Δεκάδες ορειβάτες έδωσαν ραντεβού στα 2193 μέτρα υψόμετρο διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου
Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]
Δεκάδες ορειβάτες από πολλές περιοχές της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, συναντήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στην κορυφή «Φλάμπουρο» των πανέμορφων Πιερίων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην συγκεκριμένη περιοχή. Ήταν μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιοχής δράση αφού οι ορειβάτες ανέβηκαν στην κορυφή ταυτόχρονα από πολλά διαφορετικά σημεία για να δείξουν ότι τη προστασία της φύσης δεν έχει όρια και σύνορα.
Στην κορυφογραμμή των Πιερίων έχουν πάρει άδεια για να κατασκευαστούν 13 ανεμογεννήτριες και ο σχεδιασμός είναι να ανέλθουν σε 70. Το ραντεβού των ορειβατών ορίστηκε στο σημείο που έχει εγκατασταθεί από ιδιωτική εταιρεία ο ιστός καταγραφής μέτρησης ανέμων.
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Πιερίων και τον εκπρόσωπό της Κώστα Σιώμο «η περιοχή της Κεντροδυτικής Μακεδονίας έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σ’ ένα απέραντο αιολικό πάρκο (Βέρμιο, Βαρνούντας, Δοβράς, Σινιάτσικο). Τελευταία προέκυψαν σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και στο δικό μας βουνό, τα Πιέρια, που είναι περιοχή χαρακτηρισμένη ως NATURA 2000. Αρχικά με το αιολικό στους Πέντε Πύργους στο δάσος της Μηλιάς και πρόσφατα με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία αιτήθηκε στην ΡΑΕ στις 8-3-2019 Βεβαίωση Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με 13 ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή των Πιερίων, από Τούρλα – Φλάμπουρο – Αβδέλα – ΣΕΟ Κοζάνης και η άδεια εκδόθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2020. Αυτό ήταν μόνο η αρχή του τέλους για το βουνό των Μουσών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πάρει άδεια παραγωγού και μια σειρά από νέες αιολικές “επενδύσεις” που απλώνονται από το Ελατοχώρι ως τον Τίταρο που είναι η φυσική προέκταση των Πιερίων, ενώ κάποιες άλλες είναι υπό αξιολόγηση. Είναι σαφές ότι στόχος αυτού του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι να εξυπηρετήσει την κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αδιαφορώντας πλήρως για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων των περιοχών αυτών η άναρχη διασπορά ανεμογεννητριών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιώμος.
Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν πως θα αποτρέψουν με όποιον τρόπο μπορούν την δημιουργία του αιολικού πάρκου στα Πιέρια για να μην «ξεκοιλιαστούν» όπως λένε, τα δάση και το βουνό, για να μην ισοπεδωθεί η κορυφογραμμή και για να μην διαταραχθεί η φυσική ισορροπία του βουνού. Το ψήφισμα αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Είμαστε αντίθετοι στην παράδοση του φυσικού πλούτου των ορεινών περιοχών στα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων. Τα δάση και τα οικοσυστήματά τους ανήκουν σ’ όλους μας. Και καλούμαστε για το καλό των παιδιών μας να τα διαφυλάξουμε. Τα Πιέρια είναι ο τόπος μας! Εκτείνονται σε μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως Natura 2000, καλύπτονται από ευαίσθητα οικοσυστήματα και διακρίνονται για την πλούσια χλωροπανίδα τους, Τα δάση τους είναι ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας και η ορεινή φύση των Πιερίων η ποιότητα της ζωής μας.
Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Λέμε όμως ΟΧΙ στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων μέσα στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας πρέπει να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Για όλους αυτούς τους λόγους:
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για την διαφύλαξη και την προστασία του ορεινού οικοσυστήματος και του δασικού κεφαλαίου των Πιερίων και του Τίταρου.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για να διαφυλάξουμε το φυσικό ορεινό περιβάλλον των Πιερίων ως πολύτιμο αγαθό για τις μελλοντικές γενεές.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ανεμογεννήτριες στα δάση και τα ευαίσθητα ορεινά οικοσυστήματα των Πιερίων και του Τίταρου.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ανεμογεννήτριες δίπλα σε παραγωγικές-οικονομικές δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει οι πολύπαθες τοπικές κοινωνίες στα Πιέρια.
ΛΕΜΕ ΝΑΙ στην προστασία των Πιερίων και στην αξιοποίησή τους με ήπιες μορφές ανάπτυξης.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ακύρωση και την αποδόμηση κάθε σκέψης για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στα Πιέρια.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τον σεβασμό της γνώμης των τοπικών κοινωνιών και την αποφασιστική συμμετοχή τους στον χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό της πατρίδας μας.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr