Η τρίτη ηλικία στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης της 1ης ΤΟΜΥ και του Δήμου Κοζάνης

straboy
από straboy
2 Min Read

Η μοναξιά που βιώνουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας αλλά και η φροντίδα  που χρειάζονται ήταν το θέμα ενημερωτικής εκδήλωσης, που διοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης η  1  Τοπική Ομάδα Υγείας Κοζάνης, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης.

Όπως ανέφερε ο  γιατρός της 1ης ΤΟΜΥ Ιωάννης Γεωργάκας «το γήρας μπορούμε να το προσεγγίσουμε με διάφορους τρόπους. Βιολογικά, ιατρικά, κοινωνικά, ψυχοκοινωνικά ή και φιλοσοφική ή θεολογικά. Τα δύο τελευταία τα αντιμετωπίζει ο καθένας μόνος του αλλά για τα υπόλοιπα μπορεί να υπάρξει βοήθεια. Είναι κρίσιμο να καταστήσουμε σαφές δύο πράγματα. Πρώτον  πως σε αυτή τη φάση της ζωής (στην τρίτη ηλικία) υπάρχουν φυσιολογικές αλλαγές πάνω στις οποίες,  με κατάλληλες παρεμβάσεις,  μπορούμε να πετύχουμε σημαντική βελτίωση στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα. Και δεύτερον με την ψυχοκοινωνική προσέγγιση να δώσουμε βαρύτητα στο ρόλο του φροντιστή και στην καθημερινή κοινωνική συμπεριφορά του ηλικιωμένου».

Η Πρόεδρος της  1ου ΤΟΜΥ Λιάκου Βάια αναφέρθηκε στην προσπάθεια, που γίνεται για σωστή ενημέρωση των πολιτών σε ιατρικά θέματα. «Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει αλλάξει μορφή. Πλέον γίνεται περισσότερο ανθρωποκεντρική. Συνεργαζόμαστε με το Δήμο ώστε να μπορούμε να ενημερώνουμε τους πολίτες, οι οποίοι είναι και η προτεραιότητα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ η Αναστασία Βαβλιάρα, Συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης μίλησε για το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης.

«Το Κέντρο Κοινότητας στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες και φυσικά ωφελούμενοι μας είναι και άνθρωποι τρίτης ηλικίας. Έχουμε την ευθύνη της υποδοχής των πολιτών ως το πρώτο τοπικό σημείο αναφοράς του πολίτη με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, την ενημέρωση σχετικά με προγράμματα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας, τη διασύνδεση με τις υπόλοιπες δομές και τη δημιουργία ενημερωτικών εκδηλώσεων».

 

 

Μοιραστείτε την είδηση