν υπήρχε ένα στοιχείο που έδειχνε πως προχωρά το θέμα. Είμαι πολύ χαρούμενος με την πρόταση αυτή και μάλιστα γνωστός μου με ρώτησε αν υπάρχει κάποιο ακίνητο εκεί για να αγοράσει γιατί βλέπει ανάπτυξη στο χωριό» είπε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και μέλος της τριανδρίας Κυριάκος Μιχαηλίδης.

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση