Ηλίας Κάτανας για τους εμβολιασμούς: Είναι αδιανόητο να βρίσκονται σε αναστολή άνθρωποι που δεν κάνανε το εμβόλιο και ακόμη χειρότερα να χάνουν μέχρι και τις δουλειές τους, όταν αυτοί που πρέπει να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί

3 Min Read
Είναι αδιαπραγμάτευτη η προάσπιση της δημόσιας υγείας από όλους μας. Ωστόσο, προάσπιση της δημόσιας υγείας με δύο μέτρα και δύο σταθμά το έχουμε ξαναπεί πως δεν υφίσταται. Προάσπιση της δημόσιας υγείας με επιλεκτική υποχρεωτικότητα, αλά καρτ τήρηση των νόμων και με επιλεκτικό στιγματισμό ανθρώπων και συγκεκριμένων εργασιακών ομάδων πάλι δεν υφίσταται. Και δεν υφίσταται για έναν και μόνο συγκεκριμένο λόγο. Είναι αδιανόητο να βρίσκονται σε αναστολή άνθρωποι που δεν κάνανε το εμβόλιο και ακόμη χειρότερα να χάνουν μέχρι και τις δουλειές τους, όταν αυτοί που πρέπει να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Και αν αυτό υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απολύτως σεβαστό, τέτοιες συγκεκριμένες συνθήκες τη δεδομένη στιγμή δεν συντρέχουν.
Φίλες και φίλοι, έχω τοποθετηθεί αρκετές φορές. Εμείς τα δημόσια πρόσωπα και ειδικότερα αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και ασκούνε διοίκηση θα πρέπει πρώτοι εμείς να πράξουμε τα αυτονόητα. Πρώτοι εμείς πρέπει να δείξουμε πως δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και πως το μεγάλο μας όπλο είναι το εμβόλιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι κατώτεροι των περιστάσεων όποιοι ακόμη και σήμερα, για διαφόρους λόγους αναζητούν διάφορα προσχήματα προκειμένου να αποφύγουν ή να αναβάλλουν για όσο μπορούν τον εμβολιασμό. Και το κάνουν αυτό την ώρα που ο κοινωνικός αυτοματισμός κορυφώνεται και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται. Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως, οποιεσδήποτε προφάσεις ή δικαιολογίες θα οδηγήσουν ξανά πολλούς συμπολίτες μας στην αμφισβήτηση, θα παγιωθεί η αίσθηση στην κοινωνία πως επικρατεί επιλεκτική τήρηση των μέτρων αποτέλεσμα της μη ισονομίας και σίγουρα όλα αυτά θα φέρουν την αντίδραση στον κόσμο. Όχι μόνο στον κόσμο αυτόν που βιώνει ήδη την αναστολή της εργασίας του, αλλά και στον κόσμο που από τις 13 Σεπτεμβρίου πηγαίνει στα μικροβιολογικά εργαστήρια κάνοντας ράπιντ τεστ, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό του προϋπολογισμό και ίσως πολλοί από αυτούς τους συνανθρώπους μας αναγκαστούν να χάσουν και τις δουλειές τους. Τίθεται λοιπόν ένα εύλογο ερώτημα.
Ισχύουν για όλους τα νέα μέτρα; Δηλώσεις όπως «Δεν κάνω αυτή τη στιγμή το εμβόλιο…», έχουν άλλη ισχύ για τους απλούς πολίτες και άλλη ισχύ για αυτούς που κατέχουν θεσμικές θέσεις; Άρα το σίγουρο είναι πως υποχρεωτικότητα των μέτρων με δυο μέτρα και δυο σταθμά δε γίνεται.
Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς.
Τις επιπτώσεις για τους υπαλλήλους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που δεν θα έχουν εμβολιαστεί ή δε θα προσκομίζουν το ράπιντ τεστ από τις 13 Σεπτεμβρίου τις γνωρίζουμε. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε είναι, τι επιπτώσεις θα έχουν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι που θα παραμένουν ανεμβολίαστοι κ. Περιφερειάρχη!
Ηλίας Π. Κάτανας
Περιφερειακός Σύμβουλος
π. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών , Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής
Μοιραστείτε την είδηση