Ικανοποιητική η προσέλευση στις κάλπες

2 Min Read

Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία, μέσα από την οποία θα αναδειχθούν οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Στη πόλη και τα χωριά της Κοζάνης, μέχρι περίπου τα μέσα της διαδικασίας, δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα που να την καθυστερούν. Στα περισσότερα τμήματα υπάρχει εφορευτική επιτροπή, ενώ σε κάποια λίγα δεν είχε προσέλθει κανείς.

Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετέχουν και οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023. Οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/

Στην ΠΕ Κοζάνης οι πολίτες μπορούν να βάλουν ως τέσσερις σταυρούς, ενώ στις ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας έως δύο ενώ όσον αφορά στη σταυροδοσία των Δήμων ισχύει ότι  «για λιγότερους από 10.000 κατοίκους μπαίνουν τρεις σταυροί, ενώ για περισσότερους από 10.000 κατοίκους τέσσερις σταυροί. Επίσης, οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν τους σταυρούς προτίμησης προς όλο το ψηφοδέλτιο και όχι ανάλογα με τη δημοτική ενότητα στην οποία ανήκουν.

Έτσι στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοίου οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν ως τέσσερα άτομα, ενώ στα Σέρβια ως τρεις υποψηφίους συμβούλους.

7ο Δημοτικό

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση