Η σκληρή πραγματικότητα των 55 Ευρώ, γράφει ο Στέλιος Μήλιος

5 Min Read

«Ένα κράτος που δεν διαθέτει τα μέσα για αλλαγή, στερείται τα μέσα για επιβίωση». Έντμουντ Μπέρκ.

Πολλά  συναισθήματα και ψυχικές διαθέσεις, όπως το άγχος, η ανησυχία, η ματαίωση, ο θυμός, και η παραίτηση, δεν είναι απλώς προσωπικές εμπειρίες, αλλά βαθιά πολιτικά φαινόμενα. Αυτά τα συναισθήματα πηγάζουν από και συνδέονται με τις ευρύτερες, συλλογικές πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες της Ελλάδας. Τα συναισθήματα αυτά είναι η απάντηση στη χρόνια ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να δημιουργήσει μια δικαιότερη κοινωνία.

- Advertisement -

Η ελληνική πραγματικότητα είναι εμποτισμένη με πολιτικά συναισθήματα που εκφράζουν την βαθιά απογοήτευση και την αγανάκτηση ενός λαού που βλέπει τις ελπίδες του να διαλύονται μπροστά στα μάτια του. 

Το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ δημοσίευσε στις 19/6 την Ετήσια Έκθεση 2024 με τίτλο: “Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση”.

Η παρούσα έκθεση υπογραμμίζει τις διαφορές στα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων και τις διαφοροποιήσεις των ποσοστών αυτών ανά περιφέρεια. Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κοινωνική βιωσιμότητα, την θέση των νέων στην αγορά εργασίας, την ποιότητα της εργασίας και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Επιπλέον, η έκθεση εξετάζει την κατάσταση των συνθηκών διαβίωσης πολλών κοινωνικών ομάδων, σε συνδυασμό με την υψηλή ανισότητα και την εργασιακή ανασφάλεια.

Ας δούμε κάποιους αριθμούς που αποτυπώνουν την σκληρή πραγματικότητα.

Τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης το 2023 εμφάνισαν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (65,5%), Αττικής (64%), Στερεάς Ελλάδας (63,2%) και Κρήτης (63%), ενώ τα χαμηλότερα οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (55,6%), Θεσσαλίας (58%) και Δυτικής Ελλάδας (59,4%).

Το 2023 το 21,8% των ανηλίκων και το 18,3% των ενηλίκων βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας. Το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-24 ετών σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση στην Ελλάδα είναι πάνω από δύο φορές πιο υψηλό από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Αξίζει να επισημανθεί ότι το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-24 ετών που βιώνουν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση στην Ελλάδα είναι περισσότερο από διπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο καθ’ όλη την εξεταζόμενη περίοδο.

Το 30,3% των εργαζομένων δηλώνει ότι αδυνατεί να προβλέψει το ύψος των αποδοχών τους για τους επόμενους τρεις μήνες. Αυτό το ποσοστό είναι σχεδόν τριπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα παραπάνω νούμερα λένε την αλήθεια σε αυτούς που μας λένε ότι όλα βαίνουν καλώς. Στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία υπό τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης βιώνει σοβαρή επιδείνωση σε πολλούς τομείς. Η απασχόληση καταρρέει, οι επενδύσεις συρρικνώνονται, και η έρευνα και τεχνολογία υποχωρούν δραματικά. 

Ο καθαρός μισθός αυτή την στιγμή στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 705 ευρώ.

Έξοδα ( ενδεικτικές τιμές): 

Ενοίκιο: 300 ευρώ (στην επαρχία), ρεύμα- νερό: 100 ευρώ στην καλύτερη, super market: 200 ευρώ, κινητό- διαδίκτυο: 50 ευρώ το λιγότερο. 

Σύνολο: 650 ευρώ (χωρίς να έχω βάλει έξοδα μετακίνησης)

Μας απομένουν 55 ευρώ για βόλτες, ρούχα, ταξίδια, γυμναστήριο, ψυχολόγους, μεταπτυχιακά. 

Έχουμε 55 ευρώ για να επιβιώσουμε στην σκληρή πραγματικότητα του Ελληνικού Κράτους. 

Στον κόσμο της αβεβαιότητας και των διαδοχικών κρίσεων χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος, από κάτω προς τα πάνω. Χρειάζονται άνθρωποι διορατικοί στις νέες προκλήσεις. Χρειάζεται μια ενεργητική συν διαμόρφωση για την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Μια νέα αισθητική, με ρεαλισμό ηθικά μαχητικό προς το δίκαιο. 

Αυτή την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να ενσωματώνουμε τα πρωτοποριακά αιτήματα την εποχή μας, την έχουμε η γενιά των 55 ευρώ. Την έχουν οι άνθρωποι της γενιάς που δεν βολεύτηκαν, που δουλεύουν σεζόν κάθε καλοκαίρι με πτυχία, που έχουν αφήσει την πόλη τους, την χώρα τους, τους φίλους τους, τους συντρόφους τους.

Τα παιδιά των 55 ευρώ…

*Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την Ετήσια Έκθεση 2024 με τίτλο: “Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση”. Η παρούσα έκθεση αναρτήθηκε στο site του ΙΝΕ ΓΣΕΕ στις 19/06/2024

Μοιραστείτε την είδηση