Η πρώτη θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 16 Απριλίου… διαδικτυακά- «Μετά τον Βυσσινόκηπο» με την Γωγώ Μπρέμπου, σε σκηνοθεσία Β. Μυριανθόπουλου και μουσική του Κοζανίτη Κωνσταντίνου Κωτούλα

5 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

Πρεμιέρα θα κάνει την Παρασκευή 16 Απριλίου η πρώτη διαδικτυακή θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Ο μονόλογος «Μετά τον Βυσσινόκηπο» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου με πρωταγωνίστρια την Γωγώ Μπρέμπου, «ανεβαίνει» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης μέσω streaming, με τους δημιουργούς του να υπόσχονται στο κοινό έναν απολαυστικό συνδυασμό κινηματογράφου και θεάτρου χωρίς όμως αυτό να αντικαθιστά την μοναδική αίσθηση που έχει ο θεατής όταν παρακολουθεί μια θεατρική παράσταση μπροστά σε μια θεατρική σκηνή.

- Advertisement -

«Η αλήθεια είναι πως αγωνιούμε και εμείς για το πως θα πάει αυτό το εγχείρημα. Πρόκειται για έναν θεατρικό μονόλογο που είμαστε συνδεδεμένοι μαζί του και μιλά για την απώλεια. Βρήκαμε και συνδυάσαμε τα σημεία της παράστασης που ενισχύονται από τον πλούτο της εικόνας. Τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα από τον Δημήτρη Ζωγραφάκη και ελπίζουμε την ψηφιακή αυτή θεατρική λύση μέσα στον κορωνοϊό να μην χρειαστεί να την επαναλάβουμε και να έχει περάσει η πανδημία και να συναντηθούμε στις αίθουσες» είπε ο σκηνοθέτης της παράστασης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Βασίλης Μυριανθόπουλος.

Ο μονόλογος, “Μετά Τον Βυσσινόκηπο”, συνδυάζει την ιστορία της Λιουμπόβ Αντρέϊεβνα, βασικής ηρωίδας του έργου του Αντόν Τσέχοφ «Βυσσινόκηπος» και της Ανθής, μιας απλής γυναίκας που διώχτηκε από την πατρίδα της. Ακολουθεί την πορεία τους και την ψυχολογική τους γραμμή, που φαίνεται να συγκλίνουν σε αρκετά σημεία, όσο διαφορετικές και αν είναι. Όλες οι γυναίκες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, είναι οι πρωταγωνίστριες σε αυτόν το μονόλογο. Η απώλεια του δικού τους “Βυσσινόκηπου” και της δικής τους ευτυχίας, όταν διώχτηκαν από τις πατρίδες τους, η φρίκη των πολέμων, η σημασία του να αποκτά κάποιος ρίζες, η θέληση για επιβίωση και η δύναμη της αγάπης, είναι εκείνα που τις οδήγησαν στη δημιουργία μιας καινούργιας πατρίδας.

«Η Άννα μιλά για τι σημαίνει φύγεις από το μέρος που γεννήθηκες και να αναγκαστείς να ξαναριζώσεις κάπου αλλού. Μιλά για την ανάγκη όλων των ανθρώπων να έχουν ρίζες» πρόσθεσε η πρωταγωνίστρια Γωγώ Μπρέμπου, κατά την διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης τύπου το πρωί της Τετάρτης. Η ίδια εξήρε τον θεσμό των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων και την αναντικατάστατη σχέση σκηνής  – αίθουσας – ερμηνευτή, σχέση που λόγω κορωνοϊού μεταφέρεται στην οθόνη του θεατρόφιλου κοινού.

Κοζανίτικη… υπογραφή η μουσική της παράστασης

Την μουσική της παράστασης «υπογράφει» ο συνθέτης Κωνσταντίνος Κωτούλας. Ο ίδιος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης χωρίς να κρύψει τον ενθουσιασμό του για αυτό το νέο εγχείρημα που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή. «Αυτό που θα δούμε είναι ένα κινηματογραφικό θέατρο με την μουσική να έχει διατηρήσει τον θεατρικό της χαρακτήρα. Πάτησα επάνω στην φωνή της Γωγώς για να γράψω την μουσική και στην γραφή του Βασίλη. Το τραγούδι της παράστασης που ερμηνεύει η Αλέκα Κανελλίδου, έγινε και βίντεοκλιπ που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε περιοχές της Κοζάνης» πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Κωτούλας.

Στην συνέντευξη τύπου, συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Κέφαλος. Ο πρώτος δήλωσε πως τα ζητήματα που θίγει η παράσταση είναι εξαιρετικά επίκαιρα μη παραλείποντας το γεγονός πως ο χώρος του θεάματος έχει πληγεί ολοκληρωτικά από την πανδημία. Ο δεύτερος, έκανε έναν σύντομο απολογισμό του ΔΗΠΕΘΕ, αναφέροντας πως το ταμείο του φορέα δείχνει έσοδα περίπου 86.000 ευρώ.

Πως θα γίνει η πρεμιέρα

Η παράσταση θα προβληθεί μέσω διαδικτύου στις 19:00 την Παρασκευή 16, Σάββατο 17, Κυριακή 18 και Δευτέρα 19 Απριλίου και την ίδια ώρα την Παρασκευή 23, Σάββατο 24, Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Απριλίου. Οι θεατές μπορούν από σήμερα να μπουν στον ιστότοπο του viva και Αθηνόραμα καθώς και τηλεφωνικά στο 11876 αλλά και στα καταστήματα της wind. Με την χρεωστική ή πιστωτική τους κάρτα κλείνουν την «θέση» τους με 6 ευρώ και ο κωδικός που θα λάβουν θα είναι ενεργός για 3 ώρες προκειμένου να δουν την παράσταση η οποία διαρκεί 60 λεπτά.

 

Μοιραστείτε την είδηση