Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Koζάνης για τον απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής έτους 2021

11 Min Read

Η χρονιά για την οποία συζητάμε τον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, επιβεβαίωσε ότι εχουμε να κάνουμε μια με δημοτική αρχή που παίρνει «άριστα» στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.  Εμείς δεν σας κάνουμε την κριτική που σας κάνει η υπόλοιπη αντιπολίτευση, που σας κριτικάρει για την διαχειριστική σας ικανότητα, μιας και συμφωνεί με τις στρατηγικές κατευθύνσεις. Εμείς σας κάνουμε κριτική από την σκοπιά των εργατικών –λαϊκών αναγκών.  Από αυτή τη σκοπιά παίρνετε μηδέν. Όμως από την σκοπιά προώθησης της πολιτικής που στηρίζει το κεφάλαιο είστε άξιοι. Και στην ταχύτητα των πρωτοβουλιών σας αλλά και στην προσπάθεια ενσωμάτωσής των εργατικών –λαϊκών αντιδράσεων.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

- Advertisement -

Στο μεγάλο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης και της «πράσινης» μετάβασης συνεχίσατε απρόσκοπτα και παρά τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών την  παραχώρηση εκτάσεων, τις θετικές γνωμοδοτήσεις στην επέκταση των ΑΠΕ. Βεβαίως αυτό είναι συνέχεια της προσπάθειας μέσα από οργάνωση συζητήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο για την προώθηση αυτής της πολιτικής που στόχο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια και εκτοξεύει την ενεργειακή φτώχια του λαού.

Η προώθηση και στήριξη αυτής της πολιτικής δεν εκφράζεται μόνο από τα φωτοβολταικά αλλά και από τη συμμετοχή σε διάφορες μορφές συνεργασιών για την προώθηση της, όπως η συμμετοχή στο δίκτυο πόλεων climmatica, στην υποψηφιότητα για τις εκατό πράσινες και έξυπνες πόλεις, που αποτελούν εργαλεία για την προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου στην ενέργεια αλλά και στην ψηφιοποίηση του αστικού κράτους για να γίνει πιο αποτελεσματικό στο ξεζούμισμα των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων και την στήριξη του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την τοποθέτηση του Δημάρχου στo συνέδριο των Δελφών που είναι μια απόδειξη ότι η δημοτική αρχή είναι αναφανδόν υπερ της απολιγνιτοποίησης αλλά δείχνει και πως αντιμετωπίζονται και οι λαϊκές αντιδράσεις σαν οπισθοδρόμηση και λαϊκισμός.

Το αφήγημα σας είναι ότι αυτή είναι μια παγκόσμια εξέλιξη, μια ευρωπαϊκή πολιτική που δεν μπορούμε αν αλλάξουμε όποτε όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε τόσο καλύτερα για το λαό αφού θα αξιοποιήσουμε περισσότερες χρηματοδοτήσεις κτλ.

Όμως η στήριξη των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων από τη δημοτική αρχή δεν περιορίζεται στην απολιγνιτοποίηση.

Στηρίζεται μαχητικά τα ΣΔΙΤ μέσα από πολλές τοποθετήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά και το πρόσφατο σποτάκι που ετοιμάσατε για την προώθηση τους και τα παρουσιάζει ως “Μια νέα πρωτοβουλία, που θα συμβάλλει στον μετασχηματισμό της Κοζάνης σε ένα ισχυρό αστικό περιφερειακό κέντρο”.

Βέβαια το τι θα πεί ΣΔΙΤ ο λαός το βιώνει από το “πρότυπο ΣΔΙΤ» που έχετε φτιάξει για την διαχείριση απορριμμάτων με τη ΔΙΑΔΥΜΑ. Πιο ήταν το αποτέλεσμα; ο λαός να πληρώνει ακριβά τη διαχείριση απορριμμάτων, οι εργαζόμενοι εκεί να δουλεύουν με άθλιους όρους και τον επιχειρηματικό όμιλο που τα διαχειρίζεται να απολαμβάνει δεκάδες εκατομμύρια επιδοτήσεων.

Βέβαια δεν μένετε εκεί. Το σχέδιο κυκλικής οικονομίας του Δήμου Κοζάνης προβλέπει πάρκο κυκλικής οικονομίας στον ίδιο χώρο με καύση απορριμμάτων και διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Για μια ακόμα  φορά ο λαός θα πληρώσει ακριβά και με τέλη αλλά και με την καρκινογόνο καύση και βέβαια οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα μπουκώσουν σε χρήμα και προνόμια.

Για να δούμε και αλλά παραδείγματα:

Ψηφίσατε για την μετατροπή της ΑΝΚΟ σε αναπτυξιακό οργανισμό που στόχο έχει την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της τοπικής διοίκησης στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Με μια απόφασή δημάρχου λόγω έλλειψης προσωπικού θα μεταφέρονται αρμοδιότητες και μελέτες στον αναπτυξιακό οργανισμό που σημαίνει μηδέν προσλήψεις στο Δήμο και σμπαράλιασμα, εργολαβοποίηση των υπηρεσιών του.

Βέβαια εμβληματική  πρωτοβουλία σας ήταν η μελέτη για την ανάγκη δημιουργίας νέου νοσοκομείου στην περιοχή. Τι κάνατε δηλαδή. Μέσα στην πανδημία που το δημόσιο σύστημα υγείας στέναζε, συμπολίτες μας χάνανε τη ζωή τους από τον covid εσείς ανοίξατε τη συζήτηση για το «νέο ΕΣΥ». Καλύτερο δώρο από αυτό για την κυβέρνηση στους σχεδιασμούς της για το «νεό ΕΣΥ» που προβλέπει  κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων φωτογραφίζοντας την περιοχή δεν μπορούσατε να κάνετε. Το νοσοκομείο που ζητάτε δεν είναι αυτό που χρειάζεται πραγματικά η περιοχή αλλά θα είναι ένα νοσοκομείο που θα δουλέψει με ΣΔΙΤ, θα απευθύνεται στον ιατρικό τουρισμό από τις γειτονικές χώρες. Δηλαδή business στην υγεία σε βάρος των αναγκών του λαού που θα δεί τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής να μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας.

Βέβαια ούτως σε άλλως έχετε τοποθετηθεί υπερ του περάσματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους που θα σημάνει μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών προς το λαό.

Μήπως αφήσατε τίποτα από έξω από την μετατροπή του σε εμπόρευμα. Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. συμφωνήσατε σε μνημόνιο με το ΔΙΑΖΩΜΑ που στόχο έχει το άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίηση των μουσείων.

Και που να σταματήσει κάποιος με τη λίστα προώθησης των επιλογών των στρατηγικής του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Στο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφισμα προς την κυβέρνηση της έδωσε πάσα για το εναλλακτικό σχέδιο στην μετεγκατάσταση της Ακρινής που μεταξύ άλλων, δείχνει ότι είστε και σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση και έχετε αναλάβει ρόλο στην προώθηση των σχεδιασμών.

Τι να θυμηθεί κανείς; το ότι προσπαθείτε να στερήσετε από αγρότες του Δρεπάνου τη γη που καλλιεργούν για να προωθήσετε μια επένδυση αμφιβόλου προέλευσης και αποτελεσματικότητας. Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς με τον αντιλαϊκό σας έργο.

Τι άλλο να πει κανείς για το πλούσιο έργο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων από την Δημοτική αρχή.

Για να πάμε όμως στο σκέλος των εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Μέσα σε μια περίοδο που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια στο Σούπερ Μάρκετ, στους λογαριασμούς του ρεύματος, στα καύσιμά κτλ ήρθατε να επιβάλετε αύξηση κατά 10% στην τηλεθέρμανση και ανάλογες στο νερό στα χωρία βυθίζοντας ακόμα πιο βαθιά τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά στην φτώχια. Και μην επικαλείστε τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ, εσείς παρουσιάζατε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία στη λογική κόστους οφέλους θα είναι υπερ του λαού και εσείς πρέπει να απολογηθείτε.

Η δικιά σας δημοτική αρχή άνοιξε το δρόμο για την αξιοποίησης στα σχολεία της τηλεκπαιδευσης πέρα από τις συνθήκες της πανδημίας. Και εδώ πρωτοπορία είστε στις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις. Ενώ καμιά πρωτοβουλία, καμιά από τις συγκεκριμένες προτάσεις που έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών από την πανδημία δεν προσπαθήσατε να υλοποιήσετε. Επικαλουσασταν το νόμο, τις αρμοδιότητες που δεν έχετε. Πανηγυρίζατε ότι διατηρήσατε τον ίδιο αριθμό καθαριστριών στα σχολεία την στιγμή που οι ανάγκες είχαν εκτοξευτεί. Μήπως κάνατε τίποτα για την ενίσχυσή των παιδικών σταθμών, όπου κάθε χρονιά οι εργαζόμενες με ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά, οι δομές κλείνουν προς όφελος των ιδιωτικών.

Μήπως στον αθλητισμό πήρατε καμία πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού που τόσο ανάγκη έχει ο λαός και η νεολαία. Παρακολουθείτε τις αθλητικές εγκαταστάσεις να καταρρέουν και αξιοποιείτε την κατάσταση για να μοιράζεται τις υποδομές αναπτύσσοντας πελατειακές σχέσεις.

Ενώ στον πολιτισμό με τους χειρισμούς σας στο ΔΗΠΕΘΕ δώσατε πάτημά να αναπτυχθεί μια αποπροσανατολιστική συζήτηση για το πρόσωπο του καλλιτεχνικού διευθυντή κρύβοντας την ουσία ότι η λειτουργία του είναι μακριά από τις ανάγκες του λαού σε πρόσβαση στο θέατρο.

Για να μην αναφερθούμε αναλυτικά στο ελλιπέστατό τεχνικό πρόγραμμα που δεν καλύπτει ούτε ένα υποπολλαπλάσιο των αναγκών.

Συμπέρασμα: Όσον αφορά τις εργατικές –λαϊκές ανάγκες παίρνετε κάτω από το μηδέν. Και πως προσπαθείτε να αποφύγετε τις ευθύνες σας; Λέγοντας ότι αυτός είναι ο νόμος, αυτό δεν είναι αρμοδιότητα μας. Ένα δέκατο της ενέργειας σας να διαθέτατε για τις λαϊκές ανάγκες από αυτή που διαθέτετε για τους επιχειρηματικούς ομίλους ο λαός ίσως να κέρδιζε μια ανακούφιση,

Όμως έχετε διαλέξει στρατόπεδό. Είστε με τα συμφέροντα των λίγων.

Αυτό δείχνει και ότι αναλάβατε υπό την αιγίδα σας εκδήλωση του ιδρύματος Φρίντριχ Ναουμαν και των Ελευθέρων Nέων στην κεντρική πλατεία,. Ένα αντιδραστικό ίδρυμα που προωθεί την πιο σκληρή φιλελεύθερη ατζέντα.

Αυτό δείχνει και το ψήφισμα σας ενάντια στον πόλεμο που δεν έκανε καμία αναφορά στις ευθύνες του ΝΑΤΟ της Ε.Ε, δεν ανέφερε τίποτα για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο δίνοντας πάτημα για την επέκταση και ενίσχυση της.

Αυτό είναι το έργο σας. Πραγματικά πλούσιο αντιλαϊκό έργο.

Ο λαός της Κοζάνης μπορεί από τη στάση σας να βγάλει και γενικότερα συμπεράσματα. Η αναβάπτιση του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ σαν πόλος της σοσιαλδημοκρατίας δεν έχει τίποτα να του προσφέρει. Είναι από τα ίδια αντιλαϊκά υλικά φτιαγμένο. Δείχνει την στρατηγική σύμπλευση με την Ν.Δ. αλλά και το τι θα σημαίνει για το λαό η «προοδευτική» διακυβέρνηση ανάλογα με το ποια λύση θα προκρίνει η αστική τάξη για διαχείριση των συμφερόντων της μετά τις εκλογές,

Οι όποιες διαφοροποιήσεις υπάρχουν στις παρατάξεις σας π.χ στα φωτοβολταικά αυτές δεν έχουν να κάνουν με τα λαϊκά συμφέροντα. Έχουν να κάνουν με αντίπαλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με την προσπάθεια ενσωμάτωσης λαϊκών δυνάμεων και επειδή κάποιοι θέλουν να αποφύγουν την φθορά της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζετε με το βλέμμα στην κάλπη του 2023.

Καλούμε το λαό να σας γυρίσει την πλάτη. Δεν έχει τίποτα να περιμένει από την Δημοτική αρχή . Μόνος δρόμος είναι η οργάνωση της πάλης για μέτρα ανακούφισης. Να ανοίξει δρόμος που οι λαϊκές ανάγκες δεν θα είναι εμπορεύματα, η οικονομία θα οργανωθεί με βάση αυτές τις ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εκλεγμένοι της ΛΑΣΥ σε αυτή τη κατεύθυνσή θα συμβάλουμε, να ενημερώνουμε το λαό για το αντιλαϊκό σας έργο και για την οργάνωση της πάλης του.

 

Κοζάνη 27/4/2022

Μοιραστείτε την είδηση