Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση εγκατάστασης εταιρείας τεχνολογίας στην Δυτική Μακεδονία

5 Min Read

Η Advert Technologies ξεκινά να δραστηριοποιείται στην περιοχή έως τον Ιούνιο του 2023

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

Την επένδυση ύψους 782 εκατομμυρίων ευρώ στην Δυτική Μακεδονία και την δημιουργία 650 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα επταετίας, ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Advent Technologies, Βασίλης Γρηγορίου. Ο κ. Γρηγορίου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, είπε πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 το project “IPCEI Green HiPo“ που αφορά στην δημιουργία μονάδας ανάπτυξης και σχεδιασμού κατασκευής κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας για παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου τόσο στην κίνηση (αυτοκίνητα, πλοία κλπ) όσο και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Γρηγορίου παραδέχτηκε πως στην Ελλάδα υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για το «πράσινο» υδρογόνο την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο αυτές έχουν ξεπεραστεί. «Η τεχνολογική δύναμη της εταιρείας και το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, διαπίστωσε έγκαιρα πως το «πράσινο» υδρογόνο είναι το μέλλον. Εμείς ελπίζουμε πως αυτοί που θα παράγουν ενέργεια μέσω αυτής της τεχνολογίας, γιατί εμείς φτιάχνουμε τον εξοπλισμό γι’ αυτό, θα καταφέρουν να άρουν τις αμφιβολίες αυτές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χρηματοδότηση του project από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προέκυψε μετά από οργανωμένη προετοιμασία και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

«Η προσπάθεια αυτή δεν αφορά μόνο στην Δυτική Μακεδονία και την Ελλάδα αλλά όλον τον κόσμο. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας για την κατασκευή αυτού του εξοπλισμού, αποτελεί ένα έργο δύσκολο. Εμείς θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το project γιατί ήδη έχουμε αυτόν τον βηματισμό» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies.

Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας, αυτές θα είναι εκτός από επιστημονικό προσωπικό και τεχνικό προσωπικό σε τμήματα συναρμολόγησης. «Έχουμε σκιαγραφήσει τις θέσεις εργασίας που θα απαιτηθούν και μπορούν να συνδυαστούν και με την τεχνογνωσία που υπάρχει στην περιοχή» είπε η Διευθύντρια Εταιρικής Ανάπτυξης της εταιρείας Νόρα Βουγδούπη. Η ίδια, μιλώντας για το Green HiPo, είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο κοινού Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στο οποίο η εταιρεία φιλοδοξεί να παράγει σε βάθος εξαετίας συστήματα κυψελίδων καυσίμου συνολικής ισχύος 120 Μεγαβάτ κατά την πρώτη εξαετία και μονάδων ηλεκτρόλυσης ισχύος 1,2 Γιγαβάτ. Σύμφωνα με την ίδια, εκτός από τον τομέα οχημάτων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υδρογόνο, οι μονάδες που θα κατασκευαστούν εδώ θα μπορούν να παράγουν και ενέργεια και κατά συνέπεια να υποστηρίξουν και το σύστημα τηλεθέρμανσης.

Όσον αφορά στην χωροθέτηση της επένδυσης, ο κ. Γρηγορίου απέφυγε να ανακοινώσει το ακριβές μέρος, τονίζοντας πως ήδη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μεγάλες εκτάσεις που θα απαιτηθούν για να κατασκευαστούν οι υποδομές. Όπως είπε, απαιτείται χώρος στεγασμένος τουλάχιστον 30.000 τετραγωνικών μέτρων. «Είναι ξεκάθαρο πως θα στηθεί στην Δυτική Μακεδονία. Η ανάπτυξη του κλάδου είναι ραγδαία και θα βρεθούμε εδώ ως παραγωγοί συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας. Εμείς προσπαθούμε πάντα να έχουμε ανοιχτό μυαλό και με προοπτικές. Να είστε σίγουροι πως θα κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό εδώ» τόνισε ο κ. Γρηγορίου.

Από την μεριά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε πως με αυτό το έργο η περιφέρεια θα είναι πιο κοντά στον στόχο της να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα. «Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα προϊόντα της Advert δεν παράγονται στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει στην χώρα μας η τεχνογνωσία. Με την εγκατάσταση της εταιρείας εδώ, η τεχνογνωσία αυτή έρχεται στην Δυτική Μακεδονία και δημιουργεί εξελίξεις. Σύντομα θα έχουμε και άλλες ανακοινώσεις εταιρειών που θέλουν να εγκατασταθούν εδώ και σας ανακοινώνω πως γίνονται ενέργειες για να έρθει εδώ μια αυτοκινητοβιομηχανία βαρέων υδρογονοκίνητων οχημάτων» πρόσθεσε ο κ. Κασαπίδης.

Το προφίλ της Advert

Η Advent Technologies Holdings, Inc. είναι μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων που αναπτύσσει, κατασκευάζει και συναρμολογεί ολοκληρωμένα συστήματα κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς και τα ζωτικής σημασίας εξαρτήματα για κυψέλες καυσίμου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η έδρα της είναι στην Βοστώνη, με γραφεία στην Καλιφόρνια, στην Ελλάδα, στη Δανία, στη Γερμανία και στις Φιλιππίνες.

Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, έχει αναπτύσσει βασικά υλικά, εξαρτήματα και διαδικασίες καινοτόμες στον τομέα της ενέργειας. Στόχος της είναι η προώθηση της ανάπτυξης και της κατασκευής προηγμένων υλικών, εξαρτημάτων και τεχνολογίας κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου. Αυτήν τη στιγμή διαθέτει περισσότερα από 190 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει μακροχρόνιες συνεργασίες με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DoE), το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος και το Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven.

 

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση