Η ταινία USSAK στην Κοζάνη σήμερα το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο

3 Min Read

Κάπου στο κοντινό μέλλον ετερόκλητοι άνθρωποι, performers του δρόμου, περιθωριακοί, εκπρόσωποι της εξουσίας, αγρότες, ζουν όλοι βυθισμένοι στην απάθεια μέσα σε ακραίες συνθήκες με φόντο μια χώρα διαλυμένη. Αυτό είναι το σκηνικό της ταινίας USSAK που έρχεται στην Κοζάνη για να προβληθεί σήμερα το βράδυ από την Εργατική Λέσχη στο Εργατικό Κέντρο.
Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε το 2015, μέσα στην κρίση, από τον Κυριάκο Κατζουράκη και την Κάτια Γέρου.
«Κάναμε μια υπόθεση εργασίας. Είπαμε ας υποθέσουμε ότι τα πράγματα δεν βελτιώνονται. Τι κάνουμε τότε; Έτσι κάναμε μια ταινία μελλοντολογική που εξελίσσεται κάποιες δεκαετίες μετά και προσπαθήσαμε να προβάλλουμε μέσω της ταινίας τους φόβους και τις ελπίδες μας, ως καλλιτέχνες και πολίτες» εξηγεί η Κάτια Γέρου.
«Φτιάξαμε ένα σύμπαν όπου οι ήρωες είναι άνθρωποι σκληροί, εγωιστές μέχρι που κάποια στιγμή αρχίζει να αλλάζει κάτι μέσα τους. Λέει κάποια στιγμή ένας από τους κακούς της ταινίας ότι ο εξουθενωμένος δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, γιατί δεν έχει κεφάλι. Στο τέλος της ταινίας σηκώνονται όλοι κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πέρα από το φόβο και την οργή που νιώθουμε, χρειάζεται να κρατήσουμε αυτή τη μικρή φλογίτσα της ελπίδας που δεν είναι μια απλή ελπίδα θετικής ενέργειας, αλλά μιας αισιοδοξίας που τη δουλεύεις για να συμβεί» λέει η συν-σεναριογράφος του USSAK.
Όλες οι σκηνές του έργου δημιουργήθηκαν πρώτα ως ζωγραφιές του σκηνοθέτη που μετατράπηκαν σε πλάνα στο γύρισμα. Η ταινία κλείνει με τη φράση «ο ουτοπιστής φίλε είναι ο απόλυτος υλιστής».

Στην προβολή θα παραβρεθεί η πρωταγωνίστρια και συν-σεναριογράφος Κάτια Γέρου. “Πιστεύουμε ότι σε δύσκολες συνθήκες οι άνθρωποι δεν παύουμε να ζούμε, να ελπίζουμε, να κτίζουμε πράγματα και να παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή, να αφήσουμε κάτι. Αυτό δεν είναι μια τεράστια φιλοδοξία, είναι κανονικότητα” καταλήγει η κ. Γέρου.
«Η ταινία έρχεται να μας δείξει πως στο περιβάλλον μιας σκληρής δυστοπικής κοινωνίας μπορούν οι άνθρωποι να ξεπηδάνε, να αγωνίζονται και να υπάρχει μια ελπίδα στην καταχνιά της σκληρής πολιτικής του κεφαλαίου» επισημαίνει εκ μέρους των διοργανωτών το μέλος της Εργατικής Λέσχης Κοζάνης Αβραάμ Ασπράγκαθος.

- Advertisement -

Μετά το τέλος της ταινίας θα γίνει συζήτηση.Η ταινία θα προβλήθεί αύριο Πέμπτη 22 Νοεμβρίου και ώρα 7.30 μμ στο Καφέ SPLENDOR σε διοργάνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη».
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση