Ιδρύεται το Ευρωπαικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης- Just Transition Fund

3 Min Read

Μια σημαντική είδηση   για την οποία αγωνιούν οι κάτοικοι στις λιγνιτικές περιοχές όλης της Ευρώπης , “έβγαλε” η ακρόαση του νέου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά από νέους και νέες, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Αντιπροσωπείας  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, να του θέσουν -στο πλαίσιο της εκδήλωσης “#EUandU -Ξυπνάει το Μέλλον μέσα σου”.

Ο κ. Σχοινάς, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, γνωστοποίησε, ότι η “Πράσινη Συμφωνία”, το λεγόμενο “Green Deal”, θα είναι η πρώτη πρωτοβουλία της νέας Επιτροπής. “Θα αποφασιστεί από τη νέα Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου. Θα είναι η πρώτη μεγάλη εμβληματική πρωτοβουλία, θα είναι ο οδικός χάρτης μετάβασης στην πράσινη οικονομία”, γνωστοποίησε και διευκρίνισε: “Θα έχει έναν μεγάλο στόχο, να φέρει την Ευρώπη -που είναι πρωταθλήτρια σε πολλά- να γίνει η παγκόσμια πρωταθλήτρια, η μόνη ήπειρος στον κόσμο που θέτει ως στόχο να έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. Θα είμαστε μέχρι το 2050 carbon free. Θα έχουμε κι έναν ενδιάμεσο στόχο περαιτέρω μείωσης για το 2030”.

  “Από την Ελλάδα με σημαντικές επενδύσεις θα ξεκινήσει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης”

Στον σχεδιασμό αυτό της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστοποίησε ότι κομβικό ρόλο θα έχει “ένα νέο ταμείο που ιδρύουμε, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης- Just Transition Fund, το οποίο με πολύ σημαντικούς πόρους και επενδύσεις θα στηρίζει ιδιαίτερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχουν μεγαλύτερη έκθεση και κόστος στην πορεία προς την Πράσινη Ευρώπη”.

“Φιλοδοξία μας/μου είναι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και η περιοχή της Μεγαλόπολης, που είναι οι περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες θα εκτεθούν περισσότερο στο κόστος της μετάβασης, να είναι ουσιαστικά και πιλοτικές περιοχές δράσης, που θα μπορέσουν μέσα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες με σημαντικούς πόρους και επενδύσεις. Παράλληλα με αυτό υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για ιδιωτικές επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, γιατί ακριβώς ήδη και το τραπεζικό σύστημα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αρχίσουν πολύ ουσιαστικά να επικεντρώνουν τις χρηματοδοτήσεις τους σε πιο πράσινες και φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες”, διευκρίνισε.

“Όλος αυτός ο λιγνίτης που δε θα καίγεται πια από τη Δυτική Μακεδονία έχει πολλές εφαρμογές στη γεωργία, ως λίπασμα, ως χώμα και λαμπρό πεδίο εξαγωγών σε περιοχές του κόσμου, όπως στην Αφρική”, είπε.

 

Μοιραστείτε την είδηση