Ηλίας Κάτανας για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο λιανεμπόριο: Το πάθημα δυστυχώς δεν έγινε μάθημα

5 Min Read
Το πάθημα δυστυχώς δεν έγινε μάθημα. Είδαμε άλλη μία πανηγυρική ανακοίνωση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και αφορά το νέο πρόγραμμα που όμως το υπουργείο το σχεδιάζει και όχι η περιφέρεια για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων στην περιοχή μας και για τις οποίες σχεδιάζεται να λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 3.000 ευρώ, και 1.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο.
Ένα πρόγραμμα που ναι μεν δίνει μια βοήθεια στις επιχειρήσεις μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι σαν εκείνα τα πρώτα 40άρια του προγράμματος της περιφέρειας. Για να βάζουμε λοιπόν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση σύμφωνα πάντα και με την πραγματική εικόνα που υπάρχει στην αγορά, σε όλες μας τις τοποθετήσεις λέγαμε πως οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων δεν είναι επαίτες και ούτε έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Μετά την αδικία του γνωστού προγράμματος της περιφέρειας, οι επιχειρήσεις μας περιμένουν το αυτονόητο, ζητούν δικαίωση, ζητούν ισοτιμία και αντί όλων αυτών από ότι φαίνεται θα εισπράξουν ψίχουλα αφού το νέο πρόγραμμα δεν θα μοιάζει καθόλου με το πρόγραμμα εκείνο των 40 εκατομμυρίων της περιφέρειας.
Στην ουσία λοιπόν, αυτές οι κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά ενέργειες προκειμένου να στηριχθεί η αγορά με όρους επικοινωνίας και όχι με όρους ουσιαστικής στήριξης.
Το πρόγραμμα όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο φαίνεται πως είναι λειψό με πολλές στρεβλώσεις. Που πάλι θα διχάσει τους επιχειρηματίες σε «τυχερούς κλάδους» και σε «άτυχους κλάδους», ασχέτως αν όλοι τους ήταν ταυτόχρονα κλειστοί. Η αμέλεια τους, όπως δείχνουν τα πράγματα μέχρι στιγμής, να ενσωματώσουν σε αυτό το πρόγραμμα και την εστίαση της περιοχής μας τον δεύτερο μεγαλύτερο κλάδο της πραγματικής μας οικονομίας, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια αλλά και τα τουριστικά μας γραφεία είναι εξοργιστική, ασχέτως αν υπάρχει η διαβεβαίωση πως θα υπάρξει ξεχωριστό πρόγραμμα τουλάχιστον για την εστίαση σε εθνικό επίπεδο. Αλήθεια για τους άλλους κλάδους που προαναφέραμε; Θα υπάρξει μέριμνα ή θα διχάσουμε πάλι τον εμπορικό κόσμο;
Το αδιέξοδο λοιπόν που έχουν οδηγηθεί οι κλάδοι της εστίασης, των γυμναστηρίων, του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, αλλά και ο κλάδος των τουριστικών γραφείων της περιοχής μας αφού λόγω covid δε γίνονται πια εκδρομές, είναι τεράστιο. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι αποτυχημένες επιλογές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην ανάσχεση της πανδημίας αλλά και στον ορθό σχεδιασμό χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπου όλα αυτά οδηγούν την τοπική μας οικονομία στο τέλμα.
Αυτό λοιπόν πάνω κάτω θα είναι το πρόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο. Ένα πρόγραμμα όπως αναφέραμε λειψό που απομένει να το δούμε και να υλοποιείται.
Πάμε τώρα πίσω στα δικά μας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπως δείχνουν τα πράγματα “βολεύεται” προς το παρόν και κρύβεται πίσω από αυτό το λειψό πρόγραμμα του υπουργείου, αγνοώντας μέχρι τώρα την οργή όλων όσων δεν ενισχύθηκαν από το πρόγραμμα της, βγάζοντας μάλιστα και μια εικόνα προς τα έξω πως έχει σταματήσει να διεκδικεί. Και το πιο σημαντικό; Να μη δείχνει κανένα ίχνος μεταμέλειας έτσι ώστε να αποκαταστήσει την αδικία στους αποκλεισμένους της λίστας. Το φωνάζουμε συνεχώς και ας μας λένε ακόμη και τώρα πως δε γίνεται. Η περιφέρεια πρέπει να βάλει άμεσα 20 εκατομμύρια στο υπάρχον πρόγραμμα των 40 εκατομμυρίων έτσι ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που αποκλείστηκαν.
Όπως και να έχει από εδώ και πέρα εφιστούμε την προσοχή σε όλους αυτούς που βγαίνουνε και ωραιοποιούν μία στρεβλή πραγματικότητα, πως η περιοχή μας δεν είναι σαν την υπόλοιπη Ελλάδα. Ότι πρόγραμμα κεντρικό αποφασιστεί και είτε θα αφορά το λιανεμπόριο, είτε αργότερα την εστίαση, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, είτε οτιδήποτε άλλο για την περιοχή μας, ακόμη και για τα τουριστικά μας γραφεία αφού και αυτά έχουν ήδη ένα χρόνο παρκαρισμένα τα λεωφορεία τους, θα πρέπει να μετρήσει από τις 16 Οκτωβρίου όπου και έκλεισε η τοπική μας αγορά για πρώτη φορά. Οτιδήποτε άλλο θα είναι άδικο και για την περιοχή μας αλλά και για τους επιχειρηματίες της. Και οποιοδήποτε κλάδος αποκλειστεί θα επιφέρει νέα αδικία και ένα νέο διχασμό με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ηλίας Π. Κάτανας
Περιφερειακός Σύμβουλος
τ. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής
Μοιραστείτε την είδηση