Ηχηρό «όχι» στην άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ από τους πολίτες

5 Min Read

Εκατοντάδες κόσμου και φορείς συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στην Κοζάνη

Με συνθήματα και πανό κατά της άναρχης ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών στην Δυτική Μακεδονία, εκατοντάδες κόσμου διαδήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία Κοζάνης. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν Επιτροπές Αγώνα και συλλογικότητες που έχουν δημιουργηθεί τα δυο τελευταία χρόνια, όταν και η κατάσταση «ξέφυγε» με το «ξεφύτρωμα» φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών σε πεδιάδες, βοσκότοπους, λόφους, βουνά και σε μερικές περιπτώσεις ακριβώς δίπλα από κατοικημένες περιοχές.

- Advertisement -

Αυτοδιοικητικοί, φορείς, σωματεία, συλλογικότητες και μεμονωμένοι πολίτες, βγήκαν στην κεντρική πλατεία Κοζάνης για να εκδηλώσουν την αγωνία τους και την αγανάκτησή τους για τα όσα συμβαίνουν με τις ΑΠΕ στην Δυτική Μακεδονία και ειδικά στην ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες σε έκταση επενδύσεις. Όλα αυτά, την ώρα που το περιβόητο Ειδικό Χωροταξικό δεν ανακοινώνεται και έλαβε νέα παράταση από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, έως και τις 27 Μαρτίου 2024, έναντι του Απριλίου 2023 που προβλεπόταν αρχικά.

Η υπόθεση της Καλαμιάς και του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που είναι να κατασκευαστεί δίπλα ακριβώς από το χωριό, φάνηκε πως ήταν «ο κόμπος στο χτένι» και κινητοποίησε τους πολίτες. Τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής και τη σύγκρουση των κατοίκων με την αστυνομία, η οποία έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο, προκάλεσε την ένωση όλων των κινήσεων και πρωτοβουλιών πολιτών κατά των ΑΠΕ στο να διοργανώσουν το συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.

Οι φωνές πολλών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας για άναρχη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών κι ανεμογεννητριών στην περιοχή, έγιναν «ένα» και εκατοντάδες πολίτες, αυτοδιοικητικοί, φορείς και σωματεία, διαδήλωσαν ζητώντας να σταματήσουν τα έργα ΑΠΕ που έχουν «μπουκώσει» την Δυτική Μακεδονία και να εκδοθεί άμεσα το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ που καθυστερεί από το υπουργείο Ενέργειας.

«Σήμερα ο κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας εκφράζεται και φωνάζει ενάντια στην άναρχη επιβολή των ΑΠΕ που οδηγεί σε ζοφερό  μέλλον τη Δυτική Μακεδονία. Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και επιτέλους να εισακουστούν οι τοπικές κοινωνίες και να ακούσουν την γνώμη τους. Να ληφθεί υπόψιν ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Ο αγώνας συνεχίζεται» είπε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμιάς Κοζάνης Αντωνία Κυρατσού.

«Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ αλλά αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Δυτική Μακεδονία έχει παραγίνει. Είναι απαράδεκτο να καταστρέφονται περιοχές Natura, βοσκότοποι, φυτική γόνιμη γη. Σήμερα ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας πήρε την υπόθεση στα χέρια του δεν θα περάσουν τα σχέδια των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων» είπε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στην περιοχή Σιάτιστας και Γαλατινής.

«Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι γιατί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας συντελείται ένα έγκλημα με την άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς Ειδικό Χωροταξικό που καθιστά την περιοχή μας Ελντοράντο» είπε η υποψήφια βουλεύτρια Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα. Στο συλλαλητήριο βρέθηκε και η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, η οποία εξέφρασε την στήριξή της στον αγώνα των κατοίκων της Καλαμιάς και κατήγγειλε απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών κατά τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής.

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική γιατί η φωνή μας ακούγεται παντού. Είμαστε αντίθετοι στην βαρβαρότητα που εξελίσσεται στην Καλαμιά, στα σχέδια στο Μπούρινο και στην Γαλατινή. Εμείς πιστεύουμε την ενεργειακή δημοκρατία και είμαστε υπέρ του λιγνίτη και των ΑΠΕ, με τις οποίες υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία να γίνουν όλοι παραγωγοί και όχι να βρίσκονται στα χέρια πέντε οικογενειών» είπε ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

«Ενώνουμε την φωνή μας με τους εκατοντάδες κατοίκους των χωριών που βιώνουν τις συνέπειες της πράσινης καπιταλιστικής ανάπτυξης και τους κατοίκους που βλέπουν τον φυσικό πλούτο της περιοχής να παραδίδεται στα πράσινα αρπακτικά» είπε η υποψήφια βουλεύτρια του ΚΚΕ Τίνα Κουζιάκη.

Σωκράτης Μουτίδης – Θένια Βασιλειάδου https://xronos-kozanis.gr/

Μοιραστείτε την είδηση