Ηλίας Κάτανας: Η τακτική γνωστή. Διαίρει και βασίλευε με στόχο την αποποίηση των συλλογικών ευθυνών

5 Min Read

Η τακτική γνωστή. Διαίρει και βασίλευε με στόχο την αποποίηση των συλλογικών ευθυνών. Κάποτε μπορεί να είχε όντως βάση, αργότερα να βόλευε ως δικαιολογία αλλά πλέον έχει ξεφτίσει. Το αφήγημα του «απείθαρχου» Κοζανίτη, της «κακής» νεολαίας που κάθεται στη βαθουλωμένη(!) πλατεία έχει πραγματικά κουράσει. Ας βρεθεί κάτι άλλο για να κρυφτεί η αναποτελεσματικότητα των μέτρων. Πραγματικά θα ήταν βάσιμο ως γεγονός αν τέτοιες συμπεριφορές συνέβαιναν μόνο στην Κοζάνη ή στην Πτολεμαΐδα κτλ και πουθενά αλλού ανά την επικράτεια.

Ο καθένας από εμάς και τη γνωρίζει και την αναλαμβάνει την ατομική του ευθύνη με τις όποιες παραλείψεις και με τα όποια λάθη που γίνονται. Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ και το σημαντικότερο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι πως διανύουμε ήδη ένα χρόνο σκληρών μέτρων και καραντίνας και όλοι μας έχουμε κουραστεί.

- Advertisement -

Αυτό όμως συμβαίνει πλέον σε όλη την Ελλάδα και σε περιοχές μάλιστα χωρίς τα δικά μας παρατεταμένα λοκντάουν. Μετά λοιπόν από ένα χρόνο πανδημία και ύστερα από την παραδοχή όλων πως τα μέτρα δεν ελαχιστοποιούν τα κρούσματα και δεν καλυτερεύουν την κατάσταση έχουμε υποχρέωση να αναζητήσουμε τη συλλογική ευθύνη και όχι να επιρρίπτουμε τις ευθύνες ο ένας πολίτης στον άλλον πολίτη. Για όλα αυτά τα παραπάνω και κρίνοντας πια εκ του αποτελέσματος, ΟΧΙ, δε φταίει ο δήθεν «κακός» Κοζανίτης έναντι των άλλων πολιτών άλλων πόλεων με παρόμοια ή και με περισσότερα κρούσματα. Ή θα φταίμε όλοι μαζί, πολίτες και κράτος όσο αναλογεί τον καθένα ή ας ψάξουν άλλες δικαιολογίες.

Εξάλλου το βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια πως παντού στη χώρα επικρατεί η ίδια εικόνα και χειρότερη πολλές φορές και με τους πολίτες να συμπεριφέρονται ακριβώς το ίδιο όπως και με τους δικούς μας. Αναρωτηθήκανε όμως κάποιοι γιατί επικρατεί παντού αυτή η εικόνα; Για ποιο λόγο ο κόσμος δεν πειθαρχεί ή δε σέβεται τα μέτρα όπως τα σεβότανε στην αρχή; Μήπως έχει να κάνει κυρίως πια με την έλλειψη αξιοπιστίας των μέτρων και την ανεπάρκεια τους;

Άρα, σε ότι αφορά την περιοχή μας, μια περιοχή που έξι μήνες και πλέον αντικρίζει την αναποτελεσματικότητα των μέτρων , το λιγότερο που περιμένουμε είναι προσεχτικότερες δηλώσεις και λίγο παραπάνω σεβασμός στους πολίτες και ειδικά στους επιχειρηματίες της ΠΕ Κοζάνης.

Μιας και το έφερε όμως η συζήτηση και αφού κόπτονται όλοι για την Κοζάνη και την παρουσιάζουν ως «φαινόμενο», ας μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα, γιατί δεν έχει συμπεριληφθεί η περιφέρεια μας στο Εθνικό δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του covid-19; Μόνο και μόνο γιαυτό, με βάση δηλαδή αυτής τη μη συμμετοχής νομίζω πως δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες για να μπορέσει κάποιος να προσπαθήσει να μας πείσει για τις αγνές τους προθέσεις αλλά και για όλα αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή μας. Έτσι για να καταλάβουμε πλέον πως δε μας υπολογίζει κανένας.

Όλοι αυτοί που τάχα κόπτονται για το καλό μας, ας μας πούνε ποιες ενέργειες κάνανε από τις 12 Φεβρουαρίου που γνωστοποιήσαμε το θέμα. Υπάρχει κάποιος να μας απαντήσει; Είτε λέγεται Περιφερειάρχης, είτε ο ίδιος ο ΕΟΔΥ; Υπάρχει κάποιος υπεύθυνα να μας πει για ποιο λόγο η περιφέρεια μας είναι εκτός αυτού του Δικτύου;

Ενός Εθνικού Δικτύου που θα μας έδειχνε μέσω της έρευνας στα λύματα της περιφέρειας μας την ακριβή επιδημιολογική εικόνα όπου θα μπορούσαμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την επόμενη μέρα και θα μας δινόταν η ευκαιρία για την έγκαιρη διάγνωση και την παρακολούθηση της διασποράς του ιού και του μεγέθους του ιικού φορτίου; Από τις 12 Φεβρουαρίου που το ρωτήσαμε απάντηση δεν πήραμε και ούτε θα πάρουμε. Συμπέρασμα; Βολεύουν λοιπόν οι ευθύνες στους «κακούς» Κοζανίτες.

Καλό θα είναι όμως κάποιοι προτού ρίξουν το φταίξιμο στους πολίτες, ας μεριμνήσουν πρώτα για τα αυτονόητα στην περιοχή μας και όλα τα άλλα έπονται..

Ηλίας Π. Κάτανας Περιφερειακός Σύμβουλος τ. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής

Μοιραστείτε την είδηση