Ηλιακά εγκαύματα και επιπτώσεις στο ανθρώπινο δέρμα- Τι συνιστούν οι ειδικοί

2 Min Read

Ήλιος, θάλασσα, παραλίες είναι το τρίπτυχο του ελληνικού καλοκαιριού που απολαμβάνουν εκατομμύρια τουρίστες. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν όλοι υπόψη την αρχαία ρήση «μέτρον άριστον» κι έτσι έχουμε ουκ ολίγα εγκαύματα απο την απρόσεκτη και υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
«Ο ήλιος είναι φίλος, αλλά έχει και τις σκοτεινές του πλευρές» λέει η δερματολόγος Ελένη Ραφαηλίδου.
Παλαιότερα το λευκό δέρμα σήμαινε την αριστοκρατική καταγωγή και ήταν πρότυπο ομορφιάς. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και στη μόδα είναι το ηλιοκαμένο δέρμα. Γι’ αυτό και βλέπουμε πολλά νεανικά σώματα απλωμένα επί ώρες στις παραλίες.


Οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο ενηλίκων και παιδιών απο τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ η χρήση αντηλιακού κρίνεται απαραίτητη ακόμα και στα πιο ανθεκτικά δέρματα. Επίσης, συνιστούν τη συχνή ανανέωση του αντηλιακού.
Οι επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα χωρίζονται σε οξείες και χρόνιες. Στις οξείες συγκαταλέγεται το έγκαυμα, ενώ στις χρόνιες η γήρανση του δέρματος, αλλά και τα καρκινώματα που εκδηλώνονται στην ώριμη ηλικία, μετά απο πολλά εγκαύματα που λειτουργούν αθροιστικά.
«Το πιο σοβαρό είναι το κακοήθες μελάνωμα. Οκτώ στα δέκα μελανώματα εμφανίζονται απο το πουθενά. Τα δύο στα δέκα εμφανίζονται απο προϋπάρχουσες ελιές που αλλάζουν σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα» λέει η κ. Ραφαηλίδου που επισημαίνει την ανάγκη να απευθυνόμαστε στο γιατρό μας για κάτι που παρατηρούμε στο δέρμα.
Οι δερματολόγοι συστήνουν, επίσης, την εξέταση μια φορά το χρόνο στο δερματολόγο για περιοχές, όπως η πλάτη ή το τριχωτό της κεφαλής, που δεν είναι εύκολα ορατές.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση