«Η Βιβλιοθήκη είναι ένας μαγικός χώρος»- Απολογισμό θητείας έκανε ο Παναγιώτης Δημόπουλος

5 Min Read

«Η Βιβλιοθήκη είναι ένας μαγικός χώρος και είμαστε ευγνώμονες όσοι βρεθήκαμε εδώ». Με αυτή τη φράση ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Παναγιώτης  Δημόπουλος έκλεισε τον απολογισμό της πενταετούς του θητείας το μεσημέρι της Παρασκευής. Μαζί του ήταν ο Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πτωχούλης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης .

Ο  Παναγιώτης Δημόπουλος προχώρησε σε αναλυτικό απολογισμό του έργου παρουσιάζοντας εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη θητεία του, που όπως είπε αποδεικνύουν και τη δουλειά που έγινε.

Βασικά στόχοι, που επετεύχθησαν ήταν η ολοκλήρωση του νέου κτιρίου της Βιβλιοθήκη, η λειτουργία του μετά την κατασκευή, η απογραφή και μεταφορά των συλλογών, η κατάρτιση της μελέτης συντήρησης για το νέο μουσείο, ο βιβλιοθηκονομικός εκσυγχρονισμός, η βελτίωση της online παρουσίας της ΚΔΒΚ, η παρουσία στα Κοινωνικά Δίκτυα, οι συνεργασίες με άλλες Βιβλιοθήκες, η κατάρτιση νέου  κανονισμού βιβλιοθήκης  και  νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο τα χρόνια της θητείας του:

  • Υπήρξαν 1235 εργάσιμες ημέρες, έγιναν 76 συνεδριάσεις, ελήφθησαν 571 αποφάσεις και η υπηρεσία αύξησε τις διοικητικές τις πράξεις από 986 και σε 1710 κατ’ έτος.
  • Τεκμηριώθηκαν 38032 τεκμήρια, καταλογογραφήθηκαν 44596 βιβλία, ψηφιοποιήθηκαν 106439 σελίδες.
  • Αποκτήθηκαν 2300 βιβλία από αγορές
  • Από 791 ξεναγήσεις το 2015, είχαμε 1035 το 2016 και  4392 το 2018.
  • Συνεργάστηκαν 116 ανθρώπους για τη σύνταξη της Προθήκης
  • Εκπαιδεύτηκαν σε 734 δράσεις 30715 συμμετέχοντες
  • Συνεργάστηκαν 160 εθελοντές σε διάφορες εργασίες.
  • Εκδόθηκαν 14 νέα επιστημονικά δημοσιεύματα με 168 συνεργάτες
  • Έγιναν δύο συνέδρια και η κδοση παλαιογραφικού καταλόγου
  • Αποδοχή από δωρεές 24316 βιβλίων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δημόπουλος στην αύξηση της στελέχωσης της ΚΔΒΚ από 5 σε 13 υπαλλήλους. «Συνολικά εργάστηκαν 328 υπάλληλοι με διάφορες μορφές εργασίας. Είχαμε την επιλογή να δαπανήσουμε τα χρήματα του προϋπολογισμού μας  σε προμήθειες ή εργασία και επιλέξαμε το δεύτερο».

Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως ο μέσος όρος προσωπικού σε μια βιβλιοθήκη  διεθνώς είναι 1 υπάλληλος ανά 2750 πολίτες ενώ η  ΚΔΒΚ έχει 1 υπάλληλο ανά 5615 πολίτες.

Στο οικονομικό σκέλος τα τελευταία 5 χρόνια δαπανήθηκαν για μισθοδοσία των υπαλλήλων 984.000 ευρώ, προμήθειες 227.000 ευρώ και σε έργα υπηρεσιών 660.000 ευρώ, συνολικά  1.984.000 ενώ έγιναν προσπάθειες και στον τομέα των εσόδων με την  ενοικίαση του φουαγιέ , τη λειτουργία του πωλητηρίου, μικρή αύξηση στην ετήσια συνδρομή.

Παράλληλα ανέφερε πως ο μέσος όρος δημόσιας δαπάνης στις ΗΠΑ για μια βιβλιοθήκη  είναι 33 ευρώ/δημότη, στη Φιλανδία 30 ευρώ, στην Αυστραλία 27 ευρώ, στην Ινδία 2 ευρώ ενώ στην ΚΔΒΚ είναι 5,52 ευρώ/ δημότη.

«Ήταν τεράστια τιμή η θητεία μου στην ΚΔΒΚ. Δεν θεωρώ πως θα έχω ξανά την ευκαιρία να συμβάλλω και να συνεργαστώ με τόσο πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους σε ένα τόσο ενδιαφέρον αντικείμενο και μια τόσο ευεργετική για την κοινωνία δραστηριότητα» ανέφερε κλείνοντας και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΚΔΒΚ Παναγιώτης Πτωχούλης τόνισε πως «ως Δ.Σ. δεν βρεθήκαμε μόνο μπροστά στην ιστορική πρόκληση της ολοκλήρωσης του κτιρίου και της μεταφοράς της Βιβλιοθήκης, που από μόνο του ήταν κάτι πολύ μεγάλο αλλά και στο πως η Βιβλιοθήκη μας στο νέο της σπίτι θα περάσει στη νέα εποχή. Πολιτική μας στόχευση από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε ,ήταν  να δουλέψουμε για την καλύτερη εσωτερική οργάνωση, για την ανάπτυξη των υπηρεσιών στους δημότες, για την ένταση των συνεργασιών. Η επόμενη μέρα της Βιβλιοθήκης στο νέο κτίριο δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα, με νέους ρόλους για την ίδια τη δομή. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ανταπόκριση της πόλης  στην προσπάθεια που έγινε γιατί για τους δημότες έγιναν αυτά».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης Γιάννης Ιωακείμ  ευχαρίστησε τη Διοίκησης της Βιβλιοθήκης για την άριστη συνεργασία τα τελευταία χρόνια . «Ο Σύλλογος μας ξεκίνησε στα αρχές του 2000 με στόχο να πιέσουμε τους φορείς για τη νέα Βιβλιοθήκη, που ξεκίνησε το 2003 με την αγορά του οικοπέδου και ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό.  Παρά τα πενιχρά οικονομικά μας μέσα, είμαστε δίπλα στην ΚΔΒΚ όπου μας ζητείται με σημαντικές δράσεις όπως η αγορά ενός μουσικού λεξικού. Δε σταματάμε εδώ, επιδιώκουμε τη συνεργασία και στο μέλλον. Η Κοζάνη είναι μια πολύ που μπορεί να καινοτομήσει και να προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον».

 

Μοιραστείτε την είδηση