Η συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου με μια ματιά

5 Min Read

«Άρωμα» Ελλάδας θα έχει και αυτή η συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου. Ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν οι βουλευτές θα είναι τα λογισμικά κατασκοπείας και οι διαμαρτυρίες ευρωβουλευτών για τη μη συνεργασία κρατών μελών. Η «καμπάνα» χτυπάει και για τη χώρα μας αφού θα τεθεί και η άρνηση των κυβερνητικών εκπροσώπων της χώρας μας να συναντηθούν με τα μέλη της επιτροπής LIBE που βρέθηκαν στην Αθήνα από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη που πέρασε. Οι Ευρωβουλευτές δηλώνουν «ανικανοποίητοι από τις απαντήσεις των ευρωπαϊκών χωρών στις ερωτήσεις τους σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, οι ευρωβουλευτές θα παροτρύνουν την Επιτροπή να αναλάβει δράση.»

Ενδεικτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Ενεργειακή απόδοση κτιρίων: προς κλιματική ουδετερότητα έως το 2050

Σχέδια για την αύξηση του ρυθμού ανακαινίσεων και για την μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα συζητηθούν τη Δευτέρα και θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τρίτη.

«Fit for 55»: τρεις νομοθετικές πράξεις για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα

 ο EK αναμένεται να εγκρίνει νέους κανόνες για τη χρήση γης και τη δασοκομία, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την μεταρρύθμιση του αποθεματικού για τη σταθερότητα της αγοράς.

Το Κοινοβούλιο καθορίζει τις προτεραιότητές του για το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ενόψει της συνόδου της ΕΕ στις 23-24 Μαρτίου, οι ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν τα αιτήματα και τις προσδοκίες τους στους προέδρους του Συμβουλίου και της Επιτροπής, Michel και von der Leyen.

Το Κοινοβούλιο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου)

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Shirin Ebadi και η αστροναύτης Samantha Cristoforetti θα μιλήσουν με τους ευρωβουλευτές σε τελετή την Τετάρτη.

Ώρα των ερωτήσεων: ενεργειακή ασφάλεια για τον επόμενο χειμώναΤο απόγευμα της Τρίτης, οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν τα σχέδια της επιτρόπου ενέργειας Kadri Simson για να προφυλαχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ το 2023.

Ισραήλ: αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

Οι ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό των εκτεταμένων διαδηλώσεων στο Ισραήλ σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τις εξουσίες του δικαστικού σώματος.

Γεωργία: το Κοινοβούλιο αξιολογεί την πολιτική αναταραχή που πλήττει τη χώρα

Οι ευρωβουλευτές και ο Josep Borrell θα συζητήσουν την επόμενη μέρα των διαμαρτυριών που ξέσπασαν στη Γεωργία σχετικά με τον νέο νόμο περί «ξένων πρακτόρων».

Κοινή ευρωπαϊκή απάντηση για τη διάσωση ανθρώπων και τις διόδους νόμιμης μετανάστευσης

Ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν την κατάσταση της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης στην Ευρώπη σχετικά με την μετανάστευση και την πολιτική ασύλου.

Τρία χρόνια μετά το Brexit: αξιολόγηση της εφαρμογής της συμφωνίας αποχώρησης

Οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν την εφαρμογή των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου από το 2020, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης συμφωνίας «Winsdor Framework».

Εξέταση της κατάστασης στον Νότιο Καύκασο

Το Κοινοβούλιο θα θέσει σε ψηφοφορία την Τέταρτη απολογιστικές δυο εκθέσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ευρωπαϊκή οδηγία κατά των διακρίσεων: να σημειωθεί πρόοδος θα απαιτήσει το ΕΚ

Στο πλαίσιο της αύξησης των επιθέσεων στα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρώπη, οι ευρωβουλευτές θα παροτρύνουν τα κράτη μέλη να «ξεκολλήσουν» οι διαδικασίες για την σχετική οδηγία.

Συντονισμός για την αντιμετώπιση κρίσεων και την ευημερία των πολιτών

Οι ευρωβουλευτές θα απαιτήσουν από την ΕΕ να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των τρεχουσών κρίσεων στηρίζοντας νοικοκυριά και εταιρείες που πλήττονται από το κόστος ενέργειας.

Ελάχιστο εισόδημα: στήριξη, προσβασιμότητα και συμπερίληψη

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να πιέσουν για την αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος σε όλες τις χώρες της ΕΕ και για την ελάττωση του αριθμού ανθρώπων σε κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού.

Ψηφίσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία

Το Κοινοβούλιο θα διεξάγει συζητήσεις πάνω στα ακόλουθα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση