Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

2 Min Read

Από την ΠΕ Κοζάνης ανακοινώθηκε:

Ένα αίτημα από το 2003, για να ηλεκτροδοτηθεί το Μοναστήρι Αγ. Παρασκευής Ναμάτων βαίνει ολοταχώς προς υλοποίηση μετά το αποτελεσματικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη.

- Advertisement -

Μετά την σχετική επιστολή προς τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για κοστολόγηση της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και την απάντηση του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., ο προϋπολογισμός του έργου (43.275,83 ευρώ) εντάχθηκε στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και έλαβε την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 31ης Αυγούστου 2020, ύστερα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη.

Έκτοτε ενεργοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες από πλευράς Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων, που χρονολογείται πριν το 1500μ.χ. (σύμφωνα με ενθυμήσεις στις αρχές του 14ου αι.), είναι το αρχαιότερο της Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης. Το 1921 – 1922 γίνονται κτιριακές ανακαινίσεις που 22 χρόνια αργότερα καταστράφηκαν δια εμπρησμού από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την 25η Νοεμβρίου του 1943, μαζί με το ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφο Ευαγγέλιο που φυλάσσονταν στη Μονή.

Το μεγάλο κτίριο δεν ξανακτίστηκε, τα δε υπόλοιπα κτίσματα δεν συντηρήθηκαν και κατέρρευσαν το ένα μετά το άλλο μένοντας μόνο το Καθολικό, ενώ με σύμβαση Πολιτείας και Εκκλησίας το 1952 – 1953, παραχωρήθηκε και η εναπομείνασα περιουσία της Μονής σε ακτήμονες γεωργούς της περιοχής.

Η Μονή επανιδρύθηκε το 2003 με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Αντωνίου. Το 2007 ενώθηκε η Ιερά Μονή μέσω της κεντρικής οδού που ασφαλτοστρώθηκε με Εράτυρα, Σισάνι, και Νάματα.  Η Μονή σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο της Ορθοδοξίας μας με πλήθος επισκεπτών από όλη την ευρύτερη περιοχή.

Μοιραστείτε την είδηση