«Αποδίδουν καρπούς» με μείωση της ανεργίας από το 23,8% το 2019 στο 11,1% το 2024
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία, κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου μηνύματός του στο διαδίκτυο για την ανασκόπηση της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι η ανεργία στην περιοχή μειώθηκε στο 11,1% το 2024, από 23,8% που ήταν το 2019.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η πρόοδος αυτή καταγράφεται σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και στη Μεγαλόπολη, με τη συμβολή νέων προγραμμάτων που υποστηρίζουν την απασχόληση και την κατάρτιση.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το νέο ειδικό πρόγραμμα ύψους 10,7 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτεί το Υπουργείο Εργασίας, θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, με την επιχορήγηση για τις προσλήψεις να φτάνει μέχρι τα 1.185 ευρώ για πρώην εργαζόμενους στον λιγνίτη.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, πάνω από 15.000 άτομα στη Δυτική Μακεδονία έχουν επωφεληθεί από προγράμματα απασχόλησης, ενώ σχεδόν 20.000 άνεργοι και εργαζόμενοι έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης, αποκτώντας σύγχρονες δεξιότητες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας και υποστηρίζουν τη μετάβαση της τοπικής οικονομίας σε βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.
Αναλυτικά το σχόλιο του
«Στόχος μας είναι μια Ελλάδα που αναπτύσσεται ισόρροπα, με ευκαιρίες για όλους. Γι’ αυτό και επενδύουμε συστηματικά σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας με έργα και παρεμβάσεις που ενισχύουν την απασχόληση, βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και τονώνουν την τοπική κοινωνία. Και αυτόν τον στόχο υπηρετεί και το νέο ειδικό πρόγραμμα ύψους 10,7 εκ. ευρώ του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, καθώς και στους όμορους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας. Η κρατική επιχορήγηση του προγράμματος 12μηνης διάρκειας ανέρχεται στα 829,50 ευρώ για πρόσληψη κοινών ανέργων, ενώ αν η πρόσληψη αφορά ανέργους, πρώην εργαζόμενους στις βασικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη, η επιχορήγηση καλύπτει το 100% και φτάνει στα 1.185 ευρώ.
Το νέο αυτό πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά παρεμβάσεων που ήδη αποδίδουν καρπούς. Και αυτό φαίνεται από τη μείωση της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία στο μισό από εκεί που ήταν το 2019 -από το 23,8% στο 11,1% το 2024. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΥΠΑ, συνολικά 15.130 άτομα στην περιοχή -κυρίως γυναίκες και νέοι έως 29 ετών- έχουν ωφεληθεί από προγράμματα απασχόλησης που έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, σχεδόν 20.000 άνεργοι και εργαζόμενοι στη Δυτική Μακεδονία έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης, αποκτώντας σύγχρονες ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες που ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας και στηρίζουν τη μετάβαση της τοπικής οικονομίας σε ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης».