Η Σοφία Βογιατζάκη μιλά στο “Χρόνο” για τη «Ζωή Μετά» του Αρκά που έρχεται στην Κοζάνη

9 Min Read

Της Αργυρώς Ξανθοπούλου

- Advertisement -

Η Ζωή Μετά… Οι άκρως ξεκαρδιστικές ιστορίες του Αρκά η ‘Ζωή Μετά’, ο ‘Ισοβίτης’, ‘Χαμηλές Πτήσεις ’ παίρνουν σάρκα και οστά την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 και ώρα 21:00 μ.μ, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης. Ο Θανάσης Βισκαδουράκης, ο Γιώργος Γιαννόπουλος, η Σοφία Βογιατζάκη, ο Πέτρος Μπουσουλόπουλος, ο Χρήστος Τριπόδης και ο Δημήτρης Αγοράς υπόσχονται  80 λεπτά γέλιου και ψυχαγωγίας . Η Σοφία Βογιατζάκη μίλησε στο «Χ» για όλα όσα αφορούν την παράσταση.

Σοφία, τι να περιμένει το κοινό της Κοζάνης από την συγκεκριμένη παράσταση;

Σ.Β. Πολύ διασκέδαση και πολύ γέλιο! Υποσχόμαστε δύο ώρες ξέγνοιαστες που τις έχουμε τόσο πολύ ανάγκη σε μια στιγμή που από παντού βαλλόμαστε με στενάχωρα πράγματα . Είναι ένα εξαιρετικό έργο, συγγραφή κειμένων από τον Αρκα και παραγωγή της εταιρείας Μεθεξις.

Τον Αρκά τον ξέρουμε, τον διαβάζουμε, έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Έρχονται 8 χρονών παιδιά στη παράσταση, με την μαμά τους και λένε τις ατάκες πριν τις πούμε. Κάτι που μας έκανε τρομερή εντύπωση .

Ο Αρκάς έχει ένα ιδιαίτερο ύφος. Πως αντιλαμβάνεται το κοινό τη γραφή του και συγκεκριμένα το σατιρικό του κομμάτι;

Σ.Β. Φυσικά, το αντιλαμβάνονται και γελάνε! Μπορεί να μην είναι επιφανειακό το χιούμορ του αλλά είναι ένα χιούμορ που το αντιλαμβάνονται οι πάντες. Όλες οι ηλικίες και όλες οι τάξεις ανθρώπων, απλά ο καθένας θα το αντιληφθεί διαφορετικά. Αλλιώς θα το αντιληφθώ εγώ, αλλιώς ο πανεπιστημιακός , αλλιώς ο γιατρός. Ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες και το μορφωτικό επίπεδο διακρίνεις κι άλλα ‘από κάτω’ επίπεδα στον Αρκά.

Εξαιρετικός, κλασικός πια, το χιούμορ του η ευφυΐα του, ιδιοφυής άνθρωπος. Με έναν δικό του, μαγικό τρόπο καυτηριάζει καταστάσεις και πράγματα με πάρα πολύ γέλιο.

Πάραυτα είναι ένα χιούμορ που το αντιλαμβάνονται οι πάντες.

Πως είναι η συμμετοχή σου σε αυτή την παράσταση;

Σ.Β. Είμαι πολύ χαρούμενη με αυτή την παράσταση γιατί ναι μεν σε προβληματίζει όμως παράλληλα γελάς και πολύ. Φεύγοντας από το θέατρο, προβληματίζεσαι, σκέφτεσαι και πάλι γελάς.

Είναι τόσο μαγικό να μπορεί ένας άνθρωπος να το κάνει αυτό με την πένα του.

Αυτό δεν είναι και το νόημα, η ουσία του θεάτρου μωρέ; Η αγωγή της ψυχής!

Θα θυμηθώ την τρίτη δέσμη μου, τα φιλολογικά μου. Η ‘διασκέδαση’ μου έλεγε η φιλόλογός μου, βγαίνειπό το διασκεδαννυμι που σημαίνει σκορπίζομαι. Η ‘ψυχαγωγία’ από το ψυχαγωγούμαι , αγομαι της ψυχής, την ανυψώνουμε την ανεβάζουμε. Αυτήν είναι και η ουσία του θεάτρου να ψυχαγωγεί.

Πες μας δυο λόγια γι΄αυτή τη χημεία που έχει δημιουργηθεί. Τα κείμενα του Αρκά ενσαρκωμένα από το συγκεκριμένο θίασο!

Σ.Β. Φυσικά είμαστε ένας τρελό θίασος! Τώρα με Μπουσουλόπουλο,Γιαννόπουλο Βισκαδουράκη, με το ζόρι κρατιέμαι να μη γελάσω πάνω στην σκηνή. Είμαι και επαγγελματίας η έρμη! Κρατιέμαι με νύχια και με δόντια, βασανίζομαι πάνω στην σκηνή να μη γελάσω.

Στην παράσταση σχολιάζονται η καθημερινότητα , οι ανθρώπινες σχέσεις, φόβοι, πάθη, μεταφυσικές ανησυχίες με έναν καυστικό τρόπο. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις, ακόμη και το θάνατο με χιούμορ;

Σ.Β. Ο θάνατος είναι μια κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται με χιούμορ. Με black χιούμορ θα έλεγα ίσως, όχι για να τον αντιμετωπίσουμε άλλα για να το ξορκίσουμε. Ο θάνατος και το πένθος είναι μια κατάσταση που πρέπει να την περάσουμε. Πρέπει να περάσουμε όλα τα στάδια για να είμαστε καλά με τον εαυτό μας και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε . Και είναι επίπονο πολύ.

Οι ανθρώπινες σχέσεις από την άλλη σε πηγαίνουν παρά πέρα, εξελίσσουν το μυαλό και το πνεύμα σου, γίνεσαι καλύτερος πιο δυνατός οπότε μπορείς πιο εύκολα να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις και φυσικά με χιούμορ .

Τον θάνατο όχι δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ.

Υπάρχει τελικά «ζωή μετά», Σοφία;

Σ.Β. Μεγάλο ερωτηματικό αυτό. Δεν γνωρίζω ακριβώς. Έχω διαβάσει πολύ έχω ψάξει, στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω αναπτύξει μια εντύπωση πως κάτι υπάρχει, δεν ξέρω αν είναι ζωή δεν ξέρω τι είναι και επειδή δεν ξέρω λέω παιδιά τώρα σε αυτό που έχουμε στα χέρια μας, αυτήν εδώ τη ζωή ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ο ένας για τον άλλον και αν υπάρχει και επόμενη ζωή ε, θα τα ξανά πούμε! Αν δεν υπάρχει τουλάχιστον να αφήσουμε το στίγμα μας σε αυτήν εδώ.

Να κρατήσουμε αυτό ως μήνυμα της παράστασης;

Σ.Β. Η παράσταση περνάει πολλά μηνύματα, αυτό είναι ένα μήνυμα της κουβέντας μας! Έχει να κάνει με την αντίληψη του καθενός . Περνάει πολλά μηνύματα μέσα από το γέλιο πάντα.

«Σας περιμένουμε με χαρά, με ανοιχτές αγκάλες να διασκεδάσουμε όλοι μαζί και να γελάσουμε όλοι μαζί, την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 και ώρα 21:00 μ.μ, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης».

Στοιχεία παράστασης

Ζωή Μετά

Οι ξεκαρδιστικές ιστορίες του Αρκά σε καλοκαιρινή περιοδεία

Η εταιρεία θεατρικών παραγωγών «Μέθεξις», από αρχές Ιουλίου, με σταθερή βάση κάθε Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή τον υπέροχο θεατρικό κήπο και την open air σκηνή του Θεάτρου Χυτήριο, περιοδεύει και στις γειτονιές της Ελλάδας με τις ξεκαρδιστικές ιστορίες του ΑΡΚΑ (η “Ζωή Μετά”, ο “Ισοβίτης” και “Χαμηλές Πτήσεις”), στην πιο χιουμοριστική παράσταση του καλοκαιριού «ΖΩΗ ΜΕΤΑ»

Στην Κοζάνη θα βρίσκεται στις 28 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ στο Υπαίθριο Θέατρο.

Ο Θανάσης Βισκαδουράκης, ο Γιώργος Γιαννόπουλος, η Σοφία Βογιατζάκη, ο Πέτρος Μπουσουλόπουλος, ο Χρήστος Τριπόδης και ο Δημήτρης Αγοράς που υπογράφει τόσο την θεατρική διασκευή όσο και την σκηνοθεσία, ώς σύγχρονοι ήρωες του ΑΡΚΑ θα ξεπηδήσουν και θα ζωντανέψουν μέσα από τις νέες σελίδες των κόμικς, για να φέρουν λυτρωτικά γέλιο στα χείλη κάθε πικραμένου αλλά και στα χείλη όλων των θεατών που θα απολαύσουν την παράσταση τόσο στο κλεινόν άστυ όσο και κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Για να σας βάλουμε λίγο στο κλίμα……..

«Ο Μπαμπάς Σπουργίτης προσπαθεί να ξεπεράσει την προδοσία της σπουργιτίνας, να βρει καινούργια σύντροφο και να χαλιναγωγήσει το “τέρας” που έχει για γιο. Ο Ισοβίτης βρίσκει παρηγοριά στο μοναδικό πλάσμα που του προσφέρει τη φιλία του με το αζημίωτο, τον βρωμερό ποντικό Μοντεχρήστο, ενώ ο Θανατοποινίτης γράφει την αυτοβιογραφία του περιμένοντας χάρη. Τέλος, στην κόλαση και στον παράδεισο τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα είπαν. Ζωή μετά υπάρχει, αλλά κάτι μας θυμίζει από τα πριν»

Στην παράσταση “Η Ζωή Μετά”, τα κείμενα και οι χαρακτήρες του αγαπημένου σκιτσογράφου ζωντανεύουν, σχολιάζοντας με πολύ χιούμορ και με λιτό αλλά καυστικό τρόπο την καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τους φόβους, τους πόθους και τις μεταφυσικές του ανησυχίες. Μια παράσταση που απευθύνεται με τόλμη σε όλους όσοι αγαπούν τον ΑΡΚΑ και δε φοβούνται να κοιτάξουν με σαρκασμό το πρόσωπό τους στον καθρέφτη.

Σε όλα τα θέατρα που θα παρουσιαστεί η παράσταση, θα τηρηθούν αυστηρά οι απαιτούμενοι κανόνες υγιεινής για την ασφάλεια των θεατών.

Πρωταγωνιστούν

Γιώργος Γιαννόπουλος, Θανάσης Βισκαδουράκης, Σοφία Βογιατζάκη, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Χρήστος Τριπόδης, Δημήτρης Αγοράς.

 

Παραγωγή:   ΜΕΘΕΞΙΣ, Χρήστος Τριπόδης

Συγγραφέας: ΑΡΚΑΣ

Θεατρική Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς

Σκηνικά : Λία Ασβεστά

Κοστούμια Κωνσταντινιά Βαφειάδου

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Τριπόδης

Πληροφορίες – Κρατήσεις : 210 7622034, 694 3290294 –   email : [email protected] https://www.facebook.com/methexis.productions/?ref=br_rs

Διάρκεια παράστασης: 80’ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος, 12 ευρώ (άνω των 65, άνεργοι, πολύτεκνοι, φοιτητικό), 10 ευρώ μαθητικό

Προπώληση: 12 ευρώ, https://www.viva.gr/ και https://www.ticketservices.gr/

Μοιραστείτε την είδηση