iMEdD Local News: Δημοσιογραφική συζήτηση για την αξία του περιφερειακού Τύπου στη Θεσσαλονίκη

7 Min Read
iMEdD/Στέφανος Τσακίρης

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτός Αθηνών συζήτηση από το iMEdD με τίτλο «Η επόμενη μέρα του περιφερειακού Τύπου», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Οργανισμού για τα Local News.  

Δημοσιογράφοι, εκδότες και εκδότριες καθώς και ακαδημαϊκοί από την Μακεδονία και την Θράκη, συναντήθηκαν για περισσότερες από πέντε ώρες στο Ypsilon της Θεσσαλονίκης σηματοδοτώντας τη σημασία υπεράσπιση του περιφερειακού Τύπου σε ένα περιβάλλον έλλειψης εμπιστοσύνης συνολικά για τα ΜΜΕ και την ανάγκη δημιουργίας μιας ενεργής κοινότητας δημοσιογράφων από την περιφέρεια.  

«Η αξία των τοπικών Μέσων γίνεται κρίσιμη και εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε τα τοπικά Μέσα, την ύπαρξη και την σημαντικότητά τους». Με αυτά τα λόγια και με αφορμή την φετινή έκθεση του Ινστιτούτου Reuters (Digital News Report), που δείχνει αυξημένη εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα περιφερειακά ΜΜΕ, σε αντίθεση με την έλλειψη εμπιστοσύνης συνολικά στον Τύπο, ο Διευθυντής Προγραμμάτων, συνιδρυτής του iMEdD και δημοσιογράφος, Στρατής Τριλίκης καλωσόρισε τους συναδέλφους μαζί με τον δημοσιογράφο και Project Manager του iMEdD, Νικόλα Αρώνη. 

Photo credit iMEdD/Στέφανος Τσακίρης

Στο πρώτο πάνελ με τίτλο «Η ανεκτίμητη αξία της τοπικής είδησης», συμμετείχαν ο επικεφαλής του γραφείου Θεσσαλονίκης του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή, Σταύρος Τζίμας, ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού, Parallaxi, Γιώργος Τούλας, η δημοσιογράφος στην εφημερίδα Μακεδονία, Σοφία Χριστοφορίδου, ο δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα news247.gr, Κώστας Κουκουμάκας και ο δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ελευθερία στην Λάρισα, Κώστας Γκιάστας. Όλοι συμφώνησαν πως ενώ το μέλλον της έντυπης δημοσιογραφίας εν γένει, αλλά και του επαρχιακού Τύπου δεν διαγράφεται ρόδινο, εντούτοις υπάρχουν προοπτικές αυτό να αλλάξει. Κοινό και ομιλητές υπογράμμισαν τη σημαντικότητα της “μικρής είδησης” αλλά και της τοπικής ερευνητικής δημοσιογραφίας στην ενημέρωση των κοινωνιών όπως και την ανάγκη δημιουργίας συνεργατικής κουλτούρας, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση τοπικού και υπερτοπικού περιεχομένου.  

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Terry Egger, πρώην διευθύνων σύμβουλος και εκδότης στον Όμιλο, Philadelphia Media Network Inc., ο οποίος μίλησε για την αξία της τοπικής είδησης και για τον ρόλο του δημοσιογράφου στην κοινότητα. Αναφέρθηκε ειδικότερα στα συνεργατικά μοντέλα φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία μεταξύ ανταγωνιστικών εντύπων στην πολιτεία της Φιλαδέλφεια για την βελτίωση κάλυψη των ειδήσεων τοπικού περιεχομένου. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ο δημοσιογράφος να είναι σε συνεχή διάλογο με την τοπική κοινωνία.  

Photo credit iMEdD/Στέφανος Τσακίρης

Η δεύτερη συζήτηση με θέμα «Περιφερειακός Τύπος: η επόμενη μέρα» με την συμμετοχή των ακαδημαϊκών Αντώνη Σκαμνάκη και Ιωάννας Κωσταρέλλα και της δημοσιογράφου και εκδότριας Ελένης Διαφωνίδου ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή από τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνη Σκαμνάκη, στα κυριότερα στιγμιότυπα της Ιστορίας του τοπικού και περιφερειακού Τύπου στην Ελλάδα. Εν συνεχεία, η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κωσταρέλλα, επικεντρώθηκε στα διλήμματα και τις ευκαιρίες, που συνεπάγεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τοπικών Μέσων. Παρουσίασε, επίσης, πηγές χρηματοδότησης δημοσιογραφικών έργων, τόσο για μεμονωμένους δημοσιογράφους και δημοσιογραφικούς Οργανισμούς, όσο και για δημοσιογραφικές ομάδες οι οποίες πραγματοποιούν διασυνοριακές έρευνες. Αμέσως μετά τον λόγο πήραν η Ελένη Διαφωνίδου, δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας “Εμπρός” στην Ξάνθη, ο Παρασκευάς Περάκης, διευθυντής των Χανιώτικων Νέων, και ο Γιώργος Τσαντίκος ένας από τους ιδρυτές του typos-i.gr στα Ιωάννινα, που αναφέρθηκαν στη σημασία της άμεσης επαφής του δημοσιογράφου με το κοινό του και στη σύνδεση του τοπικού Μέσου με την τοπική κοινότητα, ως μέσα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών. Τέλος, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στα επιχειρηματικά μοντέλα των Μέσων, καθώς και στη δυναμική σύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία, μέσα από εκδηλώσεις και εκδοτική δραστηριότητα.  Το πάνελ συντόνισαν οι δημοσιογράφοι και Project Managers του iMEdD, Νικόλας Αρώνης και Κατερίνα Βουτσινά

Photo credit iMEdD/Στέφανος Τσακίρης

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανοιχτή συζήτηση «Σύγχρονες δεξιότητες για αναβάθμιση της ποιότητας περιεχομένου» την οποία συντόνισε ο Δημήτρης Μπούνιας, δημοσιογράφος και Project Manager του iMEdD και ο Στρατής Τριλίκης. Ο δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή, Γιάννης Παπαδόπουλος, ο αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Χρόνος στην Κοζάνη, Σωκράτης Μουτίδης, η δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλεξάνδρα Γούτα και ο δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα news247.gr, Κώστας Κουκουμάκας, συζήτησαν για την αξία της ατομικής πρωτοβουλίας και την συνεργασία με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων με σκοπό την παραγωγή περιεχομένου. Αναφέρθηκαν, επίσης, στην γοητεία της τοπικής δημοσιογραφίας, τις νέες δεξιότητες που μπορούν να αποκτήσουν οι δημοσιογράφοι, αλλά και στις λεγόμενες οριζόντιες δεξιότητες (soft skills) που πρέπει να εξασκήσουν με στόχο την ανάδειξη του περιεχομένου: δημιουργική σκέψη, μνήμη, δυνατότητα συνεργασίας και επιχειρηματικό πνεύμα.  «Στο τέλος, σημασία έχει η ιστορία», είπε ο Κώστας Κουκουμάκας, δίνοντας έμφαση στην δύναμη του ρεπορτάζ, προσθέτοντας πως οι δεξιότητες – όποιες και αν είναι αυτές – πρέπει να πλαισιώνουν την αφήγηση και την δημοσιογραφική έρευνα. 

Photo credit iMEdD/Στέφανος Τσακίρης

Στη συζήτηση συμμετείχαν μέσω βιντεοσκοπημένων παρεμβάσεων ο Shirish Kulkarni, δημοσιογράφος & community organiser, στον μη-κυβερνητικό Οργανισμό, The Bureau Local στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Tarjei Leer-Salvesen, freelancer ερευνητής δημοσιογράφος στην Νορβηγία και ο Nicholas Dawes, εκτελεστικός διευθυντής στην ιστοσελίδα, THE CITY, στην Νέα Υόρκη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρείχαν πρακτικές συμβουλές όσον αφορά στη σύνδεση με την τοπική κοινότητα για την πραγματοποίηση ρεπορτάζ και ερευνών (Shirish Kulkarni), στην εξέλιξη του επιχειρηματικού μοντέλου των τοπικών εφημερίδων (Tarjei Leer-Salvesen) και στην ανεκτίμητη αξία της τοπικής είδησης για τους πολίτες και την κοινωνία (Nicholas Dawes).  

Κοινός παρονομαστής και των τριών συζητήσεων ήταν η ανάγκη ισχυροποίησης της κοινότητας των δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται στην περιφέρεια. Ως επόμενο βήμα, τέθηκε η ανάπτυξη συνεργασιών, τόσο με στόχο την ανάδειξη του περιεχομένου, όσο και την βαθύτερη και πληρέστερη δημοσιογραφική έρευνα. 

*Η πρωτοβουλία του iMEdD για τα local news θα συνεχιστεί με αντίστοιχες εκδηλώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας προκειμένου να αναδειχθεί η αξία της τοπικής είδησης και της αναβάθμισης της συνεργατικής κουλτούρας για την ενίσχυση του περιεχομένου και της ποιότητας του δημοσιογραφικού λόγου. 

Μοιραστείτε την είδηση