Ίδρυση πρωτοβουλίας του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης “Η πόλη στη σκηνή”

2 Min Read

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με πίστη στον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου και τη δυνατότητά του να μιλήσει για τις κατακτήσεις αλλά και τις πληγές μιας κοινωνίας και μετά την παράσταση της Ικετηρίας του Παναγιώτη Ρίζου από το γ έτος σπουδαστών του δηπεθε σε σκηνοθεσία Σοφίας Αντωνίου και του αποτυπώματος που αυτή άφησε, δημιουργεί μια νέα πρωτοβουλία, την «Πόλη στη σκηνή».

 

- Advertisement -

Πολίτες της Κοζάνης που συμμετέχουν στα καλλιτεχνικά εργαστήρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. συνεργάζονται με επαγγελματίες δημιουργούς του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών πάνω σε θέματα ταυτότητας της περιοχής. Το προσωπικό βίωμα, η προφορική ιστορία, τα ντοκουμέντα της αληθινής ζωής έρχονται στο προσκήνιο και αποτελούν υλικό για δημιουργικές δράσεις και παραστάσεις. Το θέατρο λειτουργεί ως χώρος έκφρασης και έκθεσης. Δύσκολα θέματα, άγνωστες ιστορίες, πρωτ-αγωνιστές της καθημερινότητας παίρνουν τον λόγο, ενεργοποιούν τη μνήμη, απευθύνονται και συνομιλούν με την ατομική και συλλογική ευαισθησία μιας κοινωνίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ανακοινώνει μια από τις επόμενες παραγωγές του με τίτλο Στίγματα, βασισμένη στην ιστορία του Κρόκου Κοζάνης, αυτού του πολύτιμου λουλουδιού της περιοχής:

«Ένα λουλούδι που φύτρωσε από μια φιλία που στράβωσε –

ή από έναν έρωτα χωρίς ανταπόκριση. Που το κόβεις μονάχα λίγες μέρες το χρόνο. Λίγο πριν είναι πολύ νωρίς, λίγο μετά πολύ αργά.

Όλα στη ζωή (του) είναι θέμα σωστής στιγμής.

Που το μαζεύεις μόνο με τα χέρια, δεν χωράνε μηχανές και τρακτέρ.

Που το ξεδιαλέγεις μαζί με άλλους, και την ώρα της διαλογής, μοιράζεσαι εμπειρίες, γνωρίζεις ανθρώπους, γελάς, συζητάς, ενώνεσαι μαζί τους. Κι ένα χωράφι που, αφού σου δώσει ό,τι έχει για 7 χρόνια, μετά δε σου δίνει τίποτα, πια, ποτέ».

Το κείμενο της παράστασης θα προκύψει μέσα από τεχνικές του θεάτρου-ντοκουμέντο.

 

Στίγματα

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο: Θάλεια Γρίβα, Δημήτρης Ντάσκας

Σκηνοθεσία: Σοφία Αντωνίου

Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου

Μουσική: Νίκος Βαλταδώρος, Δημήτρης Ζαχαράκης

Σκηνικά-φωτισμοί: Ρίτσαρντ Άντονι

 

Στην παράσταση θα συμμετέχουν σπουδαστές του γ΄ έτους των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης, μεταφέροντας τη βιωματική τους εμπειρία με αυτό το σπουδαίο στοιχείο ταυτότητας της περιοχής.

Μοιραστείτε την είδηση