Η σύνδεση της επιχείρησης με την ερευνητική διαδικασία ζητούμενο για τη Ζώνη Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας

3 Min Read

Τη δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας, τη δεύτερη στη Βόρειο Ελλάδα μετά την Θεσσαλονίκη, εισηγήθηκε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο.

Πρόκειται για μια δομή, ένα περιβάλλον που θα ενσωματώνει όλες τις καινοτόμες εξελίξεις σε σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και όλους τους τομείς αιχμής ανέφερε ο Περιφερειάρχης. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ζώνη Καινοτομίας θα αποτελέσει «ένα νέο εργαλείο για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη καινοτομίας» και ζήτησε άμεσα να τρέξουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία θυλάκων σε όλες τις ΠΕ της περιφέρειας.

Την πρόταση πιο συγκεκριμένα ανέπτυξε εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΣΕΚ) ο πρόεδρος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Τσανακτσίδης που τόνισε ότι μια προσπάθεια δύο ετών, που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, κατέληξε στη μελέτη που παρουσιάστηκε στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Θέλουμε να συνδέσουμε την ερευνητική διαδικασία με την επιχείρηση» ανέφερε ο κ. Τσανακτσίδης και πρόσθεσε ότι «θέλουμε ένα χώρο να έρθουν επιχειρηματικά σχήματα και αυτό να αποτελέσει οικονομία κλίμακας Ζώνης Καινοτομίας. Μια έκταση δηλαδή που θα φιλοξενούνται ερευνητικά, ακαδημαϊκά κέντρα, start-up, spin off, καινοτόμες επιχειρήσεις όπου θα αναπτύσσονται και καινοτόμα προϊόντα».

Οι θύλακες που θα αναπτυχθεί η Ζώνη Καινοτομίας θα είναι σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Γρεβενά και Καστοριά, ενώ αρχικά θα ξεκινήσει στους δύο υπάρχοντες που είναι Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, όπου διασφαλίζεται η ερευνητική δραστηριότητα. Όπως τόνισε ο κ. Τσανακτσίδης στόχος είναι να κρατηθούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου στην περιοχή, για να μπορούν να κάνουν την πρακτική τους και να συνεχίζουν στην έρευνα, αλλά και να συνδεθεί η ερευνητική δραστηριότητα με το επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Ο καθηγητής του ΠΔΜ Κώστας Τσανακτσίδης, πρόεδρος του ΠΣΕΚ

Την ανάπτυξη των δύο θυλάκων ανέπτυξε εκ μέρους του ΠΣΕΚ ο αντιπρόεδρός του Διονύσης Γιαννακόπουλος. Η πρόταση για πολυτομεακό θύλακα στην Κοζάνη στη ΖΕΠ, εκτιμώμενου κόστους 14 εκ., αφορά στην κατασκευή δυο κτιρίων σε πρώτη φάση, 4.000 τ.μ. και 3.000 τ.μ., γραφεία για τις επιχειρήσεις, χώρους συναντήσεων, εργαστήρια κλπ., ενώ τρίτο κτίριο 5.500 τ.μ. προβλέπεται για ανάπτυξη και άλλων επιχειρήσεων. Ο θύλακας στην Πτολεμαΐδα, που συνδέεται με τη δραστηριότητα του ΕΚΕΤΑ, θα έχει στραμμένο το ενδιαφέρον στο υδρογόνο και αναφέρεται ως κόμβος καινοτομίας υδρογόνου, όπου ο σχεδιασμός έχει να κάνει με την επίδειξη της χρήσης του υδρογόνου σε συμπαραγωγή με τις ΑΠΕ.

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση