Η συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού στα ΜΜΕ της Δυτικής Μακεδονίας

7 Min Read

Τι απάντησε στην ερώτηση του «Χ» για το έλλειμα εκπροσώπησης της περιοχής στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

«Δικαιολογημένη» χαρακτήρισε την «καχυποψία και τον προβληματισμό που υπάρχει σε μια Περιφέρεια η οποία είχε μεγάλη εξάρτηση από έναν φυσικό πόρο», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης μίλησε στα ΜΜΕ της Δυτικής Μακεδονίας. Ήταν η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός της χώρας μίλησε σε οργανωμένη συνέντευξη τύπου σε ΜΜΕ της περιφέρειας.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον «μονοπώλησε» η απολιγνιτοποίηση και οι επιπτώσεις της στην περιοχή με τον Πρωθυπουργό να μιλά για «ένα προσωπικό στοίχημα που πρέπει να πετύχει» και για μια Περιφέρεια «που την ζηλεύουν πολλοί για τα κονδύλια που της έχουν διατεθεί».»

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει μία Περιφέρεια – πρότυπο στην πράσινη μετάβαση, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και μίλησε για ένα «σχέδιο  το οποίο έχει εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους, φορείς υλοποίησης, σαφή χρονοδιαγράμματα και κυρίως μία συνεκτική λογική.»

Ο Πρωθυπουργός για άλλη μια φορά ανέφερε πως η απολιγνιτοποίηση είχε ήδη ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία και μίλησε για ένα ακριβό καύσιμο (λιγνίτη) που πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι πράσινο με έμφαση τις ΑΠΕ. «Και βέβαια πιστεύω ότι τα νούμερα αυτή τη στιγμή, αν δει κανείς τους αριθμούς, δεν επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια τα οποία κάποιοι φαντάζονταν το 2019. Υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ της Περιφέρειας σημαντική, η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται περίπου στον εθνικό μέσο όρο. Άρα δεν υπήρξε κάποια καταστροφή η οποία συντελέστηκε τα τελευταία δύο χρόνια την οποία πρέπει να ανατάξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο θέμα της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, είπε πως πρόκειται για μια «κατάκτηση, ένα κεκτημένο για την περιοχή» το οποίο «δεν θα τεθεί σε κίνδυνο, υπό οποιαδήποτε συνθήκη. Και βέβαια η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» την οποία επισκέφτηκα πριν από λίγο είναι απόδειξη ότι ο λιγνίτης, έστω και ως στρατηγική εφεδρεία, έστω και ως μηχανισμός για να μπορεί να υποστηρίζει την τηλεθέρμανση, θα έχει έναν ρόλο να παίξει ακόμα για αρκετά χρόνια στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, παραδέχτηκε πως πρόκειται για ίσως το πιο κρίσιμο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πως τα κίνητρα που έχει επεξεργαστεί ως τώρα η Κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας «δεν φαίνεται να επαρκούν για να μπορούμε να πείσουμε γιατρούς να έρθουν στα περιφερειακά νοσοκομεία και να στελεχώσουν κρίσιμες θέσεις» ανέφερε. Μίλησε για ένα υπό επεξεργασία σχέδιο για να στελεχωθούν υπό προτεραιότητα περιφερειακά νοσοκομεία και σε ειδικότητες κρίσιμες. Ωστόσο, είπε πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές και εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα της μετεγκατάστασης Ακρινής, οι κάτοικοι της οποίας μετά από άτυπο δημοψήφισμα απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης να παραμείνουν στο χωριό και το ΣτΕ τους δικαίωσε καλώντας τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην μετεγκατάσταση. «Γνωρίζουμε ποιες είναι οι νομικές μας δεσμεύσεις. Από την άλλη, θεωρούμε ότι έχουμε καταθέσει ως Κυβέρνηση στους κατοίκους της Ακρινής μια πολύ ελκυστική πρόταση για να παραμείνει ο οικισμός εκεί όπου είναι. Θα εξακολουθούμε να έχουμε συζητήσεις με τους κατοίκους για την πρόταση αυτή. Πραγματικά θεωρώ ότι είναι μια πρόταση η οποία πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά. Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, δεν θα πω κάτι παραπάνω, το οποίο να μας φέρει σε σύγκρουση με αυτό το οποίο επιθυμεί τελικά η ίδια η τοπική κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο «Χ» ρώτησε τον Πρωθυπουργό για τον βασικό προβληματισμό του επικεφαλής της DG Regio του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου, Carsten Rasmussen που αφορά στην απόσταση της Κοζάνης από τα κέντρα λήψης αποφάσεων (Αθήνα) και το αν σκοπεύει να αλλάξει κάτι στο σύστημα διακυβέρνησης του προγράμματος, που να προβλέπει τον ενεργό ρόλο των τοπικών κοινωνιών. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε, μεταξύ άλλων, πως πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν επισκεφθεί την περιοχή και «έχουν διαβουλευτεί με τους τοπικούς φορείς, με τις επιχειρήσεις εκτεταμένα προκειμένου να καταλήξουμε στο σχέδιο το οποίο έχουμε παρουσιάσει και το οποίο έχει πια την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και θεωρούμε ότι το σχέδιο αυτό ήταν προϊόν μίας συνολικής διαβούλευσης, τροποποιήθηκε στην πορεία, όπως γνωρίζετε, και είναι ένα σχέδιο το οποίο δίνει σήμερα -και πρέπει να το πούμε αυτό- στην Κοζάνη, στη Δυτική Μακεδονία, στη Φλώρινα και σε ένα βαθμό στην Καστοριά και στα Γρεβενά, τα υψηλότερα κίνητρα τα οποία μας επιτρέπει ο χάρτης ευρωπαϊκών ενισχύσεων» ανέφερε.

Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, επανέλαβε τα όσα είπε την ομιλία της Δευτέρας και στα εγκαίνια της νέας Πανεπιστημιούπολης, τονίζοντας πως στόχος είναι να προσελκύσει φοιτητές από το εξωτερικό μέσω των ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών. Είπε πως «η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν απαραίτητη προκειμένου να μπορεί να αναβαθμιστεί το επίπεδο των σπουδών. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει τώρα είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον φοιτητών που μπορεί να μην είχαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ως μία από τις πρώτες προτεραιότητές τους, να σκεφτούν πολύ σοβαρά και να το επιλέξουν και πρέπει να σας πω ότι το ίδιο το πανεπιστήμιο κάνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση» επεσήμανε.

Τέλος, είπε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα δώσει στήριξη σε κανένα αυτοδιοικητικό σχήμα σε δήμους και πως θα στηρίξει τους ήδη εκλεγμένους Περιφερειάρχες με τη ΝΔ: «στις Περιφέρειες πηγαίνουμε με τις επιλογές μας. Όπου υπάρχει εν ενεργεία Περιφερειάρχης απολαμβάνει τη στήριξη της Κυβέρνησης. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τον Γιώργο Κασαπίδη, με τον οποίο έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και αυτόν θα στηρίξουμε στις περιφερειακές εκλογές.

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση