Η «σταχτοπούτα» της Κοζάνης, Α.Ε. Κοζάνης, την εποχή της ανόδου της στην Α’ Ε.Π.Σ.Κ.

4 Min Read

Η Α.Ε. Κοζάνης είναι η «σταχτοπούτα» του τοπικού ποδοσφαίρου, καθώς ιδρύθηκε το 1972, όταν τα προελθόντα από την διάλυση των ιστορικών σωματείων (Ολυμπιακού και Μακεδονικού) και την «γέννηση», το 1964, δύο άλλων, της «Κοζάνης» και του «Λασσάνη», είχαν ποδοσφαιρική δραστηριότητα πριν από μία δεκαετία περίπου.

- Advertisement -

Αυτό, όμως, δεν αποτελούσε εμπόδιο στην πορεία και εξέλιξη του νεοσύστατου σωματείου της Α.Ε. Κοζάνης, η οποία ήταν η πρώτη ομάδα της πόλης μας που έβαλε στόχο την δημιουργία ενός συγκροτήματος, το οποίο θα μετείχε μεν στο πρωτάθλημα,

παράλληλα όμως το σωματείο θα αποτελούσε ποδοσφαιρικό «φυτώριο», με την ανάδειξη ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι θα προωθούνταν σταδιακά στην «μεγάλη» ομάδα.  Έδωσε βαρύτητα στις «υποδομές» με διπλό σκοπό: Από την μία οι νεαροί  ποδοσφαιριστές να ανδρωθούν ποδοσφαιρικά μέσα στα «σπλάχνα» της Α.Ε. Κοζάνης και από την άλλη η ομάδα να μην έχει πονοκέφαλο στις μεταγραφές, αναζητώντας σε άλλα σωματεία τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές, για να καλύψουν τα κενά, που  παρουσιάζονται σε ένα ερασιτεχνικό – και όχι μόνο – σωματείο, καθώς οι σπουδές, η στράτευση, οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις κ.α., δημιουργούν μοιραία κενά στα σωματεία.

Η Α.Ε. Κοζάνης, στην πρώτη της κιόλας συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Κοζάνης, είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, ετερμάτισε πρώτη στον όμιλό της και επεκράτησε του πρώτου του άλλου ομίλου, Απόλλωνα Αυλών, σε διπλούς αγώνες, ανεβαίνοντας στην Β’ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Κοζάνης.

H πορεία της στην Β’ κατηγορία ήταν σταθερή επί μία δεκαετία, χωρίς να επιτύχει κάτι καλλίτερο.

Την περίοδο 1985-86 η Α.Ε. Κοζάνης προσέλαβε προπονητή τον εγνωσμένης τεχνικής κατάρτισης, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της «Κοζάνης», Θωμά Μακεδόνα, ο οποίος την πρώτη κιόλας περίοδο της θητείας του, επέτυχε την άνοδο της Α.Ε. Κοζάνης στην Α’ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Κοζάνης, στην οποία άρχισε να αγωνίζεται από την περίοδο 1986-87.

Στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της περιόδου 1986-87 της Ε.Π.Σ. Κοζάνης, άρχισαν πλέον τα τοπικά «ντέρμπυ», με αντίπαλο τον Μακεδονικό, από τον οποίο ηττήθη (1-2) στον α’ γύρο, αλλ’ εξήλθε ισόπαλη (0-0) στον β’ γύρο.

Την επόμενη περίοδο (1987-88), τα τοπικά «ντέρμπυ» έληξαν ισόπαλα (3-3 στον α’ γύρο και 1-1 στον β’ γύρο), με τον Θωμά Μακεδόνα στον «πάγκο» για τρίτη συνεχόμενη περίοδο, η οποία ήταν και η τελευταία, αφού είχε διαπιστώσει ότι η Α.Ε. Κοζάνης είχε σταθεροποιηθεί στην Α’ κατηγορία και είχε τάσεις για ανοδική πορεία.

Πράγματι, η Α.Ε. Κοζάνης, ανεδείχθη πρωταθλήτρια της Ε.Π.Σ. Κοζάνης την περίοδο 2001-02, ενώ κατέκτησε το Κύπελλο 3 φορές, τις περιόδους 1974-75, 2001-02 και 2010-11.

Επίσης η Α.Ε. Κοζάνης αγωνίσθηκε και 5 συνεχόμενες περιόδους (2002-2007) στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής.

Η φωτογραφία είναι από την περίοδο 1985-86, κατά την οποία ανήλθε στην Α’ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Κοζάνης.

Διακρίνονται όρθιοι (από αριστερά) οι: Νικ. Διάφας, Πάσχος Ευαγγελόπουλος, Χρήστος Μπέμπης, Παναγ. Αντωνόπουλος, Ηλίας Μπαγκατζούνης, Ευαγγ. Μπέμπης, Γιάννης Μπαγκατζούνης, Φωτ. Συντουκάς, ο προπονητής Θωμάς Μακεδόνας και καθήμενοι (από αριστερά) οι: Στέλιος Δινόπουλος, Τέλης Δαϊρούσης, Παναγ. Βλάχος, Ζήσης Τριανταφύλλου, Γεωργ. Καρυπίδης και Αργ. Στραβού.

ΔΗΜ. ΚΛΕΙΔΗΣ

Μοιραστείτε την είδηση