Ηλίας Κάτανας: Συνεχίζεται ο πρόχειρος χειρισμός της περιφερειακής αρχής για την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων της Λίμνης Πολυφύτου.

4 Min Read

Συνεχίζεται ο πρόχειρος χειρισμός της περιφερειακής αρχής για την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων της Λίμνης Πολυφύτου. Κι έχει γίνει πλέον συνείδηση σε όλους ότι αυτός ο χειρισμός είναι που οδήγησε στο αδιέξοδο που είμαστε σήμερα με τα φανάρια και το κατ’ ουσίαν «κλείσιμο» της Γέφυρας για πάνω από 5 χρόνια, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα αλλά και από όσα ακούσαμε στη χθεσινή οικονομική επιτροπή αφού το έργο των μελετητών υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2024 περίπου και από εκεί και πέρα φανταστείτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την προκύρηξη του διαγωνισμού που θα αφορά τη συντήρηση. Δε μιλάμε καν για χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Ήταν 14 Ιανουαρίου του 2020 σε εκείνο το περιφερειακό συμβούλιο όπου για πρώτη φορά ακούγαμε έκπληκτοι ότι η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων κινδύνευε να πέσει και ότι μάλιστα κάποιοι είχαν χάσει και τον ύπνο τους. Από τότε πέρασαν δύο χρόνια.

Μέσα στο διάστημα αυτό τοποθετηθήκαμε αρκετές φορές για την παντελώς λανθασμένη διαχείριση που αφορούσε την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων. Μια λάθος διαχείριση που όμως μέχρι στιγμής κοστίζει πάρα πολύ στους ανθρώπους του Δήμου Σερβίων, του Δήμου Βελβεντού αλλά και όλων των κατοίκων και των επιχειρηματιών των Καμβουνίων, του Λιβαδερού και αυτών που μετακινούνται από ή προς την περιοχή, όπως και για όλους αυτούς τους καθημερινούς οδηγούς που διαπερνούν την Γέφυρα με κατεύθυνση τη Θεσσαλία ή την Αθήνα.

Και το μοναδικό «μεγάλο έργο» μέχρι στιγμής της περιφερειακής αρχής είναι τα περιβόητα φανάρια από την μία και από την άλλη πλευρά της Γέφυρας, τα οποία κόβουν την ομαλή ροή της κυκλοφορίας, συγκεντρώνοντας πολλά αυτοκίνητα στην αναμονή του πράσινου σηματοδότη, επιβαρύνοντας έτσι μετά με συσσωρευμένο φορτίο τη γέφυρα. Με όλα αυτά καταλαβαίνουμε πως η ταλαιπωρία έγινε μεγάλη, ο πολύτιμος χρόνος χαμένος και η απομόνωση της περιοχής ακόμη μεγαλύτερη σε μια εποχή όπου όλοι μιλούν για τη σημασία της εξωστρέφειας.

Δυστυχώς η περιφερειακή αρχή και ο κ. Κασαπίδης επέλεξαν αντί να ξεκινήσουν μια σοβαρή συντήρηση με τα κονδύλια που ήδη υπήρχαν, να σπαταλήσουν χρόνο και χρήμα σε συμβούλους και σε χρονοβόρες μελέτες. Στην οικονομική επιτροπή της Τρίτης εγκρίθηκαν άλλες τρεις μελέτες αξίας 100.000 ευρώ περίπου που θα υποβοηθήσουν το έργο του αρχικού τεχνικού συμβούλου έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης. Τι σημαίνει αυτό με απλά και κατανοητά λόγια; Ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν το 2024 «Θεού θέλοντος» και «μελετητών επιτρέποντος». Το πότε θα ξεκινήσει το έργο; Αυτό είναι πλέον γρίφος.

Για να μη μακρηγορούμε γιατί άλλωστε όλα αυτά τα είχαμε ξαναπεί. Από την πρώτη στιγμή είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι με αυτήν τη διαχείριση η περιοχή κινδυνεύει με ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση και οι κάτοικοί της όσοι έχουν απομείνει με μακροχρόνια ταλαιπωρία.

Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη στο όριο που μας αναλογεί και συνεχίζουμε με τις δυνάμεις μας να πραγματοποιούμε ουσιαστική και υπεύθυνη αντιπολίτευση με παρεμβάσεις στις λανθασμένες πολιτικές, όταν αυτές ακολουθούνται.

Ηλίας Π. Κάτανας

Περιφερειακός Σύμβουλος π. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής

Μοιραστείτε την είδηση