“Η συνάρτηση των ημερών” γράφει η Θεοδώρα Γεωρμπαλίδου, μαθήτρια της Β΄ τάξης του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης

3 Min Read

Και κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια σαν μια τριγωνομετρική συνάρτηση. Κάπως έτσι έφτασα στο Λύκειο προσπαθώντας να μπω μέσα στην απόλυτη τιμή. Και οι μέρες περνάνε σαν μια άπειρη συνάρτηση. Προσπαθώ να με ορίσω σαν το πεδίο ορισμού, αλλά πάλι λάθος κάνω και πάντα βάζω κλειστό αντί για ανοιχτό. Δεν βαριέσαι λέω. Και πάλι οι μέρες περνάνε και φτάνουν κάποιες σαν αυτές τις καλοκαιρινές που δεν ξέρω τι να διαλέξω. Τα γράμματα ή τους αριθμούς. Τα γράμματα με την καλλιτεχνική τους ελαφρότητα χορεύουν στο κεφάλι μου εξιδανικεύοντας το μέλλον. Αντιθέτως, οι αριθμοί με τη βλοσυρότητα τους κουβαλάνε γενιές αιώνων. Ποιο x να διαλέξω; Το x1 ή το x2; Ποιο επιλύει την εξίσωση; Ποιο είναι αδύνατο; Κάπως στα τυφλά διαλέγω σαν τις ερωτήσεις θεωρίας. Θα δω λέω στο τέλος. Θα κρίνω από αυτόν τον κόκκινο αριθμό ενός χαρτιού που η τελειότητα του αγγίζει το 20. Δεν ξέρω. Κάθομαι και το κοιτάω μη γνωρίζοντας τι είναι σωστό.

Οι μέρες προχωράνε και η αυστηρότητα στο ύφος των περίπλοκων αριθμών απαλύνεται με περίεργο τρόπο. Μήπως διάλεξα τη σωστή λύση; Ποιος ξέρει και πάλι οι μέρες περνάνε και δεν με απασχολεί. Πλέον τα γράμματα κάνουν τις τελευταίες τους προσπάθειες, μπαίνοντας μέσα στις τριγωνικές ανισώσεις, στα μεγαλύτερα τους μέλη. Παίρνουν τη θέση των διανυσμάτων που δείχνουν έναν δρόμο. Αλλά δεν τις καταλαβαίνω! Ακόμα προσπαθούν, αλλά καταλήγουν σαν αυτό το αδύνατο β στη διαίρεση που είναι ίσο με το 0. Σιγά-σιγά το ξεχνάω. Και όλο ξεθωριάζουν από τη σκέψη μου. Έχω σταματήσει να προλαβαίνω. Μόνο τρέχω πίσω από τις σπαστικά εθιστικές πράξεις. Και όλο τρέχω σε αυτό το σύστημα του Καρτέσιου. Μια κάνω οριζόντια μετατόπιση δεξιά και άλλες κατακόρυφα προς τα κάτω. Πετυχαίνω όλα τα ολικά μέγιστα και ελάχιστα. Ακόμα είναι αρχή λέω. Ακόμα η ζωή κυλά σαν τις τριγωνομετρικές συναρτήσεις. Κάποια στιγμή θα οριστώ σαν αυτό το πεδίο που το κάνω πάντα λάθος.

- Advertisement -

ΟΝΕΙΡΑ ΨΥΧΩΝ

Τι είναι τα Όνειρα Ψυχών; Δύο λέξεις χίλιες σημασίες. Σ’ αυτήν εδώ τη στήλη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου ΓΕΛ Κοζάνης και του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης μοιράζονται τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από τα δικά τους ποιήματα, διηγήματα και άρθρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση