Η συμμετοχή γυναικών με αναπηρία στην αυτοδιοίκηση. Της Βασιλικής Σιαλβέρα

4 Min Read

Της Βασιλικής Σιαλβέρα*

Η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς, ωστόσο πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη για την πραγματική ισότητα των δύο φύλων. Η παρουσία των γυναικών σε αιρετές θέσεις είναι σχετικά μικρή, ειδικά στην Αυτοδιοίκηση.

Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο κρίνεται απαραίτητη. Ποσό μάλλον όταν πρόκειται για γυναίκα που μπορεί να βιώνει αδικαιολόγητη διάκριση πχ. λόγω σωματικής βλάβης (αισθητηριακή αναπηρία, κινητική αναπηρία, γνωστική διαταραχή, πολλαπλή αναπηρία) και ίσως και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού (ταυτότητα -χαρακτηριστικά- έκφραση φύλου).

Η ίση συμμετοχή αντρών και γυναικών με οποιαδήποτε ορατή ή μη διαφορετικότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι όχι μόνο ζητούμενο, αλλά και το βασικότερο στοιχείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Στην χώρα μας, που γέννησε τη δημοκρατία, πριν δηλώσω την υποψηφιότητα μου αναρωτήθηκα πόσες γυναίκες με αναπηρία θέτουν υποψηφιότητα ως εκφραστές/διεκδικητές λύσεων στα προβλήματα του τόπου. Ελάχιστες… αλλά πια τα τελευταία τέσσερα χρόνια πολύ περισσότερες έχουμε ΦΩΝΗ.

Δεν λείπουν βέβαια τα εμπόδια προσβασιμότητας και η έλλειψη εύλογων προσαρμογών και έτσι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνει τον προεκλογικό αγώνα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να φτάσουμε εκεί που θα θέλαμε γεωγραφικά ή ακόμη να μην μπορούμε δούμε το προεκλογικό υλικό ή να ανέβουμε σε μια εξέδρα ή σε μια σκηνή για να απευθύνουμε ένα χαιρετισμό και να εξηγήσουμε τις θέσεις μας, διεκδικώντας την ψήφο των συμπολιτών.

Δυστυχώς είμαστε μια χώρα που σκεφτόμαστε τα άτομα με αναπηρία κυρίως για λόγους ψηφοθηρικούς, στην διαδικασία του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Στην περίπτωση μου, όμως, από τον νυν Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη η πρόταση να μετέχω στον συνδυασμό «Πορείας Δημιουργίας» με πίστη στις ανθρώπινες αξίες ήταν ιδιαίτερα τιμητική και έγινε με την πρόθεση να συμμετέχω επί ίσοις όροις στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στους συνυποψηφίους μου, λόγω αναγνώρισης του προφίλ μου, του βιογραφικού και της δράσης μου.

Οι γυναίκες που συμμετέχουν στον συνδυασμό του Γιώργου Κασαπίδη

Ας υπενθυμίσω, στους πολίτες της Δυτικης Μακεδονίας, ότι ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ήταν εκείνος που μου έδωσε φωνή για να εκπροσωπήσω όλους τους ανάπηρους ως ακτιβίστρια και ύστερα από προσωπικό μου αίτημα να συναντήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας τρεις φορές, ώστε να διεκδικήσουμε μαζί το πιλοτικό πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία, σε όλη την ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ και κατ’ επέκταση και στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ μας. Επομένως, αυτή η υποψηφιότητα αποτελεί για εμένα και μια πρόκληση για την έμπρακτη ανάδειξη της ορατότητας των γυναικών με αναπηρία, παρα τα εμπόδια.

Υπό την επιβεβλημένη οπτική της δικαιωματικής προσέγγισης, μια γυναίκα με αναπηρία, όπως και εγώ, μπορεί αποτελεσματικά να συμμετέχει σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής δραστηριότητας, συνεπώς και στην πολιτική ζωή με την ιδιότητα του αιρετού.

Έχοντας λοιπόν τα βιώματα και με το επιστημονικό μου υπόβαθρο, θέλω με όλες μου τις δυνάμεις, να συνεισφέρω στο σχεδιασμό έργων και δράσεων της Περιφέρειας Δυτικης Μακεδονίας, που θα οδηγήσουν στην προσβασιμότητα, ορατότητα και συμπερίληψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, χωρίς διάκριση σε όλες τις πτυχές της ζωής.

*Η Βασιλική Σιαλβέρα είναι υποψήφια διδάκτωρ Σχολής Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Διοικητική υπάλληλος στον Δήμο Κοζάνης. Είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Κοζάνης με τον συνδυασμό “Πορεία Δημιουργίας” με επικεφαλής τον Γιώργο Κασαπίδη.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση