Η σημασία της επανεκλογής. Του Κώστα Κοκόλη

6 Min Read

Α). Η Νέα Δημοκρατία, έδωσε στήριξη στους εν ενεργεία Περιφερειάρχες για την επανεκλογή τους, προκειμένου να έχει συμμάχους στην εφαρμογή και ολοκλήρωση των πολιτικών της,  όπως και όλα τα άλλα κόμματα έκαναν αντίστοιχα και ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε για τον σκοπό αυτό δύο Περιφέρειες (Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου), που εκτιμήθηκε πως χρειαζόταν περαιτέρω στήριξη.

Αξιόλογο είναι το γεγονός πως για τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, ο Πρωθυπουργός ενώ γνώριζε τις φημολογίες για ορισμένες  αντιρρήσεις στα πρόσωπα των Περιφερειαρχών τους επέμεινε στη στήριξη (όπως αποδείχθηκε με τη γνωστή διαγραφή), έχοντας εμπιστοσύνη και εκτίμηση στις δυνατότητές τους.

Η ερμηνεία αυτή έχει βάση καθότι (ας δούμε τη Δυτική Μακεδονία) τρέχει ένα στοίχημα, που λέγεται ΜΕΤΑΒΑΣΗ και αφορά όχι μόνο την Περιφέρειά μας αλλά και την Ελλάδα, ένα πρότυπο εφαρμογής, για την απολιγνιτοποίηση και αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξής της, που στηρίζει η Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Γι’ αυτό το στοίχημα θέλει συμπαραστάτες και συμμάχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, όπου αυτή έδειξε ότι ενστερνίζεται τις πολιτικές της Κυβέρνησης, χωρίς να αποστερείται, των δικών τους επιλογών, όπως για παράδειγμα τις εφαρμογές του υδρογόνου, που τις αποδέχεται και τις στηρίζει αντίστοιχα. Ήδη η θεσμοθέτηση των πολιτικών της απολιγνιτοποίησης έγινε και απομένει η υλοποίησή της (ενώ οι αντιρρήσεις συμποσούνται στην παράταση του χρόνου εφαρμογής αυτής).

Γι’ αυτό  είναι ζητούμενη και ωφέλιμη για τον τόπο μας η επανεκλογή του Περιφερειάρχη, για δεύτερη θητεία. Η χρονική περίοδος είναι κρίσιμη. Μην τη χάσουμε. Δεν χρειάζονται αμφισβητήσεις και πειραματισμοί.

Στην αντίπερα ποια είναι η πρόταση και ποια η δυνατότητα συνεργασίας Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης, «για το καλό του τόπου» που είναι το moto αυτής (της αντίπερας) ;

Β). Τώρα όσον αφορά το πρόσωπο του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, έχω τη γνώμη πως διακρίνεται από «ανεξιθρησκία» συμπεριφοράς (δυσεύρετη αρετή) έναντι των πολιτών, αλλά και των συνεργατών του, περιφερειακών συμβούλων (όλοι τους θεωρούνται συνεργάτες του) και προπαντός των υπαλλήλων (πάντες οι υπάλληλοι της Περιφέρειας θεωρούνται και είναι συνεργάτες του), ανεξαρτήτως ιδεολογικής τους προέλευσης, δίνοντας το παράδειγμα προς μίμηση σ’ όσους βέβαια μπορούν να δουν και να ακούσουν.

Η φρόνηση του λογικού δίνει μεγάλες δυνατότητες σε εκείνους που την έχουν. Με σύμμαχο αυτή, αλλά και τη νυχθημερόν εργατικότητα, ετοιμάστηκαν, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην Περιφέρειά μας, δράσεις σε  δύσκολες συνθήκες (covid-19, στήριξη της αγοράς, απολιγνιτοποίηση με ώριμες υποδομές για επενδύσεις, προετοιμασία και ωριμότητα έργων και στους τρεις τομείς παραγωγής, με την εξεύρεση αντίστοιχων πόρων και χρηματοδοτήσεων), που δημιουργούν, όπως πιστεύω, ευνοϊκές συνθήκες για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, με επικαιροποιημένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα στην αξιοποίηση των «έτοιμων και εν αναμονή» χωρικών πεδίων (πρώην λιγνιτοφόρων, παραλίμνιων, πεδινών, ορεινών), συνεπικουρούσης και της  Κυβέρνησης, για την ποθούμενη ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

Επέμενε στη χωροθέτηση και πολέμησε την άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ, που την είδαν πολλοί ως μόνη ευκαιρία επένδυσης. Η τάξη όμως είναι προτέρημα της Φύσης, μέριμνας Θείας, που μπορεί να διασαλεύεται, αλλά στο τέλος επικρατεί και ωφελεί  τον τόπο, που έχει την τύχη και την πρόνοια των κατοίκων του να  αναθέτουν τη φύλαξή της σ’ όποιον τη σέβεται και την υπηρετεί.

Σε κάθε περίπτωση την επιβεβαίωση συνεισφοράς στον τόπο μας αποτελεί το παραχθέν έργο της Περιφερειακής Αρχής, όπως για παράδειγμα αυτό στον πρωτογενή τομέα ή στις υποδομές πολιτισμού, που τιμούν την παράδοση και υπόσχονται το μέλλον.

Τι γίνεται όμως μετά τις εκλογές ; Ας δανειστούμε την έμπειρη και διδακτική σκέψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πως «δεν αρκεί να κερδίσεις τον πόλεμο, θα πρέπει να κερδίσεις και την ειρήνη». Δηλαδή από πριν πρέπει να επιδιώκεται η ειρήνη, η ηρεμία, η συνοχή, η συνεργασία και όχι να επιχειρείται η διάσπαση.

Συμπερασματικά ο Γιώργος Κασαπίδης είναι ΧΡΗΣΙΜΟΣ, αν και σε λίγους ΟΧΙ αρεστός.

Γ). Ελπίζω στην ευαισθησία και το φιλότιμο των πολτών της Δυτικής Μακεδονίας, μη δίνοντας αξία στο φρόνημα της κενοδοξίας και της υπερηφάνειας εκείνων, όσων ευεργετήθηκαν και υπηρετούν την αχαριστία, προτάσσοντας το ατομικό από το συλλογικό συμφέρον. Και όπως διδάσκουν οι Πατέρες δεν υπάρχει κακία χειρότερη από τη φιλαυτία. Ας εγκρατευτούμε λοιπόν !

Γνωρίζω πως ξεπέρασα το μέτρο και σας έγραψα πολλά, αλλά εσείς με προτρέψατε να το κάνω, όσους βέβαια σας αφορά και το γνωρίζετε. Μάκρυνα το λόγο μου για να στηρίξω εκείνους, που μπορεί να κινδυνεύσουν να πέσουν εξαιτίας της τυχόν αμέλειας (απροσεξίας) ή της απάθειας και βέβαια γιατί τους αξίζει να στηριχθούν.

Εύχομαι σε όλες τις υποψηφιότητες να έχουν καλά αποτελέσματα στην ευγενή προσπάθειά τους, που γίνεται για το καλό όλων μας.

Κοζάνη 25 Αυγούστου 2023

Με τιμή

Κώστας Κοκόλης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση