Η τεχνητή νοημοσύνη προς το συμφέρον των μηχανικών

5 Min Read

Χρειάζεται διαρκής εκπαίδευση και γνώση

Εκδήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη και τη συνύπαρξη της με τους μηχανικούς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο χώρο του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στη σημασία και την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην σύγχρονη μηχανική και περιελάμβανε ομιλίες από κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσιάσεις ερευνητικών έργων και καινοτομιών, συζητήσεις και workshop σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη στη μηχανική. Εξετάστηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον τεχνικό κλάδο, ενθαρρύνοντας την εισαγωγή των επαγγελματιών σε ένα καινούριο επαγγελματικό περιβάλλον. 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Κιάνας σημείωσε πως η τεχνητή νοημοσύνη και οι μηχανικοί συνυπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια αλλά θα πρέπει να εξεταστούν αρκετά πράγματα σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να είναι αυτή η τεχνολογία μια πρόκληση ή μια ευκαιρία. «Κάθε τι καινούριο έχει τις ιδιαιτερότητες του αλλά με έναν βιώσιμο τρόπο μπορούμε να εξετάσουμε το συγκεκριμένο θέμα και να το λειτουργήσουμε προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας και με πρόσβαση σε όλους τους μηχανικούς. Δεν πρέπει να μείνει κανένας ανεκπαίδευτος πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη και πρέπει να εξετάσουμε κάθε παράμετρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως η ιστορία έχει δείξει πως σε κάθε τι καινούριο, δεν χάνονται θέσεις εργασίας αλλά δημιουργούνται νέες αρκεί να ασχοληθούν με υπευθυνότητα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για το σήμερα και το αύριο των μηχανικών, τονίζοντας πως ως μηχανικός δεν φοβάται την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. «Κοινός παρονομαστής πρέπει να είναι ο άνθρωπος, το πως βλέπουμε εμείς τον άνθρωπο σε όλη αυτή την εξέλιξη που υπάρχει και αν θέλουμε την τεχνολογία δίπλα μας ως εργαλείο το οποίο θα μας εξυπηρετεί και όχι το αντίθετο». Συνέχισε λέγοντας πως πάντα υπήρχαν αλλαγές στο επάγγελμα τους αλλά ο κόσμος πάντα προχωράει μπροστά και προσπαθεί μέσω της τεχνολογίας να βρει λύσεις για την επόμενη μέρα ενώ έκανε αναφορά στις ευκολίες που υπάρχουν χάρη σε έργα πληροφορικής που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, όπως είναι ο ψηφιακός χάρτης, ο νέος χάρτης του κτηματολογίου κ.α. 

«Ειδικά στο κομμάτι των μηχανικών τα πράγματα αλλάζουν και μάλλον είναι μάταιο ένας μηχανικός που βγαίνει από κάποια σχολή να πιστεύει πως με τις γνώσεις που πήρε τότε θα μπορέσει για όλο το υπόλοιπο της ζωής του να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά. Το επάγγελμα εξελίσσεται και θα πρέπει να βλέπουμε όλες τις νέες ευκαιρίες θετικά και να βρίσκουμε γρήγορες, αξιόπιστες και βιώσιμες λύσεις» κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου. 

Στη συνέχεια έγινε συνοπτική παρουσίαση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που επηρεάζουν τον τρόπο εργασίας των μηχανικών, αλλά και μια αποτίμηση των όσων προσφέρουν. Επίσης, παρουσιάστηκαν επαγγελματικές ευκαιρίες που προκύπτουν για τους μηχανικούς, ως εναλλακτική σε κλασικές εξειδικεύσεις.

Ο καθηγητής Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Χρυσόστομος Στύλιος στάθηκε στο πως μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να επηρεάσει την καθημερινότητα μας, τη ζωή μας και το πως μπορεί να εφαρμοστεί στη σύγχρονη βιομηχανία η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση. «Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κοινό κτήμα όλων μας και οι μηχανικοί εδώ και πάρα πολλά χρόνια ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη, υλοποιούν εφαρμογές γιατί σε μεγάλο βαθμό η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που επετεύχθη, είναι η αξιοποίηση της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης και η εισαγωγή των αντίστοιχων τεχνολογιών στην παραγωγή, κάτι που το πέτυχαν οι μηχανικοί». 

Όσο αναφορά για το αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνυπάρξει με τον άνθρωπο και να έχει ο ανθρώπινος παράγοντας τον τελευταίο λόγο ο κ. Στύλιος ανέφερε πως ο άνθρωπος πάντοτε είχε και θα έχει τον τελευταίο λόγο. «Σε όλες τις βιομηχανικές επαναστάσεις υπήρχε το άγχος από τους ανθρώπους ότι θα έχαναν τη δουλειά τους και αυτό δε συνέβη ποτέ, ούτε θα συμβεί στο μέλλον». Συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει οι άνθρωποι να έχουν γνώσεις και εξειδικεύσεις ώστε να δημιουργούν τις μεθοδολογίες και τους έξυπνους αλγόριθμους που θα εφαρμόζουν οι μηχανές. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση