Ηλίας Κάτανας: Πείτε την αλήθεια στους επιχειρηματίες

6 Min Read
Η νέα παράταση που ανακοινώθηκε έως και τις ‪6 Νοεμβρίου‬ δυσχεραίνει ακόμη παραπάνω τα πράγματα, δείχνοντας μας πως τα πάντα πρέπει να επανασχεδιαστούν και πόσο μάλλον τα προγράμματα που αφορούν τις επιχειρήσεις.
Το είχαμε επισημάνει πρώτοι από τις 12 Οκτωβρίου. Δυστυχώς όμως αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε. Η διαδικασία του προγράμματος της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ολοκληρώνεται στις 11 Νοεμβρίου και ήδη όλο και πιο πολλοί επιχειρηματίες αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως θα μείνουν εκτός προγράμματος.
Έτσι μετά τα ενθουσιώδη δελτία τύπου και τα << δουλεύουμε αθόρυβα και αποτελεσματικά>>, ακολουθεί η προσγείωση στην πραγματικότητα. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, από την πραγματικότητα δε μπορεί να κρυφτεί κανείς αφού όπως δείχνουν τα πράγματα, θα επιβεβαιωθούμε για ακόμη μία φορά σε ότι λέγαμε και σε ότι προειδοποιούσαμε τόσο καιρό.
Η περιφέρεια από την αρχική κιόλας πρόσκληση των 10 εκατομ. ευρώ, έδειξε και την πρόθεση της αλλά και την αδυναμία της να κατανοήσει την επιχειρηματική πραγματικότητα της περιοχής μας, μοιράζοντας όμως προσδοκίες και ωραιοποιώντας μία πλαστή πραγματικότητα.
Μοίραζε υποσχέσεις ανεβάζοντας τον πήχη ψηλά που από ότι φαίνεται όμως, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα περάσει κάτω από αυτόν. Και δεν το λέμε εμείς αυτό, αλλά το λένε οι ειδικοί που ασχολούνται με αντίστοιχα προγράμματα. Γι αυτό και επανερχόμαστε σ αυτό το σοβαρό θέμα θέτοντας πλέον προ των ευθυνών όλους όσους εμπλέκονται, αφού δεν πρέπει να χαθεί άλλη ευκαιρία για τον επιχειρηματικό κόσμο.
Κύριε Περιφερειάρχη, ο χρόνος περνά και η αγωνία των ανθρώπων της αγοράς μεγαλώνει. Το ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι από το πρόγραμμα, αρχίζει να γίνεται κατανοητό στις επιχειρήσεις. Και αρχίζει να υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ένας προβληματισμός, μία σύγχυση, ένα αίσθημα αδικίας μεταξύ τους.
Τι πρέπει να πούμε λοιπόν σε όλους αυτούς που έχουν μικρές επιχειρήσεις και τελικά δε θα μπουν στο πρόγραμμα και θα νιώθουν αδικημένοι;
Τι θα πρέπει να πούμε σ αυτούς τους επιχειρηματίες που κάποιοι τους δίνουνε υποσχέσεις και μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα συνειδητοποιήσουν πως αυτοί οι κάποιοι τους κοροϊδέψανε;
Τι πρέπει να πούμε σ αυτούς τους επιχειρηματίες που ενώ βγάζουν χαμηλή βαθμολογία, κάποιοι τους παροτρύνουν να προχωρήσουν στην αίτηση;
Τι θα πρέπει να πούμε αργότερα σε όλους αυτούς που θα αποκλειστούν γιατί πολύ απλά δεν προνόησε η περιφέρεια να αλλάξει τα κριτήρια και να κάνει ένα πρόγραμμα δίκαιο και σωστό για όλους;
Όλους αυτούς τους ανθρώπους με όλες αυτές τις παραπάνω απορίες, τους προβληματισμούς αλλά και τις αγωνίες τους, κάποιος δεν πρέπει να τους προστατέψει; Κάποιος δεν πρέπει να τους πει ξεκάθαρα, πως κύριοι αυτά είναι τα δεδομένα, κατά πάσα πιθανότητα αυτοί οι κλάδοι μάλλον δικαιούνται, τόσες επιχειρήσεις μάλλον θα πάρουν την επιχορήγηση κτλ;
Πριν λίγο καιρό μιλήσαμε για <<εμπόριο ελπίδας>> και αδυνατούμε και δε θέλουμε να πιστέψουμε πως μπορεί και να υπάρξει.
Kύριε Κασαπίδη, αντιλαμβάνομενοι όλοι μας τις εύλογες και πέρα έως πέρα δίκαιες ανησυχίες των ανθρώπων των επιχειρήσεων, σας ρωτάμε ευθέως:
Σκοπεύετε να κάνετε νέο πρόγραμμα επιπλέον 30 εκατομ. ευρώ όπου θα συμπεριλάβετε παραπάνω ΚΑΔ για να είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι καλύπτοντας αποκλειστικά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 10
άτομα προσωπικό, όπως και να διορθώσετε την αδικία της εξαίρεσης των επιχειρήσεων που λειτούργησαν από την 1/1/2019 δίνοντας τους ίσως ένα εφάπαξ ποσό 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση;
Κύριοι της περιφερειακής αρχής, δυστυχώς κάποιοι εκεί στην περιφέρεια τα κάνανε θάλασσα. Και τα κάνανε θάλασσα γιατί αυξήθηκε μεν το ποσό στα 40 εκατομ. ευρώ αλλά δεν αλλάχτηκαν τα κριτήρια. Σας το ξαναλέμε τόσο ξεκάθαρα πια, μπας και το κατανοήσετε. Ποιος ξέρει, ίσως στην τρίτη τροποποίηση πετύχετε το επιθυμητό για όλους αποτέλεσμα. Ο κόσμος της αγοράς όμως τι φταίει, αν και από ότι δείχνουν οι συμπεριφορές σας, δε φαίνεται να σας απασχολεί και πολύ.
Το πρόγραμμα λοιπόν της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης μπάζει από παντού, δείχνει πως φτιάχτηκε για λίγους και καλό θα ήταν αν δεν προτίθεστε να κάνετε κάτι διαφορετικό για να διορθώσετε την αδικία, βγείτε και εξηγήστε στους ανθρώπους πως έχουν τα πράγματα. Να έχουν ελπίδες ή όχι; Εξηγήστε τους ποιοι κλάδοι μάλλον θα πάρουν αφού έτσι δυστυχώς είναι το πρόγραμμα, πόσοι περίπου θα πάρουν και πως αυτοί με χαμηλή βαθμολογία μάλλον δεν έχουν ελπίδες καθόλου. Απλές και ξεκάθαρες κουβέντες.
Ο κόσμος της αγοράς θέλει ειλικρίνεια. Χόρτασε από υποσχέσεις και «κλείσιμο ματιών».
Αλλιώς θα τρέχουν οι πιο πολλοί από αυτούς επηρεασμένοι ίσως και από τις αόριστες υποσχέσεις να κάνουν την αίτηση τους, να σπαταλήσουν 300 ευρώ περίπου και τελικά να αποκλειστούν από το πρόγραμμα.
Εν κατακλείδι,
κ.Κασαπίδη, βγάλτε άμεσα ένα νέο πρόγραμμα αλλά αυτή τη φορά ακούστε τους ειδικούς. Ακούστε τον εμπορικό κόσμο. Ακούστε τον άνθρωπο της μικρής επιχείρησης.
Αν δε μπορέσετε να το κάνετε αυτό, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ώστε να καταφέρουν να βοηθηθούν και περισσότερες αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις, ‪στις 31-12-2020‬ όπου και θα βγουν τα αποτελέσματα θα μιλάμε για Βατερλώ του προγράμματος, για επιλεκτική οικονομική βοήθεια συγκεκριμένων κλάδων και για την οριστική ταφόπλακα των μικρών επιχειρήσεων.
Ή τώρα λοιπόν ή ποτέ. Γιατί αν περάσει κάνα τρίμηνο , οι μισοί μπορεί και να έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους.
Ηλίας Π. Κάτανας
Περιφερειακός Σύμβουλος
τ. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών – Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής

 

Μοιραστείτε την είδηση